antena Ground Plane z kabla - 3,4km centrum

katowicecentrum
Site Admin
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

antena Ground Plane z kabla - 3,4km centrum

Post autor: katowicecentrum »

Witajcie, zrobiłem taką antenę Ground Plane z cienkiego kabla antenowego. Właściwie za cenę samej wtyczki SMA no i trochę farby w spreju. Wiem, że nie powinienem ale chciałem lekko zabezpieczyć.

Obrazek

Powyższa antenka była zainstalowana do LoRa v2-1-1.6 na częstotliwość 868 MHz. Miejsce instalacji to balkon 3 piętro w centrum Katowic.

Poniżej zdjęcia ze strojenia
Obrazek
Obrazek

Poniżej zdjęcia z instalacji:
Obrazek
Obrazek

Druga LoRa v2-1-1.6 z którą chodziłem po chodniku miała antenkę jak poniżej:
Obrazek

Z urządzeniem oddalałem się w stronę Siemianowic Śl. i często zdarzały mi się odpowiedzi (chmurka z haczykiem), czyli potwierdzenie odbioru wiadomości. Rodzaj transmisji standardowy, czyli obecnie standardem jest LongFast. W sumie największy zasięg jaki udało się wycisnąć to 3,4 km (potwierdzenie odbioru). Czym dalej urządzenia były od siebie tym potwierdzenia dłużej zajmowały czasu, ale to i tak o wiele szybciej niż przy transmisji LongSlow, która pod tym względem była strasznie uciążliwa.

Obrazek
Wiem, że powyższy diagram wygląda bardzo korzystnie, ale gdy szedłem z LoRą w dolinie to i tak miałem odpowiedzi.

Kiedyś jak testowałem LoRa v2-1-1.6 na 434 MHz to na antenie "J Pole" rekordem zasięgu było 2,5 km przy ustawieniu LongSLow. Zapraszam poniżej do właściwego tematu:
/forum/viewtopic.php?f=10&t=25

Dzisiejszy test zasięgu zapewne byłby jeszcze większy, ale musiałem już wracać bo i tak spacer ten kosztował mnie z 2 godziny.