Na jakiej częstotliwości pracuje moduł LoRa?

katowicecentrum
Site Admin
Posty: 105
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Rejestracja: 06 lutego 2022, 21:45
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Na jakiej częstotliwości pracuje moduł LoRa?

Post autor: katowicecentrum »

Każdy kto czytał specyfikację techniczną modułu LoRa widział, że producenci podają, że dla wersji 433 MHz urządzenie pracuje na zakresie 433/470MHz. Ale w takim razie jak to?! Taki duży jest zakres / przedział pracy? Aż 37MHz ? Nie wiem czy to dobry przykład, ale weźmy na porównanie nt. radiotelefony PMR. Jest 16 kanałów i różnica częstotliwości pomiędzy kanałem 1, a kanałem 16 wynosi 0,1875 MHz. W przypadku radiotelefonów CB mamy 40 kanałów i różnica pomiędzy kanałem 1, a kanałem 40 wynosi 0,44 MHz. Dajmy jeszcze przykład radiotelefony na pasmo 2m, np. częstotliwości kolejowe. Kanałów kolejowych jest 8. Pomiędzy kanałem 1, a kanałem 8 jest różnica 0,475 MHz. Mając przedział pracy 37 MHz na jaką częstotliwość w sumie zestroić antenę? Przeprowadzał ktoś takie badania?
Wojtek
nowy
Posty: 1
Rejestracja: 11 lutego 2022, 07:38

Re: Na jakiej częstotliwości pracuje moduł LoRa 433?

Post autor: Wojtek »

Urządzenie jak każdy TRX pracuje w szerokim zakresie częstotliwości a komunikujemy się na jednej konkretnej. Tak to rozumiem
katowicecentrum
Site Admin
Posty: 105
Rejestracja: 06 lutego 2022, 21:45
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Na jakiej częstotliwości pracuje moduł LoRa 433?

Post autor: katowicecentrum »

Podłączyłem jedno, a później drugie urządzenie LILYGO® TTGO T-Beam do aparatu pomiarowego SI 4031 STABILOCK i udało się określić częstotliwość bliską 433,92 MHz. Mianowicie jak widać na zdjęciu jest to 434,4 MHz . Sygnał zmierzony to 15dBm (~32 mW). Podczas nadawania natężenie prądu zmierzone na akumulatorze to 140mA. Obrazek
Teraz tylko trzeba wybadać w jakim zakresie ta częstotliwość może się zmieniać, aby wiedzieć na jakiej [f] ma być najniższy SWR (na antenie).
katowicecentrum
Site Admin
Posty: 105
Rejestracja: 06 lutego 2022, 21:45
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Na jakiej częstotliwości pracuje moduł LoRa 433?

Post autor: katowicecentrum »

Przeprowadziłem dzisiaj kolejny eksperyment, którego nie mogłem przeprowadzić wczesniej. Mianowicie na baofengu ustawiłem nośną na częstotliwość, na której ostatnio pracowały urządzenia T-Beam, czyli 434,4 MHz. Uruchamiałem w ten sposób urządzenia T-Beam kilka razy i mimo zakłóceń na kanale urządzenia T-Beam nie wybrały innej częstotliwości. Cały czas pracowały na tej 434,4 MHz co mnie rozczarowało.
katowicecentrum
Site Admin
Posty: 105
Rejestracja: 06 lutego 2022, 21:45
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Na jakiej częstotliwości pracuje moduł LoRa 433?

Post autor: katowicecentrum »

Odnośnie częstotliwości na której pracuje LoRa, dzisiaj kolega Arth "odszyfrował" dla nas pewne informacje od użytkowników z Rosji. Kolega Arth napisał tak:

Kod: Zaznacz cały

Poniżej informacja o module SX1262 pracującym na FW 2.0 jako ilustracja do zdjęć wklejonych wcześniej z terenu Moskwy. 
https://telegra.ph/SX1262-mo%C5%BCe-pra ... -MHz-11-08
katowicecentrum
Site Admin
Posty: 105
Rejestracja: 06 lutego 2022, 21:45
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Na jakiej częstotliwości pracuje moduł LoRa?

Post autor: katowicecentrum »

A poniżej praca urządzenia LoRa na 868 MHz
Obrazek
Domyślnie pracuje dokładnie na [f] 869,5 MHz z mocą 18 dBm.
Awatar użytkownika
apocotokomu
majsterkowicz
Posty: 12
Rejestracja: 03 kwietnia 2023, 08:27

Re: Na jakiej częstotliwości pracuje moduł LoRa?

Post autor: apocotokomu »

instrukcja:

433 MHz
Maksymalna moc dopuszczalna w Europie to +14 dBm ERP (Effective Radiated Power).
Zakres pasma wynosi od 433 do 434 MHz.
Istnieją cztery kanały zdefiniowane przy standardowym ustawieniu radia
LongFast. Po przywróceniu ustawień fabrycznych radio zostanie ustawione
na kanał 3 z częstotliwością środkową 433,875 MHz.

868 MHz
Maksymalna moc dopuszczalna dla Europy wynosi +27 dBm ERP.
Zakres pasma wynosi od 869,40 do 869,65 MHz. Jest to mniej niż zakres
863-870 MHz zdefiniowany jako pasmo SRD, ale pozwala na wyższą ERP i cykl
pracy 10%. Jest jeden kanał zdefiniowany ze standardowym presetem radia
LongFast. Po przywróceniu ustawień fabrycznych radio zostanie ustawione
na kanał 0 z częstotliwością środkową 869,525 MHz.
czwartek 95299589E46B3656436E3A90AE8DBE1FE1EDAA55
maxon25
nowy
Posty: 1
Rejestracja: 17 stycznia 2024, 12:59
Kontakt:

Re: Na jakiej częstotliwości pracuje moduł LoRa?

Post autor: maxon25 »

hej. zastanawiam sie nad kupnem.
w Polsce więc jakie pasmo się przyjęło? 433 czy 868Mhz?
sq9uu
majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 10 stycznia 2024, 20:37
Kontakt:

Re: Na jakiej częstotliwości pracuje moduł LoRa?

Post autor: sq9uu »

nie chcę kolegi wprowadzać w błąd ale widzę więcej urządzeń na 868 mhz i sam takie dwie lory zakupiłem z informacji dowiedziałem się ze te na 868 mhz mają prawnie dopuszczoną większą moc chyba do 500 mW ale te tanie np liligo lora ma ponoć 160 mW ale jeśli anteny się widzą to i 70 km poleci i 100 km Te na 433 mhz niby częstotliwość powinna trochę lepsze zasięgi oferować niż 868 tylko prawnie tam jest chyba 25 mW i anglicy i ktoś tam robił testy i na 868 ma łączność np na 30 km a w tym samym miejscu postawił na 433 i NIC brak łączności pewnie gdyby z 500mW nadawał to by okazało się 433 lepsze .Do tego anteny na 868 są 2 razy wymiarowo mniejsze a taka sama sprawność .Ja wybrałem 868 mhz bo i na śląsku tego pełno i w Niemczech i twierdzą ze trochę lepiej chodzi od 433 ale wybór należy do ciebie .jedną lorę postawiłem w zielonej skrzynce hermetycznej z anteną Slim-Jim koło Żarek na śląsku na górce 400 m npm wieś Szuliszowice stoi na górce na sośnie 8 m he he tyle ze akumulatora starczy góra na 2 tyg więc za jakiś czas wyprawa i podmiana akumulatora .Więcej Ci może doradzi kol Katowice centrum .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ioioio
majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 21 lutego 2023, 16:47
Lokalizacja: internet
Kontakt:

Re: Na jakiej częstotliwości pracuje moduł LoRa?

Post autor: ioioio »

sq9uu pisze: 19 stycznia 2024, 12:38 nie chcę kolegi wprowadzać w błąd ale widzę więcej urządzeń na 868 mhz ...
Do Meshtastica tak, do samej Lory wręcz przeciwnie, moduły 433 są powszechne i kosztują np 10zł. Jest to ogólnie bardzo kłopotliwe bo robiąc pierdołowate urządzenie warte kilka zł (zegar, termometr czy coś podobnego) nie ma sensu wkładać do niego modułu komunikacyjnego .za 100zł
Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic oraz własnej sieci LoRa. Buduję moduły elektroniczne wykorzystujące własną bibliotekę MeshHandler do komunikacji mesh radiowej LoRa i w sieciach lokalnych. jid:konik[etat]konik.bujany.pl
ODPOWIEDZ