ŚLĄSK -powiat lubliniecki-

StaCh47
MODERATOR
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Re: ŚLĄSK -powiat lubliniecki-

Post autor: StaCh47 »

Aktualnie liczba uzytkownikow to 352 a ze wielu nie ma nic do powiedzenia w temacie tylko przeglada i moze korzysta z gotowych rozwiazan to miedzy innymi po to jest to forum.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Czepianie sie grozi wypadnieciem (z Forum).
sq9uu
Kontakt:

Post autor: sq9uu »

Pod Lublińcem koledzy uruchomili noda meshtastic tu jego symulowane zasięgi https://www.heywhatsthat.com/?view=MKDAHXTB a tu jego statystyki https://lorastats.pl/Node/323483 A tu zdjęcie noda przed zamontowaniem https://ibb.co/5gt4SfDz a tu rebus gdzie jest nod podpowiem gdzieś na czubku drzewa https://ibb.co/xq8znPR5
Ostatnio zmieniony 05 lipca 2026, 12:46 przez sq9uu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pietrow
Kontakt:

Post autor: Pietrow »

StaCh47 pisze: 04 lipca 2026, 18:29 Aktualnie liczba uzytkownikow to 352 a ze wielu nie ma nic do powiedzenia w temacie tylko przeglada i moze korzysta z gotowych rozwiazan to miedzy innymi po to jest to forum.
Ale wiesz, ze mylisz liczbe zarejestrowanych kont z liczba aktywnych uzytkownikow?
Nawiasem mowiac: mamy wlasnie godzine 5.45, w niedziele, a forum pokazuje, ze w tej chwili zawartosc jest przegladana przez 151 gosci. Powiedz, ze to za zywi ludzie a nie boty. No powiedz...

Nawiasem mowiac - wielka szkoda, ze dane kont na Twoim blogu pokazuja jedynie date dodania konta. Z dzika przyjemnoscia zobaczylbym date ostatniego logowania dla kazdego z tych kont. Wtedy obraz "aktywnosci" bylby pelny.

Skonczylem
To nie jest forum dyskusyjne.
To jest BLOG moderatora StaCh47.
Duskusje nie sa tu mile widziane jesli podwazaja poglady moderatora. Posty nie popierajace pogladow moderatora sa wycinane. Tu wolno tylko klaskac z uwielbieniem.
Teraz wiesz gdzie jestes.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Kolego przestan sie czepiac a zacznij pisac co zrobiles osobiscie w temacie Meshtastic i jak bo to sie moze komus przydac. Czepianie sie moze sie naprawde skonczyc usunieciem z forum.
Jak chcesz wiedziec czy antena na drewnianym kolku, czy tez oslonieta dodatkowa rurka PCV dziala lepiej czy gorzej niz na metalowym lub bez dodatkowej oslony to zrob doswiadczenie i opisz. Ludzie po to zakladaja konto na forum zeby z niego korzystac a jak korzystaja to juz ich sprawa. Moze tylko korzystaja z opisanych przypadkow zeby nie popelniac znanych bledow w konstrukcji?
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Kaccc
Kontakt:

Post autor: Kaccc »

A jak usunąć konto? Bo ja zakładałem konto na forum a nie na blogu. Panie moderator wiesz pan że istnieją inne fora, grupy itp. może ludzie wolą się udzielać tam nie tutaj.
A tak żeby było w temacie. Większość jak nie wszystkie urządzenia powinny być w trybie klient, bo to sieć mesh a nie sieć np. GSM.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Kolego Kaccc a jak ktos napisze, ze jest to forum LGBT to tez uwierzysz? Kolega Pietrow ma jakis problem, ktory naprawdopodobniej wynika z niskiej samooceny (nie bede przeprowadzal psychoanalizy bo to nie moja specjalnosc) i probuje sie tutaj dowartosciowac wykazujac swoja wyzszosc nad innymi uczestnikami Forum.
Slaskie pomysly na system lacznosci opartej na Meshtastic z HOP 7 sa do niczego bo testowalem w Warszawie siec MediumFast i kraza tylko techniczne komunikaty a lacznosci nie ma (z oczywistych powodow). Im wiecej stacji powiela informacje tym wieksze prawdopodobienstwo, ze informacja nie dotrze tam gdzie chcemy tylko bedzie sobie krazyc po sieci do wyczerpania HOP zapychajac kanal. Programisci probuja jakos to poprawic tworzac ROUTER_LATE oraz CLIENT_BASE ale to nie zalatwia problemu do konca. W odroznieniu od Meshtastic sieci komorkowe jakos dzialaja i informacje SMS docieraja do punktu docelowego czasem z opoznieniem ale docieraja. Sa po prostu lepiej przemyslane i wykonane. Ludzie sie zapisuja i pisza gdzie chca nie ma przymusu.
Pietrow
Kontakt:

StaCh47 pisze: 22 lipca 2026, 09:36 Kolego Kaccc a jak ktos napisze, ze jest to forum LGBT to tez uwierzysz? Kolega Pietrow ma jakis problem, ktory naprawdopodobniej wynika z niskiej samooceny (nie bede przeprowadzal psychoanalizy bo to nie moja specjalnosc) i probuje sie tutaj dowartosciowac wykazujac swoja wyzszosc nad innymi uczestnikami Forum.
Slaskie pomysly na system lacznosci opartej na Meshtastic z HOP 7 sa do niczego bo testowalem w Warszawie siec MediumFast i kraza tylko techniczne komunikaty a lacznosci nie ma (z oczywistych powodow). Im wiecej stacji powiela informacje tym wieksze prawdopodobienstwo, ze informacja nie dotrze tam gdzie chcemy tylko bedzie sobie krazyc po sieci do wyczerpania HOP zapychajac kanal. Programisci probuja jakos to poprawic tworzac ROUTER_LATE oraz CLIENT_BASE ale to nie zalatwia problemu do konca. W odroznieniu od Meshtastic sieci komorkowe jakos dzialaja i informacje SMS docieraja do punktu docelowego czasem z opoznieniem ale docieraja. Sa po prostu lepiej przemyslane i wykonane. Ludzie sie zapisuja i pisza gdzie chca nie ma przymusu.
No i wraca sobie czlowiek spokojnie z delegacji, siada po 14 godzinach lotu we Frankfurcie w oczekiwaniu na ostatni lot w strone domu, odpala sobie ulubionego bloga... I nagle cale zmeczenie mija zastapione czarna rozpacza.
Skoro jednak zostalem wymieniony personalnie, to odpowiem - by nie wykazac sie brakiem kultury przez zignorowanie powyzszego wpisu.
StaCh47 pisze: 22 lipca 2026, 09:36 Kolega Pietrow ma jakis problem, ktory naprawdopodobniej wynika z niskiej samooceny (nie bede przeprowadzal psychoanalizy bo to nie moja specjalnosc) i probuje sie tutaj dowartosciowac wykazujac swoja wyzszosc nad innymi uczestnikami Forum.
1) Uprzejmie prosze o nie uzywanie wzgledem mnie okreslenia "kolega". Sugeruje ono pewna familiarnosc, a nawet protekcjonalnosc. Mysle, ze ani jedno ani drugie nie jest tu na miejscu. Dziekuje.
2) Oczywiscie, ze mam niska samoocene. To wlasnie dzieki niej ciagle szukam sobie nowych obszarow zainteresowan oraz wgryzam sie glebiej w rzeczy, ktore zainteresowaly mnie do tej pory. Mysle, ze wlasciwie uzyta zanizona samoocena jest uzyteczna i znacznie mniej grozna dla otoczenia niz samoocena zawyzona vel "nadmuchane ego". Mam nadzieje, ze Pan Moderator tu sie ze mna zgodzi.
3) Oczywiscie ze mam "jakis problem". Nie jest to jednak problem, ktory nie pozwala mi spokojnie spac. Moj problem wzgledem tego bloga jest bardzo prosty i wynika z obserwowanej rozbieznosci oczekiwan: z jednej strony Pan Moderator prosi intensywnie by czytelnicy dzielili sie swoja wiedza, ale z drugiej strony gdy takie dzielenie sie nastepuje, to czytelnik slyszy, ze "probuje sie tutaj dowartosciowac wykazujac swoja wyzszosc nad innymi uczestnikami Forum". Czy Pan Moderator widzi te wewnetrzna niespojnosc? Dzielic sie wiedza mozna z osobami wiedzy tej nie posiadajacymi - i nie jest to zadne wywyzszanie sie. To ustalenie kierunku przeplywu informacji - a przeplyw ten zachodzi zgodnie z zasadami fizyki od srodowiska o wyzszen energii, do srodowiska o energii nizszej.
4) Poprawianie bledow uwazam za dzielenie sie wiedza - wlasnie majac na mysli korzysc milionow czytelnikow tego bloga. Wszak lepiej, zeby czytelnicy uzyskiwali informacje prawdziwa i poprawna niz zeby uzyskiwali po prostu "informacje". Mam nadzieje, ze i w tym punkcie Pan Moderator raczy sie ze mna zgodzic i zechce zmoderowac swoje rozumowanie i postepowanie.
5) Nie, zeby to byl dla mnie problem, ale chcialbym zwrocic uwage na kolejny aspekt powiazany z dzieleniem sie wiedza: gdy razem z Panem Moderatorem dzielac sie wiedza mieczowalem uzytkownika piszacego bzdety, to Pan Moderator problemu nie mial. Gdy jednak, nadal dzielac sie wiedza, mieczowalem bledne lub niespojne wpisy Pana Moderatora, to pojawila sie obraza, wycinanie moich postow i grozby usuniecia z bloga. Jakiez to zdumiewajace. Cos jak u Sienkiewicza: "Jak Kali zabrac krowa, to byc dobrze, ale jak Kalemu zabrac krowa, to byc zle".
6) Bardzo ciekawe emocje czuje sie czytajac wpisy Pana Moderatora o tym jakie to lacznosci polapal w Stolycy. Zaiste wielce uzyteczna jest to wiedza techniczna. Stanowi ogromnie cenne zrodlo informacji dla czytelnikow, wiele wiedzy wnosi na forum! Wiecej takich wpisow na blogu prosze! Nawet jesli mialyby sie powtarzac - prosze o wiecej!

A teraz troche technicznych komentarzy do wpisow Pana Moderatora zawartych w Jego ostatnim wpisie na blogu:
StaCh47 pisze: 22 lipca 2026, 09:36 Im wiecej stacji powiela informacje tym wieksze prawdopodobienstwo, ze informacja nie dotrze tam gdzie chcemy
Alez nic bardziej mylnego. Prawdopodobienstwo dotarcia wiadomosci (informacji?) do adresata rosnie, co wynika z sumowania prawdopodobienstw skutecznego dotarcia kazdej powielonej transmisji ciala tego samego datagramu (retransmitowane wprost jest cialo - naglowek ulega zmianie, wiec nie mamy tu zwyczajnego powielenia jak sugeruje Panski wpis). Tak mowi galaz matematyki zwana probabilistyka - a kimze ja jestem zeby dyskutowac z matematyka?
Nie w tym lezy problem Meshtastica. Tlumaczylem to juz wielokrotnie, ale wytlumacze jeszcze raz: problem z duza iloscia stacji i duza iloscia hopow polega na zasmiecaniu pasma w domenie czestotliwosci i czasu. O ile z duza iloscia stacji mozna jeszcze zyc (bo Meshtastic ma jednak pewne zabezpieczenia przed "nadmierna nadmiarowoscia"), to duza liczba hopow stanowi problem powazny. A to dlatego, ze nawet jesli docelowa stacja na wschodzie od nadawcy zostanie osiagnieta, powiedzmy, drugim hopem, to nody na zachod od nadawcy o tym nie wiedza i pchaja wiadomosc dalej az do wyczerpania licznika hopow. I z tej przyczyny widywalem we Wroclawiu wiadomosci od noda w Poznaniu do noda w Rokietnicy. Wiadomosci te na moim obszarze byly kompletnie zbedne - zasmiecaly pasmo. Ale dotarly na siodmym hopie.
I tu tkwi problem. Meshtastic nie byl projektowany dla sieci rozleglych i absolutnie nie jest jego wada to, ze sie w takich zastosowaniach nie sprawdza.
Taka mala dygresja: "siec rozlegla" to dosc miekki termin. Uscislilbym go jako "siec pokrywajaca relatywnie duzy obszar geograficzny i majaca wzglednie jednorodna dyspersje uzytkownikow". U mnie przez pewien czas dzialalo sobie lacze Meshtastica siegajace na 45km - tyle ze na antenach ostro kierunkowych i z liczba hopow ustawiona na 1. Tu mimo pokrycia cporego terenu raczej nie uzylbym pojecia "siec rozlegla".
StaCh47 pisze: 22 lipca 2026, 09:36 Programisci probuja jakos to poprawic tworzac ROUTER_LATE oraz CLIENT_BASE ale to nie zalatwia problemu do konca.
Zaiste - developerzy Meshtastica probuja rozwiazac problem stworzony przez uzytkownikow, ale nie wynikajacy z zalozen projektowych Meshtastica. I maja z tym duzy problem, bo sam format ramki danych przyjety dla Meshtastica nie daje pola do manewrow w stylu kierowanego routingu i trwalego tworzenia najbardziej optymalnych sciezek przesylu wiadomosci miedzy nodami. Nic wiec dziwnego, ze programisci sukcesow nie odnosza. A zmiana zawartosci naglowka Meshtasticowego datagramu oznacza utrate kompatybilnosci z poprzednimi wersjami aplikacji.
Tu naprawde problemem nie jest Meshtastic. Tu problemem jest sposob jego uzytkowania. Czyli, jak mawialismy za dawnych lat: "Zmien uzytkownika i wcisnij dowolny klawisz".
StaCh47 pisze: 22 lipca 2026, 09:36 W odroznieniu od Meshtastic sieci komorkowe jakos dzialaja i informacje SMS docieraja do punktu docelowego czasem z opoznieniem ale docieraja. Sa po prostu lepiej przemyslane i wykonane.
Oj... Sieci komorkowe
- od pczatku byly projektowane jako sieci rozlegle
- nie sa sieciami mesh ad-hoc, lecz sa sieciami wielopoziomowo zarzadzanymi
- sieci komorkowe przeszly duza ewolucje (aktualnie 2G dziala jako zasob awaryjny o duzej niezawodnosci, 3G jest wycofywane, 4G jest mocno uzytkowane, 5G intensywnie wchodzi na rynek, a 6G jest w trakcje standaryzacji) i poszczegolne generacje nie sa ze soba kompatybilne - chociaz dzieki zarzadzalnosci i polaczeniom miedzy urzadzeniami zarzadzajacymi roznymi technologiami - potrafia one ze soba wspolpracowac a czasem nawet koegzystowac.
- SMSy w sieciach komorkowych byly jednym z mniejszych problemow. Problemami do rozwiazania stawala sie mobilnosc terminali abonenckich, ilosc aktywnych terminali mozliwych do obsluzenia przez celke, ilosc danych generowanych / wymaganych przez terminale abonenckie... Bylo tam tez jeszcze wiele innych ciekawych problemow oraz szans do wykorzystania (chocby szansa na zwiekszenie niezawodnosci demodulacji danych dzieki wykorzystaniu wielodrogowosci sygnalu nadanego z jednego punktu). A tak nawiasem mowiac - poczynajac od 4G nie ma juz typowego SMSa. Ba! Nie ma juz nawet typowego polaczenia glosowego. Dziala to tam inaczej, chociaz zwykly uzytkownik terminala abonenckiego popularnie zwanego telefonem, nie widzi roznicy.
StaCh47 pisze: 22 lipca 2026, 09:36 Ludzie sie zapisuja i pisza gdzie chca nie ma przymusu.
Bardzo celne spostrzezenie podsumowujace. Tlumaczy elegancko dlaczego na Blogu Pana Moderatora ludzie NIE PISZA. Po prostu im sie z jakiegos powodu odechcialo. I chyba nawet wiem, co to za powod.

I tym optymistycznym akcentem zakoncze.
Do odlotu zostalo mi 1.5 godziny. Zdaze sobie ogarnac jakas kawusie i lokalnego precla.

Pana Moderatora prosze o odrobine auto-refleksji. Oczywiscie zamiast refleksji moge dostac bana, ale szczerze mowiac - proby zamobojczej z tego powodu nie podejme.
Pozdrawiam
Duskusje nie sa tu mile widziane jesli podwazaja poglady moderatora. Posty nie popierajace pogladow moderatora sa wycinane. Tu wolno tylko klaskac z uwielbieniem.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Jak sie czlowiek nudzi bo czeka to pisze co popadnie :=)
Meshtastic ma braki w zalozeniach bo posilkuja sie wspolnym medium podobnie jak Ethernet tyle, ze karty interfejsu sprawdzaja zajetosc medium przed wyslaniem datagramow. Arcnet mial mechanizmy przydzialu okna czasowego dla terminala. Datagramy sa adresowane a tego brak. Wysylanie informacji "w eter" z nadzieja, ze ktos docelowy to odbierze bo akurat bedzie przypadkowy zbieg okolicznosci i wszystkie "przekazniki" beda aktywne i w zasiegu to nie jest stabilna lacznosc. Napisalem, ze lacznoscia w Meshtastic rzadzi przypadek tak jak lacznosc pomiedzy moimi stacjami na 15km czy 25km. Nawet po zmianie kodowania na MediumFast przy okolo 100 stacjach w bazie proba wyslania wiadomosci do Kolegi na Zoliborzu spalila na panewce. Jedyne co mi odpowiada w tym systemie to identyfikacja stacji w terenie za pomoca informacji GPS co moze byc przydatne w sytuacji kryzysowej.
Ktos juz dawno temu zauwazyl braki i dlatego powstal Meshcore z innymi zalozeniami. Co do mozliwosci technologii modulacji to daje ona mozliwosc lacznosci dalekosieznej bo jak pisalem dostalem informacje tekstowa od Kolegi Pawla z Bialegostoku (bia2) z prosba o dokonanie wpisu na stronie jesli wiadomosc do mnie dotarla a wiadomosc dotarla bezposrednio na odleglosc 174km. Bolaczka rowniez sa kiepskie anteny dostarczane z zestawami startowymi oraz wiekszosc chinskich wyrobow dostepnych w handlu. Chyba jednak wroce do lacznosci p2p bazujac na technologii LoRa ale informacje tekstowe bede przesylal szeregowo terminalem w smartfonie. Wlasciwie od tego zaczalem ale sadzilem, ze gotowa technologia ulatwi mi zadanie i sie pomylilem.
Pietrow
Kontakt:

Jest mi niezmiernie milo, ze Pan Moderator nie usunal mojego postu. Naprawde to doceniam i dziekuje.

W swoim poscie z kolei Pan Moderator popelnil kilka powaznych niescislosci, wiec w trosce o jakosc materialu dla czytelnikow tego bloga czuje sie w obowiazku by skomentowac te bledne fragmenty. Przepraszam.
StaCh47 pisze: 24 lipca 2026, 09:49 Jak sie czlowiek nudzi bo czeka to pisze co popadnie :=)
Czy naprawde Pan Moderator uwaza, ze napisalem "co popadnie"? Nie jest mi jakos szczegolnie przykro. Przyznam jednak, ze staralem sie pisac rzeczy wartosciowe, mam wiec nadzieje, ze grono czytelnikow tego bloga oceni moje pisanie nieco pozytywniej niz Pan.
StaCh47 pisze: 24 lipca 2026, 09:49 Meshtastic ma braki w zalozeniach bo posilkuja sie wspolnym medium podobnie jak Ethernet
Jest to niestety bledne rozumowaniu. Ethernet jest warstwa protokolu. On nie posilkuje sie zadnym medium. Ethernet korzysta z warstwy transportowej. Dopiero warstwa transportowa uzywa warstwy fizycznej, lub jak Pan woli - medium. Uogulniajac: jesli puszcze sobie transmisje Ethernetem po swiatlowodzie albo skretce UTP / STP (ba! Nawet jesli bedzie to antyczny IBM Token Ring), to nie mam pod spodem wspoldzielonego medium. Mam medium dedykowane i ryzyko kolizji wynikajacych ze wspoldzielenia nie istnieje. Odwrotnie - gdy pod Ethernetem mam WiFi albo antyczny przewod koncentryczny - to tam faktycznie kolizje wynikajace ze wspoldzielenia warstwy fizycznej przesz grupe urzadzen sa mozliwe. Tyle tylko, ze za rozwiazywanie kolizji nie odpowiada Ethernet, lecz warstwa transportowa. Ethernet na swoim poziomie nawet nie umie w kolizje.
StaCh47 pisze: 24 lipca 2026, 09:49 tyle, ze karty interfejsu sprawdzaja zajetosc medium przed wyslaniem datagramow.
Alez wcale niekoniecznie. Sprawdzac moga to karty WiFi. Ale karty z laczami optycznymi czy RJ-45 juz nie. Bo karty te stanowia warstwe transportu i obsluguja rozne rodzaje warstw fizycznych - stad tez ich rozne zachowania. Ale dziekuje, ze napisal Pan, ze to karta interfejsu sprawdza zajetosc medium, a nie Ethernet sprawdza zajetosc medium.
sI teraz po uzupelnieniu komentarzami obraz warstw jest w miare poprawny. Uproszczony, ale juz nie bledny.
StaCh47 pisze: 24 lipca 2026, 09:49 Datagramy sa adresowane a tego brak.
Znaczy, ze Meshtastic nie stosuje adresowania, a Ethernet stosuje adresowanie?
Hmmm... Pomyslmy zatem...
W naglowku datagramu Meshtastica znajduja sie dwa czterooktetowe pola "Destination" oraz "Sender". Jakims zdumiewajacym zbiegiem okolicznosci wydaja mi sie one funkcjonalnie zbiezne z polami "Destination MAC Address" i "Source MAC Address" z naglowka ramki Ethernernetowej.
Czy w takim razie faktycznie "Meshtastic nie stosuje adresowania"?
Moze chcial Pan napisac, ze Meshtastic ma problem z ustanaawianiem semistabilnych tras routingowych?
StaCh47 pisze: 24 lipca 2026, 09:49 Jedyne co mi odpowiada w tym systemie to identyfikacja stacji w terenie za pomoca informacji GPS co moze byc przydatne w sytuacji kryzysowej.
Hmmm... Ale... Ingotmacja GPS nie pozwala na IDENTYFIKACJE noda! Pozwala poznac jego lokalizacje. Prosze mnie poprawic jesli jestem w bledzie, ale tozsamosc noda to nie to samo co jego lokalizacja.
Nawiasem mowiac - bardzo sie ciesze, ze Meshtastic pozwala wylaczyc rozglaszanie telemetrii i geopozycjonowania. Bo w sytuacji kryzysowej niekoniecznie chcialbym rozglaszac swoja lokalizacje i zachecac w ten sposob jakiegos nieznajomego a ciekawskiego i mozliwe ze nieciekawie uzbrojonego typa do zlozenia wizyty w moim schowanku. Ale to juz jak tam kto sobie chce.
StaCh47 pisze: 24 lipca 2026, 09:49 prosba o dokonanie wpisu na stronie
I taki "QSL-log" jest dobrym przykladem blednego pojmowania celow projektu Meshtastic. Da sie poleciec. Tylko nie temu to sluzy.
StaCh47 pisze: 24 lipca 2026, 09:49 Bolaczka rowniez sa kiepskie anteny dostarczane z zestawami startowymi oraz wiekszosc chinskich wyrobow dostepnych w handlu.
Tu bym sparafrazowal wczesniejsza wypowiedz Pana Moderatora: Kto chce kupowac gotowe zestawy, to je kupuje - i nie powinien marudzic, bo w sumie wie, co kupuje. A jesli ktos chce "lepiej", to skleja sobie noda samodzielnie, kupuje antene o wyzszej sprawnosci (albo idzie do garazu i sobie taka antene probuje samodzielnie zrobic). Ale ze nie kazdy potrafi sobie zrobic noda? No i co w tym zlego? Albo sie nauczy i odniesie z tej nauki korzysci, albo mu sie nie chce nauczyc wiec nie bedzie umial.
StaCh47 pisze: 24 lipca 2026, 09:49 Chyba jednak wroce do lacznosci p2p bazujac na technologii LoRa ale informacje tekstowe bede przesylal szeregowo terminalem w smartfonie. Wlasciwie od tego zaczalem ale sadzilem, ze gotowa technologia ulatwi mi zadanie i sie pomylilem.
Szczerze mowiac nie wiem jak podejscie "szeregowo terminalem z telefonu" mialoby tu cokolwiek zmienic.
A technologia ulatwia zadanie. I to bardzo. Jednak nie w obszarze trendow wykazywanych przez spolecznosc LoRa w PL. Male sieci (moze o to chodzilo w tym "p2p"?), moze lekko odsuniete w czestotliwosci, z minimalna moca konieczna do skutecznego polaczenia... Tylko ze wychodzenie poza wydzielone pasmo ISM jest dzialaniem bezprawnym, wiec mocno go nie polecam w sytuacji typowej codziennosci. Jest to natomiast rozwiazanie, ktore moze sie okazac warte rozwazenia w sytuacji duzego SHTF. Wszak jak cos nam tu sie srogo w kraju zepsuje, to ta dalekosieznie-ogolnopolsia siec spolecznosci Meshtastic bedzie zapchana pytaniami czy ktos moze nie ma w zapasie swieczki, flaszki napoju gazowanego i paczki chipsow, bo mama zapasow nie zrobila i teraz w domu ciemno i glodno. A do tego wymienionego wyzej Etherneta wzielo i kryzysowo wcielo - i teraz nie ma po czym fruwac IP, wiec ani NietFixa, ani Pejsbuka ni mo... Zostal Meshtastic. Wiec na cale 7 hopow "Ratunku mnie tu bardzo prosze!" :) Mam glebokie przeczucie, ze w sytuacji kryzysowej w tej sieci rozleglej po prostu nie da sie porozmawiac. Pozostanie wiec rozwiazanie "customizowane". Tym lepsze, im bardziej izolowane.

No... Probe komentowania zakonczylem. Na jakis (dluzszy) czas mi wystarczy.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Nie uscislilem, ze chodzi o ethernet na kablach RG-59 i karta ma wbudowany algorytm BackOFF. Niektore firmy produkujace karty na przyklad 3Com (3C509) zmienialy parametry tego algorytmu aby latwiej przechwytywac dostep do medium. Wsrod niekumatych te karty uchodzily za "lepsze". Mialem porownanie pracy terminali - komputerow w sieci Arcnet 2,5Mbit i Ethernet 10Mbit i niestety stary Arcnet byl wydajniejszy. Jedynie polaczenie stacja serwer do indeksowania baz danych bylo szybsze na Ethernet 10Mbit.
Skretka to inne medium bo wykorzystuje sie 2 lub 4 pary.
Odnosnie kupowanych zestawow startowych to wlasciwie kupujacy nie wie co kupuje jesli chodzi o detale bo nie kazdy ma analizator VNA zeby sprawdzic anteny czy miernik aby sprawdzic pobor pradu. Na wstepnym etapie decyduje cena i tu mamy wlasnie klopot bo kupuje sie pradozerne zbudowane na ESP32 z kiepska antenai na dodatek bez mozliwosci zabudowania akumulatora tylko trzeba nosic Power Bank.
Co z tego, ze Meshatstic stosuje adresowanie skoro, pomimo posiadania danych stacji posredniczacych, nie kieruje ruchu we wlasciwym kierunku? Jesli w bazie mam okolo 100 stacji w Warszawie i na mapce widze, ze do Kolegi z Zoliborza powinna wiadomosc dotrzec a nie dociera to cos jest nie tak z systemem sieciowym. Nie sprawdzalem tego ale mam przekonanie, ze tylko bliskie stacje polaczone bez posrednikow maja w ogole szanse na wymiane informacji tekstowych bo w gre wchodzi rowniez usypianie.
Na terenie mieszkania mam powiedzmy 3 stacje i jesli z jednej wysylam wiadomosc testowa to czasem musze ja wyslac kilkukrotnie zeby uzyskac potwierdzenie, ze ktoras z pozostalych je odebrala (co moge latwo sprawdzic bo sa w zasiegu BT). Odnosnie obaw co do lokalizacji przy pomocy GPS to na YT jest opisane jak zrobic aby widzialy sie tylko stacje "zaprzyjaznione" a potem wystarczy zeskanowac kod QR przez inne stacje z grupy. Mam tak zrobione i moje stacje widza sie miedzy soba a inne nie widza polozenia.
Odnosnie komunikacji po laczu szeregowym to stacja niczego nie wysyla poza zleconym tekstem plus opakowanie nadmiarowe do poprawnego zdekodowania. Moze wysylac p2p lub wewnatrz grupy do wszystkich.
Jest konstrukcyjnie prostsza bo tylko 2 moduly plus zasilacz podnoszacy napiecie akumulatora.
ODPOWIEDZ