Cześć, pierwszy post i kilka pytań
-
- zainteresowany
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Re: Cześć, pierwszy post i kilka pytań
Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję że masz rację i że to full legal. Co do łączności musiałbym pojechać do Zielonej Góry raczej Jakie masz zasilanie noda 24/7 ?
Węzły mogą być różnego typu. Jedne będą przekazywały dalej a inne nie. Widzę obecnie:katowicecentrum pisze: ↑17 września 2022, 10:49 Tak. Każde urządzenie jest node'm, czyli po prostu węzłem komunikacyjnym. Odbiera i przekazuje dalej pozyskaną wiadomość. ...
- client
- client_mute
- router
- router_client
- repeater
- tracker
Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic oraz własnej sieci LoRa. Buduję moduły elektroniczne wykorzystujące własną bibliotekę MeshHandler do komunikacji mesh radiowej LoRa i w sieciach lokalnych. jid:konik[etat]konik.bujany.pl
Wydaje mi się, znaczy jakbym wyczytał, że szyfrowanie jest zawsze, ale ten kanał domyślny ma domyślny klucz który znają wszyscy.katowicecentrum pisze: ↑20 września 2022, 21:16 Nie jestem pewny swojej odpowiedzi, ale jednak napiszę jak to widzę ( bo jeśli nie ja to kto ?! ). Wg. mnie jeżeli kanał nie jest szyfrowany (czyli np. domyślne ustawienie Long / Slow lub Medium/Slow itd.) to wybranie node'a do którego chcemy napisać bezpośrednio (takiego noda wybieramy w drugiej zakładce od lewej. Robi się to przytrzymując daną pozycję) również nie jest szyfrowane. Gdy nadamy kanałowi inną nazwę niż domyślna, to wtedy nastąpi wygenerowanie klucza.
Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic oraz własnej sieci LoRa. Buduję moduły elektroniczne wykorzystujące własną bibliotekę MeshHandler do komunikacji mesh radiowej LoRa i w sieciach lokalnych. jid:konik[etat]konik.bujany.pl