panel 10W

StaCh47
MODERATOR
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Re: panel 10W

Post autor: StaCh47 »

Ten obrazek nie zgadza sie z danymi astronomicznymi dla Polski. Gdzies na forum sa moje wyliczenia. Slonce nad horyzontem jest na wysokosci okolo 14 Stopni zima (styczen) a 60 stopni latem (czerwiec) co srednio daje okolo 37 stopni.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Pietrow
Kontakt:

Post autor: Pietrow »

Do tematu panelowni podszedlem inaczej. Moje panele z systemu off-grid wisza prawie na poludnie i prawie pionowo. Sa po prostu ustawione w miare optymalnie na zimowe niskie slonce. Latem i tak energia nie miesci mi sie w akumulatorach. Za to zima - oj, tu jest biednie i tu warto powalczyc.
Pozdrawiam
Dzielac sie wiedza na tym forum nalezy poziom przekazu dopasowac do zdolnosci poznawczych rozmowcy oraz nie dawac rozmowcy okazji do okazania przez niego glebi niewiedzy. Inaczej bedziesz nazwany "pasozytem" albo dostaniesz miesiecznego bana.
Zima1999
Kontakt:

Post autor: Zima1999 »

Na swoje potrzeby zrobiłem taką kalkulację:

1. Na stronie producenta modułu RAK19007+ RAK4631, RAK19007 https://docs.rakwireless.com/product-ca ... I0MTUzNTU. https://docs.rakwireless.com/product-ca ... I0MTUzNTU. znalazłem informację, że pobór prądu w spoczynku to ~10mA a podczas transmisji ~100mA
2. Zakładając że czas transmisji do czasu spoczynku to 1:10 (Zawsze można przyjąć inne wartości)
3. Wówczas dobowe zapotrzebowanie na energię będzie wynosić:
Cykl nadawanie/ spoczynek = 1/10
Prąd w spoczynku 10mA x 21,6h = 216mAh
Prąd podczas transmisji 100mA x 2,4h = 240mAh
Łącznie: 456 mAh
4. Załóżmy że na zasilaniu akumulatorowym moduł musi pracować przez tydzień bardzo pochmurnej pogody. To daje tygodniowe zapotrzebowanie na poziomie 3 192 mAh

Czy gdzieś popełniam błąd w rozumowaniu?
Zima1999
Kontakt:

Idąc dalej:
W takim układzie, dla pewności działania zastosował bym równolegle 2 x 2500 mAh
Nie umiałem znaleźć dobrych danych, jaką sprawność elektryczną ma układ ładowania + akumulator 18650. Dlatego zakładam, że 80%. To oznacza, że jeśli chciałbym w pełni naładować 2 akumulatory 2500, to potrzebuję 5000mAh / 80% = 6,25Ah

W dokumencie ze strony https://www.google.com/url?sa=i&url=htt ... HQAAAAAQBA zalałem informację, że miesiącem o najniższej ilości energii słonecznej docierającej do ziemi w centralnej Polsce jest grudzień.
Grudzień 19 kWh/m2/miesiąc = 0,63 kWh/m2/dzień

Jeśli panel o sprawności 20% i byłby ustawiony dokładnie prostopadle do światła, to dawałby: 0,63 kWh/m2/dzień x 20% = 126 Wh/m2/dzień

Jeśli założę, że napięcie na jego wyjściu USB jest 5V to z 1m2 mam 126 Wh / 5V = 25,2Ah/dzień

Wyżej wspomniałem, że potrzebujemy 6,25Ah to znaczy, że potrzebujemy panelu o powierzchni: 6,25Ah/dzień / 25,2Ah/dzień =~ 0,25 m2

Panele najczęściej mają ~200Wp/m2, wiec potrzebuję panelu o mocy szczytowej 50Wp by zapewnić pewne zasilanie LoRa w zimie?
MaMi
Kontakt:

Post autor: MaMi »

StaCh47 pisze: 25 listopada 2025, 16:28 Ten obrazek nie zgadza sie z danymi astronomicznymi dla Polski. Gdzies na forum sa moje wyliczenia. Slonce nad horyzontem jest na wysokosci okolo 14 Stopni zima (styczen) a 60 stopni latem (czerwiec) co srednio daje okolo 37 stopni.
Myślę, że ten obrazek jest jak najbardziej prawidłowy, przedstawia graficznie wydajność PV w zależności od kierunku i kąta ustawienia. Popatrz, Twoje wyliczone średnie 37st. jest w zakresie kiedy panele ustawione na południe pod kątem od 30st do 40st. osiągają 100% wydajności. Więc co się nie zgadza ?
Manic Miner
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Kolego Zima bledu nie ma w rozumowaniu tylko w metodyce (panel pod katem prostym do promieni slonecznych).
Ja zrobilem tygodniowe pomiary zapotrzebowania na energie dla modulow ktorych uzywam z GPS i bez GPS bez udzialu energii ze slonca.
Kolego MaMi jest zasadnicza roznica w podejsciu do pomiarow. Ja sie opieram na wysokosci katowej slonca nad horyzontem a dane na stronie podaja zaleznosci od odchylenie od poziomego dachu.
Jak wezmiemy poprzednia strone i podstawimy miesiac styczen oraz kat od poziomu dachu 15 stopni to efekt sloneczny wyniesie zero.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Zima1999
Kontakt:

StaCh47 pisze: 26 listopada 2025, 16:58 Ja zrobilem tygodniowe pomiary zapotrzebowania na energie dla modulow ktorych uzywam z GPS i bez GPS bez udzialu energii ze slonca.
A podzieliłbyś się wynikami? Jakie to moduły?
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Zima1999 pisze: 26 listopada 2025, 19:03
StaCh47 pisze: 26 listopada 2025, 16:58 Ja zrobilem tygodniowe pomiary zapotrzebowania na energie dla modulow ktorych uzywam z GPS i bez GPS bez udzialu energii ze slonca.
Moduly to Heltec T114 z modulem GPS i bez modulu GPS. Pomiary sa na tym Forum.
Zima1999
Kontakt:

StaCh47 pisze: 26 listopada 2025, 19:33
Zima1999 pisze: 26 listopada 2025, 19:03
Moduly to Heltec T114 z modulem GPS i bez modulu GPS. Pomiary sa na tym Forum.
Chyba znalazłem. Pisałeś o 426mAh/dobę z wyłączonym GPS. To blisko tego co wyliczyłem (456mAh/dobę) dla RAK19007+ RAK4631.
Pietrow
Kontakt:

Post autor: Pietrow »

Panowie
Macie swiadomosc, ze takie pomiary moga sie Wam mocno rozjechac? Zalezy to od roli w jakiej pracuje nod. Im czesciej uzywa nadajnika, tym wiecej mocy pobierze. Pomiar dobowy dla Klienta i dla Cichego Klienta bedzie rozny. Zwlaszcza w sieciach z duza iloscia nodow, ktore Klient bedzie "przekaznikowal", a Cichy Klient nie.

Nie neguje koncepcji pomiaru. Zwracam jedynie uwage, ze trudno jest dokonac wiarygodnego pomiaru w nieizolowanym (albo nieustandaryzowanym - a na to nie mamy szans) srodowisku.

Z tej wlasnie przyczyny nie traktowalbym pomiarow jako wyniku wejsciowego do projektu. Raczej jako jakis tam punkt odniesienia na minimum minimorum nie zapewniajace ciaglasci pracy noda. A w procesie tworzenia noda poszedlbym droga duzej nadmiarowosci zasilania - i to calego zasilania. Akumulatory i panele konkretnie przewymiarowane. I moze dzieki temu Wasze nody przetrwaja zimowy pochmurny czas.
Poza tym polimerowe akumulatorki nie kochaja zimna (a LiFePO4 to juz wogole sa cieplolubne), co sklanialoby mnie do rozdzielenia noda i jego zasilania. W miare mozliwosci oczywiscie. Wpakowalbym akumulatory chocby w wylot pionu wentylacyjnego na kominie. Tam w zimie bedzie prawdopodobnie nieco cieplej niz na otwartej przestrzeni. A latem dla odmiany bedzie nieco chlodniej.

Jako uzasadnienie podam jeden argument: Mojha domowa fotowoltaika, ktora w maju / czerwcu potrafi naprodukowac pod 30kWh dziennie, w ciagu minionych 7 dni sumarycznie zrobila 11kWh, przy czym 24.11 bylo 0.74kWh, 25.11 bylo 0.89kWh, a 26.11 bylo okraglutkie zero kWh. Trzy bardzo glodne dni jeden po drugim.
I takie cos nod musialby przetrwac na akumulatorach.

Pozdrawiam
Dzielac sie wiedza na tym forum nalezy poziom przekazu dopasowac do zdolnosci poznawczych rozmowcy oraz nie dawac rozmowcy okazji do okazania przez niego glebi niewiedzy. Inaczej bedziesz nazwany "pasozytem" albo dostaniesz miesiecznego bana.
ODPOWIEDZ