połączenie z domowym WIFI

katowicecentrum
Site Admin
Posty: 63
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Rejestracja: 06 lutego 2022, 21:45
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

połączenie z domowym WIFI

Post autor: katowicecentrum »

Aktualizacja 07.11.2022 r.
Napiszę jak aktualnie wygląda połączenie urządzenia LoRa z siecią WIFI.

Jeżeli masz fizyczny dostęp do urządzenia LoRa poprzez kabel USB (instrukcja tutaj https://lora.waw.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=47, punkt 10-ty) to możesz połączyć urządzenie ze swoją siecią WiFi. Daje to sporo dodatkowych możliwości. Warto się tym pobawić i samodzielnie ocenić czy funkcjonalności te będziemy ogli wykorzystać dla swoich celów.

Jeśli spełniamy powyższy warunek i mamy dostęp do terminala gdzie możemy wysyłać do urządzenia polecenia to należy w terminalu wpisać następujące komendy:

Kod: Zaznacz cały

meshtastic --set network.ntp_server "0.pool.ntp.org"
meshtastic --set network.wifi_enabled true
meshtastic --set network.wifi_ssid "moja_nazwa_domowej_sieci_wifi"
meshtastic --set network.wifi_psk "haslo_do_mojej_domowej_sieci_wifi"
Na wyświetlaczu musi pojawić się coś podobnego:
Obrazek

Sprawdzałem na kilku przeglądarkach i wszędzie to działa tak, że w tej samej sieci LAN wpisujesz do przeglądarki wyświetlony adres IP: http://192.168.1.102/ i powinieneś/powinnaś zobaczyć coś takiego:
Obrazek

Gdy przejdziesz dalej to powinieneś/powinnaś uzyskać dostęp do urządzenia:
Obrazek

dostęp z zewnątrz (za NAT'em):
Jeśli zrobiłeś/aś przekierowanie na swoim routerze aby mieć dostęp do swojej LoRy poza swoją domową siecią LAN, to w okienko które Ci się wyświetli należy wpisać nie meshtastic.local oraz nie 192.168.1.102 czy inny lokalny adres IP. Należy wpisać ten sam publiczny adres IP, pod którym wyświetla się cała strona. Nawet jeżeli adres po dwukropku ma dodatkowo adres niestandardowego portu jak np. 123.123.123.123:82 to również cały ten ciąg wpisujemy w okienko:
Obrazek

Czyli jeszcze raz. W to miejsce powyżej wpisujemy dokładnie to samo, co w pasek przeglądarki:
Obrazek


Całość jest opisana na oficjalnej witrynie projektu i możliwe, że w przyszłości będzie ulegało zmianie:
https://meshtastic.org/docs/settings/config/network
kebe
majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 05 czerwca 2022, 14:53

Re: połączenie z domowym WIFI

Post autor: kebe »

Musicie wiedzieć jednak, że te ustawienia nie działają. Będą częściowo działać w wersji 1.3.
katowicecentrum
Site Admin
Posty: 63
Rejestracja: 06 lutego 2022, 21:45
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: połączenie z domowym WIFI

Post autor: katowicecentrum »

1). Ten numer 1.3v to jest wersja czego? Oprogramowania?
2). Jakie ustawienia mogą nie działać i co należy zrobić, żeby zaczęły działać? Czekać aż poprawią?
Kupić inne urządzenie czy np. coś zaktualizować?
3). Czy ktoś się orientuje, czy można jakoś ten aplet zahasłować? Bo jak przekieruje adres na routerze (za NAT'em) to każdy może wejść bez problemu.
4). Jaki port właściwie należy przekierować, bo gdy ustawiam sam port 80 to nie działa. Dopiero jak przekieruje wszystkie (jako DMZ) to działa.
kebe
majsterkowicz
Posty: 11
Rejestracja: 05 czerwca 2022, 14:53

Re: połączenie z domowym WIFI

Post autor: kebe »

1. wersja Meshtastic
2. nic nie zrobisz, trzeba poczekać aż zostaną zaimplementowane w WebGUI. Obecnie pełna konfiguracja jest wspierania tylko za pomocą serial CLI (python) - co też jest zapisane w dokumentacji dla każdej funkcji. W wersji 1.3 ma być część zaimplementowana.
3. 4. Generalnie to masz jakieś błędne informacje. Webgui jest hostowane bezpośrednio z urządzenia i nie wymaga dostępu do internetu. Może jedynie do pobrania są jakieś CSS i fonty ale powinny zostać w cache przeglądarki. Po stronie przeglądarki po załadowaniu uruchamiana jest logika aplikacji PWA, która nie jest po stronie urządzenia mesh, a na Twoim urządzeniu, na którym uruchomiłeś adres meshtastic.local (np. laptop). Sama się komunikuje via serial over http lokalnie w sieci lan. Wersja internetowa client.meshtastic.org jest dla urządzeń bez Wifi opartych na chipie Nordic Semicondutors i działa tak samo tyle, że jest hostowana z Internetu, ale komunikacja i tak jest lokalnie.
Jedynie aby korzystać z adresu domenowego a nie iP musisz mieć obsługę mDNS/Bonjour w urządzneniach, które będą się komunikować i nie może tym samym być zablokowana komunikacja typu multicast w sieci LAN. Ogólnie też dla urządzeń ESP potrzebnym może być do czasu uruchomienia GPS działąjące połączenie z serwerem NTP w celu sychchronizacji czasu (ESP nie mają wbudowanego zegara wewnętrznego). Jak złapie GPS to powinno pobierać czas z GPS. Jeżeli nie ma to musisz mieć co najmniej lokalny serwer NTP z ogłaszaniem jego adresu w DHCP. Jak tego nie masz to musisz mieć połączenie do NTP z Internetu dla inicjalnej synchronizacji. Potem można odłączyć Internet.

Jednym słowem nic nie musisz hashować. Nikt sie z zewnątrz nie dostanie (o ile mu nie udostepnisz) a udostępniać nie powinieneś i nie musisz, bo to działa lokalnie bez Internetu (dla wiekszosci Use Case)
aloisy
zainteresowany
Posty: 4
Rejestracja: 07 września 2022, 18:29

Re: połączenie z domowym WIFI

Post autor: aloisy »

Kebe, jak czytałem na forum to trzeba zrobić własny serwer z GUI do meshtastic. Bez tego ni hu hu.
Jeżeli cos się zmieniło to podaj proszę linka. Chętnie się dokształcę.
marcin
zainteresowany
Posty: 4
Rejestracja: 12 stycznia 2023, 14:37

Re: połączenie z domowym WIFI

Post autor: marcin »

aloisy pisze: 07 września 2022, 19:18 Kebe, jak czytałem na forum to trzeba zrobić własny serwer z GUI do meshtastic. Bez tego ni hu hu.
Jeżeli cos się zmieniło to podaj proszę linka. Chętnie się dokształcę.
W tej chwili nie ma takiej potrzeby, wystarczy podpiąć się pod wifi i połączyć z poziomu przeglądarki przez https z adresem jaki zostanie przydzielony urządzeniu.
...
ODPOWIEDZ