panel 10W

StaCh47
MODERATOR
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Re: panel 10W

Post autor: StaCh47 »

Dlatego pomiary robilem przez tydzien w trakcie normalnej eksploatacji stacji w moim srodowisku.
Musialem miec jakis poglad jaka pojemnosc akumulatorow zastosowac a praktyka to zweryfikuje jak minie rok czy bede mial przerwe w pracy stacji z powodu wyladowania akumulatorow czy nie. Wlasnie wyszedlem na balkon, akumulatory odciely zasilanie i stacja nie dziala choc wskaznik ladowania slonecznego swieci pomimo pelnego zachmurzenia. Zobaczymy jak przyjdzie dzien sloneczny czy stacja sama wstanie. Aplikacja na smartfonie pokazuje, ze stalo sie to jakies 3 godziny temu.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
spairo
Kontakt:

Post autor: spairo »

- no to mnie nastraszyłeś, sprawdziłem swoje nody jakoś ten LTO (tytanowy) akumulator trzyma.
- każdy nod ma LTO z 1S3P , czyli pojemność jednego to 3900mAh.
- rak4630 ma panel 10W, esp32 ma panel 20W firmy MAXX.

Obrazek
sq9uu
Kontakt:

Post autor: sq9uu »

Moje co niektóre nody już za kilka miesięcy zaliczą prace w terenie bezawaryjnie już 2 rok nie powiem niektóre padły Buk Jurajski czy Kamieńsk ale wstały po tygodniu jak wyszło słońce i doładowało akumulatory tak jak pisałem wcześniej o tym wstały ciut po 9 rano Inne przetrwały już chyba 20 miesięcy ale w tym roku jest lipa już od początku listopada i coś czuje ze nie dotrwają do lutego https://lorastats.pl/Node/3066 tu przykład nod 3 rzeki ledwie żyje i inne też ale już część z nich jest wymieniona na te z procesorem NRF i myślę ze na wiosnę 3 rzeki wymienię z helteca v3 z ESP32 na coś na NRF np RAK .Z moich obserwacji wychodzi ze na procesorze NRF i panelu 5 wat a już na 10 wat to ło panie przeżyje zime nuklearną he he .Czyli potwierdzam nod na NRF i z panelem 10 wat ba nawet mniejszym 5 wat przeżyje wszystko ja opstatnio kupuje używane akumulatory po 9 zł te 21700 i wstawiam do noda 4 szt co daje taką pojemność ze miesiąc pracuje nod na samych akumulatorach a gdy jest panel nawet 5 wat to jak są przebłyski słońca chodź by w jednym dniu to dobije energii na tydzień czyli z dwa czy trzy razy w miesiącu niech się pokaże słońce na kilka godzin u mnie mppt CN3791 daje wtedy max 700mA to podładuje akumulatory energią na dodatkowy tydzień . Ja podaje przykładowo tydzień dodatkowo ja akumulatory owijam kilkoma warstwami pianki taka izolacja termiczna by zimą mniej marzły a czy to pomaga nie wiem ja tak robię w dzień jeśli jest słonecznie skrzynka jest pomalowana na zielono by się maskowała bardziej i na tyczce drewnianej jest przymocowana do konara drzewa do czubka więc sama skrzyneczka z anteną nodem akumulatorem wystaje ciut nad czubek drzewa dał bym zdjęcia jak to wygląda ale nie potrafię tu wrzucić zdjęć , więc skrzynka w słoneczny dzień się nagrzewa i zakładam ze w środku może być ciut na plusie .Czasami jeśli jest gęsty drzewostan na górce to dajemy noda nawet z 50 cm ponad czubkiem drzewa nawet nie cały metr ale tam gdzie np sosna jest z 8 m bo takie tylko rosną na hałdzie do tego nie jest to gęsty las i tam spacerują ludzie to nod musi być w szczycie drzewa ale nie wystawać być nawet ciut poniżej czubka drzewa by się maskować by był z dołu nie widoczny bo już kolegą skradziono dwa nody jeden był pomoc w niskich krzakach kołóo ambony myśliwskiej i po miesiącu slad po nim zaginął a inny na peryferiach Gliwic w ogródkach działkowych i też ponad miesiąc przetrwał i ktoś go ukradł przywłaszczył .Moich nodów i kol formata instalowanych niejednokrotnie 15 do 20 m od ziemi nikt nie ukradł są z dołu nie widoczne .
Pietrow
Kontakt:

Post autor: Pietrow »

Ups... Panie Kochany... Czy moglbys poprawic swoje literowki. Ciezko sie czyta. Dzieki z gory!

Co do nodow: niechaj kazdy kleci sobie na co ma ochote. Trzy Mojry (Fizyka, Ekliptyka i Meteorologia) dorwa to potem w swoje nieublagane raczki i powylaczaja gdy im sie spodoba :)
Prywatnie "pampers". Znaczy... Niby preppers, ale taki dziadkowy. Robie zapasy, szykuje wlasne przetwory, pieke chleb, robie piwo... Prawie jak moi dziadkowie. A do tego radioamator z papierem ale juz dawno bez zachwytu.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

WRW3 obudzil sie jakis czas temu ale niestety trzeba go bylo skonfigurowac od nowa. Teraz bateria okolo 20% zobaczymy jak bedzie dalej. Od razu zrobil sie ruch w eterze :D bo chyba ta antena Quoltec robi swoje.
Jak zbuduje zestaw pomiarowy to ja sprawdze.
Kolego Pietrow ten kolega tak ma ale pisze sporo informacji technicznych.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Zima1999
Kontakt:

Post autor: Zima1999 »

StaCh47 pisze: 01 grudnia 2025, 14:40 :D bo chyba ta antena Quoltec robi swoje.
Jak długą masz antenę?

A tak z innej beczki
Taki kalkulator znalazłem na podobnym forum:
https://meshtastic.pop.pl/kalkulator-za ... tastic.php
Ciekaw jestem co o tym sądzicie?
Pietrow
Kontakt:

StaCh47 pisze: 01 grudnia 2025, 14:40 Kolego Pietrow ten kolega tak ma ale pisze sporo informacji technicznych.
Soreczki!
Zima1999 pisze: 01 grudnia 2025, 20:39 Jak długą masz antenę?
To jest zle postawione pytanie. Nie dlugosc anteny jest istotna (wszak zalezy ona mocno od pasma, na ktorym ma pracowac antena) lecz sprawnosc anteny / jej uzysk energetyczny.
I nie! Dlugosc anteny nie zawsze idzie w parze z jej sprawnoscia.
Zima1999 pisze: 01 grudnia 2025, 20:39 Taki kalkulator znalazłem na podobnym forum:
Wiele zmiennych, czesc blednie opisana (nadwyzka pradu w mAh? Toz mAh jest jednostka energii. Energia moze faktycznie miec bilans dodatni zwany nadwyzka. Ale nie jest to jednostka pradu!). Fajne narzedzie zeby sie pobawic. Ale czy wiarygodne? Jak juz liczyc zasilanie noda na styk, to gdzie sa inne istotne parametry takie jak chocby:
- wspolczynnik sprawnosci konwersji zasilania z napiecia X akumulatora do napiecia Y wymaganego przez noda
- wspolczynnik sprawnosci konwersji zasilania z napiecia Z dostarczanego przez panel PV do napiecia X wlasciwego dla akumulatora?
Jesli sie zastanowic, to 85% tu, 90% tam... Niby niewiele. Ale przeciez chcecie kalkulowac na wymiar. A na samych konwersjach energii poszlo juz 23.5% w straty (procent skladany) i zostalo pominiete w kalkulacjach.
Do tego parametr taki jak sprawnosc panela PV przy oswietleniu sloncem przez chmury - toz to jakies Voodoo jest. Pokrywa chmur moze tlumic promieniowanie sloneczne w bardzo roznym stopniu. Meteorologowie podaja obserwacje zachmurzenia w "osmych czesciach nieba". Ale to jest ocena ilosciowa. Do tego dochodzi ocena jakosciowa - w tym wypadku grubosc pokrywy chmur i wynikajace stad tlumienie swiatla slonecznego. Ten parametr zalozeniowy do obliczen trzeba sobie wyssc z landrynek. I nie jest to jedyny wysysalny parametr.
Wiec tak. Fajna zabawka. Bardzo fajna! Pseudotechniczna taka. Ktos sie narobil. Szacun.
I jak bardzo uzytkownik wyssie sobie z palca niedeterministyczne zalozenia obliczeniowe, tak bardzo wyssany z palca wynik dostanie. Az tyle i tylko tyle.

Przyznam, ze rozczulaja mnie te proby zrobienia noda na wymiar. A wezcie sobie Czlowieki Kochane tabele statystyczne sredniego naslonecznienia w miesiacach przez rok z kilkunastu ostatnich lat. A wezcie sobie do tego uwzglednijcie ekliptyke (wielkosc luku slonecznego w poszczegolnych miesiacach == czas dostepnego naslonecznienia ++ tlumienie energii przez atmosfere zaleznie od kata padania promieni slonecznych). A moze dorzuccie jeszcze statystyczne miesieczne temperatury rowniez z kilkunastu minionych lat (bo panele PV lepiej sprawuja sie w chlodzie ze wzgledu na mniejsza rekombinacje wytworzonych nosnikow ladunku elektrycznego, ale za to akumulatory za chlodkiem nie przepadaja. Za goracem zreszta tez nie). Uwzglednijcie do tego kierunek i kat nachylenia Waszego panela, wezcie pod uwage warunki otoczenia, takie jak potencjalne czasowe zacienienie panela od pobliskich obiektow - zwlaszcza te zimowe, dla niskiego sloneczka. I z tego policzycie sobie z grubsza, albo po prostu oszacujcie, ilosc dostepnej energii. Potem przemnozcie to przez 2. A moze i przez 3. Wyjdzie Wam rozmiar panela, wyjdzie pojemnosc bateryjki. I bedziecie mieli stabilnego noda. Wszelkie inne podejscia uwazam za fajna zabawe.
Nie twierdze, ze nie nalezy sie fajnie bawic! Sam to czasem czynie dla odskoku od pracy zawodowej i dla dekompresyjnego poratowania spojnosci przestrzeni miedzy uszami. Ale nadal pozostaje to jedynie fajna zabawa a nie robienie konkretnego projektu.
Pozdrawiam
Prywatnie "pampers". Znaczy... Niby preppers, ale taki dziadkowy. Robie zapasy, szykuje wlasne przetwory, pieke chleb, robie piwo... Prawie jak moi dziadkowie. A do tego radioamator z papierem ale juz dawno bez zachwytu.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Wyliczenia przyblizone sa po to zeby z bardzo grubsza cos zlozyc do kupy. Praktyka niestety to weryfikuje i u mnie trzeba by bylo dolozyc 3-ci akumulator 2,6Ah (w sumie 7,8Ah) zeby przetrzymalo pochmurna jesien bo wiosna i latem bylo OK. Antena Quoltec 110cm 8dBi wedlug producenta jeszcze jej nie sprawdzilem analizatorem wektorowym jak sie stroi. W moim module T114 przetwornice sa na PCB modulu i maja kiepskie chlodzenie wiec maja ograniczone mozliwosci "pradowe". Jesli nadal bedzie taka pogoda to pomysle o 3-cim akumulatorze lub powerbanku na okres jesieni.
Pietrow
Kontakt:

Owszem, ale nie nazywajmy czegos bazujacego na niedeterministycznych danych wejsciowych wyliczeniami przyblizonymi. Wyliczenia przyblizone mozna zrobic z glowy i smiem twierdzic, ze ich stopa bledu bedzie wielce podobna do wynikow uzyskanych od szpryciachnych kalkulatorow internetowych :)

A tak zapytam: dokladasz tylko akumulatory? Zadnej fotowoltaiki nie dodajesz? Bo wiesz... Przy slabej dostepnosci energii dokladanie pojemnosci generalnie sprawi tyle, ze po prostu wiecej akumulatorow bedzie pustych.
W pierwszej kolejnosci sprawdzilbym, czy Twoj panel jest w stanie wydac odpowiednia ilosc energii. Dopiero w drugim kroku zastanawialbym sie nad powiekszeniem mozliwosci magazynowania tej energii - jesli z pierwszego kroku wyjdzie, ze bedzie co magazynowac.

Pozdrawiam
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Nie moge dac wiekszego panelu ze wzgledu na ograniczenia modulu T114. Wiosna i lato napiecie nie spadalo ponizej 4V pomimo lisci na drzewie a dom nie przeszkadzal bo slonce bylo wysoko. Teraz oprocz chmur drzewo co prawda nie ma juz lisci ale dom zaslania balkon juz okolo 14 godziny. Panel moze dac w pelnym sloncu 1,5A przy 5V. Teraz jest najgorsza pogoda dla paneli slonecznych. Moze dodac wiatraczek z pradniczka :D ?
ODPOWIEDZ