panel 10W
-
sq9uu
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Re: panel 10W
Niestety moje nody na ESP32 padają jak muchy zeszłej zimy padły dwa a przetrwały zimę GD Górki Duże ,Kawie góry ,Osona , Złota góra ,3 rzeki , Świniuszka .Teraz padają po kolei a czy wstaną zobaczymy mają watchdogi zeszłej zimy padł Kamieńsk i Buk Jurajski i wstały .Powoli nowe nody stawiam na procesorze NRF i sukcesywnie na wiosnę wymienię co niektóre stare z esp32 na te z NRF .Takiej pogody dawno nie widziałem jak by jedna chmura na niebie bezkresna a do tego komin fabryczny to czubek już jest w mgle w chmurach ?
Slonce w koncu szczytu promieniowania w tym roku to dogrzewa. Morza i wody srodladowe paruja to i chmur wiecej a takze mgiel, ze czasem pol komina 300 metrowego w chmurach. Trzeba to przetrzymac. Gorzej jak stacje daleko od lokalizacji domyslnej i trzeba sie wybrac w teren. W starszej wersji firmware jak stacja na T114 zostala odlaczona przez rozladowany akumulator to podlaczenie ladowania przez USB nie powodowalo natychmiastowego uruchomienia stacji ale dopiero po naladowaniu akumulatora. Z wejsciem SOLAR stacja probuje sie "budzic" ale z braku pradu za chwile sie wylacza i tak kilka razy i pewnie dlatego traci dane konfiguracyjne. Tak mysle ale pewnosci nie mam.
Myslenie nie boli.
Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie 
Koncepcja wbrew pozorom niekoniecznie jest glupia. Zalezy jakie masz warunki wiatrowe.
Kilka lat temu bawilem sie na domu "smiglem" Ista Breeze i500 i zycie pokazalo, ze wiatraki to nie dla mnie. Mam tu lokalnie 3 stany wiatru: albo pelna flauta, albo wieje tak, ze smiglo sie kreci, ale nie wchodzi na obroty, przy ktorych napiecie osiaga poziom ladowania akumulatora, albo wieje mi tu tak, ze boje sie, zeby mi smiglo nie spadlo z masztu, a kontroler turbiny co chwila uruchamia hamulec zwarciowy. Stany wiatru, gdy smiglo bylo w stanie cos bezpiecznie naprodukowac okazaly sie byc mocno chwilowe i skrajnie mniejszosciowe.
Tak czy siak u mnie smiglo zostalo zdjete i oddane do ludzi.
Prywatnie "pampers". Znaczy... Niby preppers, ale taki dziadkowy. Robie zapasy, szykuje wlasne przetwory, pieke chleb, robie piwo... Prawie jak moi dziadkowie. A do tego radioamator z papierem ale juz dawno bez zachwytu.
A jak by tak kombinacja:
Panel na wiosnę, lato, jesień. A wiatraczek na zimę? Sezon jesień - zima jest zdecydowanie bardziej wietrzny niż wiosna - lato
https://pl.weatherspark.com/y/85184/%C5 ... -WindSpeed
Panel na wiosnę, lato, jesień. A wiatraczek na zimę? Sezon jesień - zima jest zdecydowanie bardziej wietrzny niż wiosna - lato
https://pl.weatherspark.com/y/85184/%C5 ... -WindSpeed
Znow: to zalezy. Takze od samego smigla. Moja Ista wedle informacji producenta wchodzila na uzyteczny zakres obrotow przy wietrze o predkosci 5m/s. To jest 18km/h. Ponizej tej predkosci po prostu krecila sie jalowo. Jesli wogole ruszyla. Po wymianie lopat na wieksze, zaczela wchodzic na obroty przy slabszym wietrze, ale majac dluzsze lopaty, zaczela nimi gwizdac (wieksza predkosc koncowki lopaty). Samo statyczne i dynamiczne wywazanie huba z lopatami to byla droga przez meke. A wieksze lopaty powoduja tez koniecznosc zwiekszenia powierzchni ogona... Potem zmniejszenie szczeliny powietrznej miedzy wirnikiem a magnesami stojana - ale przez to turbina trudniej startowala. Potem przezwojenie wirnika... I zaczal sie lancuch przerobek, ktory ostatecznie dal mi NIC, bo turbina i tak nie zarabiala na swoje utrzymanie. Nie mowiac o zwrocie poniesionych kosztow modyfikacji. Za to ciekawie sie pobawilem i troche sie dowiedzialem.
To nie tak, ze stawiasz dowolne smiglo, bo u Ciebie wieje. Warto sprawdzic parametry pracy tego smigla przed zakupem.
Ale... Moze by tak testowo jakas dziecieca zabawka czy model szkolny smigla dalyby rade podkarmic modul LoRa? I w oczy by sie mniej takie malenstwo rzucalo. Tylko czy dostepne warunki wiatrowe zakreca tymi malymi lopatkami tak, zeby jakies sensowne napiecie to-to wypracowalo? Licho byc moze wie.
To nie tak, ze stawiasz dowolne smiglo, bo u Ciebie wieje. Warto sprawdzic parametry pracy tego smigla przed zakupem.
Ale... Moze by tak testowo jakas dziecieca zabawka czy model szkolny smigla dalyby rade podkarmic modul LoRa? I w oczy by sie mniej takie malenstwo rzucalo. Tylko czy dostepne warunki wiatrowe zakreca tymi malymi lopatkami tak, zeby jakies sensowne napiecie to-to wypracowalo? Licho byc moze wie.
Prywatnie "pampers". Znaczy... Niby preppers, ale taki dziadkowy. Robie zapasy, szykuje wlasne przetwory, pieke chleb, robie piwo... Prawie jak moi dziadkowie. A do tego radioamator z papierem ale juz dawno bez zachwytu.
Generalnie cały projekt meshcore, czy meshtastic, to jak każde hobby po prostu skarbonka. To się nigdy nie zwróci
Tu chodzi o to by sobie poeksperymentować, pobłądzić i mieć z tego trochę frajdy.
A jak by ktoś na serio myślał o turbince wiatrowej, to można zacząć od obliczeń.
https://elektrownie-wiatrowe.opx.pl/Men ... r_moc.html
Moc jaką potrzebujemy do ładowania akumulatorów każdy sobie łatwo określi. Prędkość wiatru można przyjąć z przedziału 5-15m/s. I wówczas wyjdzie jaką średnicę śmigła należny rozważać.
A jak by ktoś na serio myślał o turbince wiatrowej, to można zacząć od obliczeń.
https://elektrownie-wiatrowe.opx.pl/Men ... r_moc.html
Moc jaką potrzebujemy do ładowania akumulatorów każdy sobie łatwo określi. Prędkość wiatru można przyjąć z przedziału 5-15m/s. I wówczas wyjdzie jaką średnicę śmigła należny rozważać.
W niewielkim parku w mojej okolicy sa zamontowane zestawy oswietlenia z panelami slonecznymi i turbinami powietrznymi. Jak to sie sprawuje tego nie wiem ale takie realizacje widzialem w kilku miejscach. Poniewaz gdzies mam dynamo od roweru pomyslalem o znalezieniu smigla bo u mnie na balkonie wiatr jest wzdluz bloku mniej wiecej z zachodu. Ale ciagle mam inne powazniejsze zajecia.
Myslenie nie boli.
W punkt napisane!
To ja tylko jeszcze szepne, ze smiglo dwukrotnie zafundowalo mi "pelne portki" kiedy przechodzil mi nad domem wal szelfowy i wiatr oszalal. Za pierwszym razem mimo uzwojen zwartych przez uklad hamulca turbina krecila sie jak dzika a maszt wpadl w wibrcje. Za drugim razem ordynarnie unieruchomilem wirnik i ogon smigla paracordem przywiazanym do elementow konstrukcyjnych. Ale strachu i tak sie najadlem. Po drugim incydencie uznalem, ze koncze nierowna walke z turbina wiatrowa.
Mam obawy, ze dynama konstrukcyjnie sa przystosowane do pracy przy wysokich obrotach. Naped maja z niewielkiego koleczka. Ale... Sa tez piasty kol rowerowych z wbudowanymi pradnicami (do zwyklych rowerow, nie do elektrykow), ktore sluza do zasilania oswietlenia roweru. I to juz jest robione na niskie obroty. Moze by tak?
O takim cudaku mysle: https://allegro.pl/oferta/piasta-przedn ... 7961902239 - w porywach 2.4W. Nie ma niestety informacji przy jakich obrotach. Ciekawy tez jestem, jakie to ma opory startu. Mozliwe, ze na krotkich lopatach po prostu nie ruszy co inwaliduje cala koncepcje.
Pozdrawiam
Niektóre moje nody są dość odległe np Górki Duże koło Tuszyna ,Łodzi mam do niego w lini prostej czyli radiowo 90 km samochodem w jedną stronę będzie ciut ponad 100 km a na miejscu dodatkowo trzeba wchodzić na wysoką sosnę bo tak najczęściej instaluję nody w budce lęgowej dla ptaków . Jest oddzielony stryszek a tam aparatura więc ptakom to nie przeszkadza nawet o tym nie wiedzą pomysł zaczerpnięty od kolegów z USA https://github.com/brucemack/WARS-Birdhouse a co do wiatraczka to nie dość ze jest mgła to zero wiatru nawet liść nie drgnie a tu mój opis o tych budkach na innym forum https://meshtastic.pop.pl/viewtopic.php?t=9 Inne nody są bliżej ale to np MC 70 km chodz Małogoszcz Cieśle przekazałem kolegom z okolic Kielc i to teraz ich nod i kłopot he he ale pracuje poprawnie .Do Świniuszki też mam ponad 50 km pozostałe są coraz bliżej 30 km , 20 km
Odnosnie mojej stacji WRW3, wyciagnalem z zapasu 2 nowe akumulatory, identyczne jak wbudowane, i je laduje w domu do pelna. Stacje wylaczylem / uspilem przy 4 % pojemnosci. Jak w domu akumulatory naladuje to je po prostu wymienie bo mam stacje na balkonie. Mam ten sam modul T114 w 2 obudowach od Zerofox3D, ktore maja mechaniczny odlacznik akumulatora. W trakcie pracy stacji moge odlaczyc akumulator i stacja nie dziala. W dowolnej chwili moge znow wlaczyc akumulator wlacznikiem mechanicznym i stacja wstaje bez problemu. Dlatego dziwi mnie, ze ta na balkonie stracila konfiguracje z podlaczonym panelem. Dlatego taka procedura bo chipy na module moga sie spalic z przegrzania jak dam za wysoki prad czy napiecie ladowania.
Odnosnie zrodel energii jak pracowalem w Instytucie w latach 80-tych to byl temat wykorzystania energii slonecznej i wiatrowej. Koledzy na podstawie analizy wieloletnich danych meteo doszli do wniosku, ze przy owczesnych cenach sprzetu wykorzystanie energii slonecznej poprzez uzycie paneli fotowoltaicznych jest nieuzasadnione ekonomicznie na terenie naszego kraju a wykorzystanie energii wiatrowej ograniczone do kilku miejsc na mazurach. Natomiast wykorzystanie energii slonecznej przez budowe kolektorow jest uzasadnione ekonomicznie i takie kolektory powstaly dla celow badawczych a potem juz pokazaly sie w sprzedazy do grzania wody poprzez na przyklad ogrzewanie sloneczne glikolu miedzia w termosach szklanych.
A teraz co mamy z energii odnawialnej jak slonce za chmurami i nie ma wiatru? NIC. To jest wielki przekret bo musza byc rezerwy na przyklad w postaci elektrowni szczytowo pompowej, generatorow atomowych lub innych magazynow energii.
Odnosnie zrodel energii jak pracowalem w Instytucie w latach 80-tych to byl temat wykorzystania energii slonecznej i wiatrowej. Koledzy na podstawie analizy wieloletnich danych meteo doszli do wniosku, ze przy owczesnych cenach sprzetu wykorzystanie energii slonecznej poprzez uzycie paneli fotowoltaicznych jest nieuzasadnione ekonomicznie na terenie naszego kraju a wykorzystanie energii wiatrowej ograniczone do kilku miejsc na mazurach. Natomiast wykorzystanie energii slonecznej przez budowe kolektorow jest uzasadnione ekonomicznie i takie kolektory powstaly dla celow badawczych a potem juz pokazaly sie w sprzedazy do grzania wody poprzez na przyklad ogrzewanie sloneczne glikolu miedzia w termosach szklanych.
A teraz co mamy z energii odnawialnej jak slonce za chmurami i nie ma wiatru? NIC. To jest wielki przekret bo musza byc rezerwy na przyklad w postaci elektrowni szczytowo pompowej, generatorow atomowych lub innych magazynow energii.
Myslenie nie boli.