https://allegro.pl/oferta/maxx-20w-pane ... 6823180398 zamówiłem na allegro panel fotowoltaiczny niby 20 wat wymiary jakie podają to 360 mm x 360 mm do tej pory kupowałem panele 10 wat o wymiarach 280 mm x 280 mm
https://allegro.pl/oferta/panel-solarny ... 3492942507 jak przeliczyłem to ten większy jest o 60 % od tych moich dotychczasowych a jak robiłem sobie testy głownie w pochmurne dni bo tylko takie mnie interesowały czyli panel 280 x 280 do niego podłączony moduł mppt CN3791 a z tego modułu wychodzi nam 4,2V wiec dalej dałem miliamperomierz sam ustrój z wskazówką taki 500 mA
https://allegro.pl/oferta/miernik-analo ... 0674237416 a to obciążone np 3 żaróweczkami 4,5 V połączonymi równolegle by pobór prądu był większy i to symuluje pobór prądu przez akumulator .To obserwowałem w pochmurne dni ile mA to daje i jak były ciemne chmury jak by wieczór to wiadomo z pustego i Salomon nie naleje to bywało 60mA -80 mA a jak słońca nie było widać tylko same chmury ale taka jaśniejsza plama w chmurach to już dawało 280 mA a jak same chmury bez tej jasnej plamy ale tak jak by ciut widniej to bywało 100mA -130 mA a jak tylko wyszło słońce tak ze były chmury ale jak by mgła czyli okrągłe słońce widziałem ale przez mgłę chmur to już szło pod 400mA a jak słońce jeszcze przez chmury ale raczej taką mini mgiełkę już mnie mocno raziło to już 500mA a przy pełnym słońcu wskazówka szła poza 500mA i można tylko zgadywać ze było 600mA . Ten mniejszy i większy są w ramce aluminiowej co ułatwia mi ich montaż więc ten większy ma pole powierzchni większe o 60 % to i chyba prądy powinny być większe o 60 % więc to było by obiecujące jak na razie i na tym mniejszym 280 mm x 280 mm pracują mi bezawaryjnie nody w terenie ustawione jako ruter no bo są wysoko i w dziale power z zaznaczonym saving energy czyli oszczędzaniu energii a jest juz 3 grudnia więc przetrwały spokojnie z zapasem energii lato ,jesień to i może zimę ? jeśli nie braknie słońca i energii i przetrwają do 1 stycznia to jak by tylko przetrwały jeszcze do 15 stycznia to już będzie z górki bo i dzień dłuższy i najgorsze będą miały za sobą
[admin] Powyższą treść pozwoliłem sobie edytować na czytelniejszą:
Panel fotowoltaiczny 20 W – testy i porównanie
Na Allegro zamówiłem panel fotowoltaiczny o mocy
20 W. Sprzedawca podaje, że jego wymiary wynoszą
360 mm x 360 mm:
MAXX 20W panel solarny monokrystaliczny.
Do tej pory używałem paneli o mocy
10 W i wymiarach
280 mm x 280 mm:
Panel solarny 10W 12V.
Przeliczyłem, że powierzchnia nowego panelu jest większa o
60% w porównaniu z tymi, których używałem dotychczas.
Testy w pochmurne dni
Interesowały mnie wyniki w pochmurnych warunkach. Przeprowadziłem testy na panelu
280 mm x 280 mm w połączeniu z:
Modułem MPPT CN3791, który dostarcza napięcie
4,2 V,
Miliamperomierzem analogowym (500 mA):
Miernik analogowy 500 mA,
Obciążeniem w postaci 3 żarówek
4,5 V połączonych równolegle (symulacja poboru prądu przez akumulator).
Wyniki pomiarów:
1. Bardzo ciemne chmury (prawie jak wieczór): 60–80 mA
2. Chmury z jaśniejszą plamą (niewidoczne słońce): 280 mA
3. Jasne chmury bez widocznej plamy: 100–130 mA
4. Słońce widoczne przez mgłę chmur: do 400 mA
5. Słońce przez lekką mgiełkę (słońce razi): około 500 mA
6. Pełne słońce: wskazówka wychodziła poza skalę (powyżej 500 mA, szacuję ~600 mA).
Konstrukcja paneli
Oba panele (
10 W i
20 W) mają aluminiowe ramki, co ułatwia montaż. Dzięki większej powierzchni nowego panelu (
o 60% większej) spodziewam się proporcjonalnie wyższych prądów.
Dotychczasowe zastosowanie
Panele
10 W sprawdzają się doskonale w praktyce:
Zasilają nody ustawione w trybie routera,
Pracują z włączoną opcją
oszczędzania energii,
Działają bezawaryjnie od lata do teraz (grudzień), z zapasem energii.
Zima i przewidywania
Jeśli panele przetrwają zimę i zapewnią wystarczającą ilość energii do
15 stycznia, to uznam to za sukces. Od tego momentu dni będą coraz dłuższe, a zapotrzebowanie na energię spadnie.