Serwus!
Na początek chciałbym się przywitać. O Meshtasticu czytałem już jakiś czas, urządzenie mam jakieś 2 tygodnie, dziś udało mi się w reszcie połączyć z MQTT. Testy łączności radiowej ze znajomym za jakiś czas - póki co nikogo nie mam w zasięgu.
A teraz do rzeczy z problemem. Wg pudełka mam urządzenie "LoRa 32 863~928 WiFi BLE 0.96" 128x64 OLED Li-Po management". Jest to wersja 2.1. Po pierwszym uruchomieniu LCD działał, po przeflashowaniu go pod Meshtastic (fw 2.2.23.5672e68 Beta) przestał działać. Chyba wszystkie możliwe urządzenia w sekcji Display przeklikałem, nie rusza mimo to. Teraz pytanie czy po prostu na tym sofcie ekran nie ruszy? Czy jednak jest opcja go jakoś ożywić? Nie żeby był mi jakoś specjalnie potrzebny, ale mając go fajnie by było jakby działał
Pozdrawiam.
Lora 2.1 - pod meshtastic nie działa LCD
-
- nowy
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
-
- Site Admin
- Kontakt:
Re: Lora 2.1 - pod meshtastic nie działa LCD
Oczywiście próbowałeś zmieniać ten parametr?
Jasna sprawa. Wszystko w zakładce display próbowałem zmieniać, jednak bezskutecznie.
Brak wsparcia LCD nie wynika z błędu czy awarii, a raczej braku obsługi tych ekranów w firmware. Zajrzałem do kodu i nie wygląda żeby było wsparcie dla SPI, a tylko dla I2C. Najpewniej właśnie ten wbudowany działa po SPI. Po podłączeniu zewnętrznego OLEDa pinami informacje sa normalnie wyświetlane.