Warszawa i okolice
-
Pietrow
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Re: Warszawa i okolice
Przekroczenie poziomu horyzontu optycznego przez sygnal radiowy nie jest niczym niemozliwym (chociaz tak wysokie czestotliwosci odbija sie od gornych warstw atmosfery dosc niechetnie) i nie to u Ciebie sprostowalem. W trosce o rzetelnosc informacji na forum zareagowalem na wzmianke o widzialnosci anten,ktora jest najwazniejsza (w domysle - w przypadku opisanej lacznosci). Propagacja wielodrogowa, odbicia, dyfrakcje - to moglo sie udac. Ale nie mogla zaistniec fizycznie widzialnosc optyczna (LOS) anten miedzy Twoimi stacjami i samolotem odleglym od Ciebie o 800km.
Tak mi sie przypomnial temat stacji radarowej DUGA kolo Czernobyla. Tak zwany "Ruski dzieciol". To walilo sygnalem po odbiciach jonosferycznych na 3000km - mocno poza horyzont. Tyle, ze tam w powietrze szlo cos kolo 10MW. No i to dzialalo na KFie, ktory chetniej sie odbija.
Tak mi sie przypomnial temat stacji radarowej DUGA kolo Czernobyla. Tak zwany "Ruski dzieciol". To walilo sygnalem po odbiciach jonosferycznych na 3000km - mocno poza horyzont. Tyle, ze tam w powietrze szlo cos kolo 10MW. No i to dzialalo na KFie, ktory chetniej sie odbija.
Dzielac sie wiedza na tym forum nalezy poziom przekazu dopasowac do zdolnosci poznawczych rozmowcy oraz nie dawac rozmowcy okazji do okazania przez niego glebi niewiedzy. Inaczej bedziesz nazwany "pasozytem" albo dostaniesz miesiecznego bana.
Wczoraj bylem przez chwile w okolicy mojej stacji WRW2 na Zoliborzu i w logach polaczen zauwazylem lacze z okolicami Wilna odleglosc 389,9km. Jak bede mial wiecej czasu dostepu do mojej stacji to podam blizsze dane litewskiej stacji.
Update:
stacja o numerze 7674 znajduje sie w Wilnie przy ulicy Ozog obok Wilniaus Sofijos Kovalkevskajos gimnazija/progimnazija GPS 54.70945 25.24447 122m MSL, sprzet nieznany. Polaczenie sprzed 9 dni.
Update:
stacja o numerze 7674 znajduje sie w Wilnie przy ulicy Ozog obok Wilniaus Sofijos Kovalkevskajos gimnazija/progimnazija GPS 54.70945 25.24447 122m MSL, sprzet nieznany. Polaczenie sprzed 9 dni.
Myslenie nie boli.
Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie 
Stacja WRW2 Zoliborz polaczenie sprzed 4 godzin ze stacja e0d4 lokalizacja Ostroleka okolice dworca autobusowego odleglosc 97,5km wedlug GPS. Wilno i Ostroleka polaczenia bezposrednie.
Myslenie nie boli.
Dzisiaj 4 godziny temu moja stacja WRW4 miala polaczenie ze stacja d9bf w obwodzie Kaliningradzkim odleglosc 249,6km wysokosc 2007m wedlug GPS. Moja stacja jest na parapecie 1 szego pietra od strony polnocnej.
Myslenie nie boli.
A ja, jasna cholerka, nie jestem w stanie przestrzelic 45km przy uzyciu po obu stronach anten panelowych 16.5dBi... Ech... To jest frustrujace... Dwa szeregi blokow sterczace mi idealnie w strefie Fresnela skutecznie blokuja sygnal.
Dzielac sie wiedza na tym forum nalezy poziom przekazu dopasowac do zdolnosci poznawczych rozmowcy oraz nie dawac rozmowcy okazji do okazania przez niego glebi niewiedzy. Inaczej bedziesz nazwany "pasozytem" albo dostaniesz miesiecznego bana.
Zgadza sie to jest frustrujace.
Ja wszedlem w ten temat bo chcialem polaczyc 2 lokalizacje laczem RS232 za pomoca modulow LoRa o mocy 1W na odcinku okolo 3km. Ale po drodze niestety jest las lisciasty i kilka niskich budynkow. Byc moze udaloby mi sie gdybym w drugiej lokalizacji mogl wystawic antene na zewnatrz budynku i na jakiejs sztycy wyzej niz 2 m. A tak niestety, tez mam 2 anteny panelowe i sie zastanawiam jak ten problem rozwiazac.
Problem lezy bo mam inne wazniejsze problemy RF-UHF do rozwiazania.
Natomiast widok z okna, gdzie stoi WRW4 przedstawia 2 czubki swierkow i w oddali 300 metrowy komin EC i az po horyzont po prostu NIC.
Widok z okna gdzie stoi WRW2 (10 pietro) to skraj blokowiska wlasciwie wszedzie bloki z przodu i z bokow ale dosc daleko tylko od wschodu daleko pusto.
Update: bylem na Zoliborzu i znow mi sie pokazala jakas stacja z Obwodu Kalinigradzkiego. Ruscy pewnie cos tam kombinuja
Ja wszedlem w ten temat bo chcialem polaczyc 2 lokalizacje laczem RS232 za pomoca modulow LoRa o mocy 1W na odcinku okolo 3km. Ale po drodze niestety jest las lisciasty i kilka niskich budynkow. Byc moze udaloby mi sie gdybym w drugiej lokalizacji mogl wystawic antene na zewnatrz budynku i na jakiejs sztycy wyzej niz 2 m. A tak niestety, tez mam 2 anteny panelowe i sie zastanawiam jak ten problem rozwiazac.
Problem lezy bo mam inne wazniejsze problemy RF-UHF do rozwiazania.
Natomiast widok z okna, gdzie stoi WRW4 przedstawia 2 czubki swierkow i w oddali 300 metrowy komin EC i az po horyzont po prostu NIC.
Widok z okna gdzie stoi WRW2 (10 pietro) to skraj blokowiska wlasciwie wszedzie bloki z przodu i z bokow ale dosc daleko tylko od wschodu daleko pusto.
Update: bylem na Zoliborzu i znow mi sie pokazala jakas stacja z Obwodu Kalinigradzkiego. Ruscy pewnie cos tam kombinuja
Myslenie nie boli.
Dzis bylem przy stacji WRW2 na Zoliborzu i sprawdzalem polaczenia. Wszystkich polaczen na liscie 80 w tym jedno ciekawe ze stacja aks1 t-echo skokow 1 odleglosc 1244,4km znajdujaca sie na Krymie na wysokosci 1370m wedlug GPS 45.06255 34.00008. Polaczenie sprzed 15 dni.
Dodatek 11.01:kilka polaczen dzisiaj ze stacja M0rpheus Mobile Mrph z okolic Brzescia 181,2km ostatnie 2 godziny temu.
Dodatek 11.01:kilka polaczen dzisiaj ze stacja M0rpheus Mobile Mrph z okolic Brzescia 181,2km ostatnie 2 godziny temu.
Myslenie nie boli.
Dzisiaj stacja WRW2 wraca na miejscowke na warszawskim Zoliborzu. WRW5, ktora mialem ze soba, uzyskala bezposrednia lacznosc ze stacja 200c w Lublinie w odleglosci 156.4km 32 minuty temu z okolicy ul. Naleczowskiej. Nastepnie poprzez 1 skok dotarla do WRW2 Ta lokalizacja przynosi dalekie polaczenia.
Myslenie nie boli.
Dzisiaj, po 80 dniach od wylaczenia sie stacji WRW3, korzystajac z ocieplenia, wymienilem 2 akumulatory 18650 na naladowane i stacja sie uruchomila. Niestety panel 7,5W nie byl w stanie w ciagu tego czasu naladowac akumulatorow z powodu takiego a nie innego przebiegu pogody w mojej okolicy. Zobaczymy jak bedzie to przebiegalo dalej.
Bardzo niewiele brakowalo do naladowania akumulatorow przez panel bo po niecalych 30 minutach pod ladowarka zostaly naladowane do pelna.
Bardzo niewiele brakowalo do naladowania akumulatorow przez panel bo po niecalych 30 minutach pod ladowarka zostaly naladowane do pelna.
Myslenie nie boli.
Ledwo wczoraj postawilem stacje WRW3 a juz godzine temu bylo polaczenie ze stacja 6d7a przez 2 skoki z Gniezna Osiedle Wladyslawa Lokietka przy ulicy Gdanskiej odleglosc 241,6 km. Sprzet nieznany wysokosc 216 MSL. Slonce od rana swiecilo i panel doladowal akumulatory aktualnie do 4,21V.
Myslenie nie boli.