Dachowiec

gnomosg
zainteresowany
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Dachowiec

Post autor: gnomosg »

Cześć, żeby nie być "pasożytem" pokażę zbudowanego noda - dachowca ;).
Miałem pomysł, żeby zbudować podwójną obudowę, aby maksymalnie ograniczyć wpływ wilgoci i temperatury. Obudowa wewnętrzna to hermetyczna obudowa z przejrzystą pokrywą (np. https://www.castorama.pl/obudowa-natynk ... 5_CAPL.prd). Zewnętrzna to Eraplast PANO 280x210x130 (np. https://allegro.pl/oferta/rozdzielnia-s ... 5287283691).
Do tego przepusty, uchwyty z cybantami i trochę czasu, żeby wszystko poskładać. Efekty widać na zdjęciach.
Z ciekawostek to skrzynka ma częściowo "podwójne ścianki", co mam nadzieję ogranicza nieco wpływ słońca. Skrzynka zamontowana na dachu, wąską ścianką w kierunku południowym.
Wewnętrznie Wireless Stick Lite V3 z czujnikiem BME280. Ze względu na informacje, że proste przetwornice napięcia umierają zastosowałem przetwornicę https://pl.aliexpress.com/item/32960561943.html zasilaną z 12V. Obsługuje ona nawet QC i ma minimalne zabezpieczenia (m.in. transil na wyjściu) więc mam nadzieję, że nie padnie od razu. Dodatkowo zaekranowałem ją blachą z puszki po orzeszkach, żeby nie siała za bardzo radiowo. Dodałem też na zapas koszyk na akumulator z mini płytką zabezpieczającą, bo nie korzystam z ogniw z zabezpieczeniem. Na razie ta opcja nie jest wykorzystywana - zasilanie jest z mieszkania (zasilacz lub akumulator). Dodałem też antenkę do WiFi, żeby uniknąć problemów ze słabym sygnałem (kupiona z Botlandu, żeby było szybciej).
Co się dało pozabezpieczałem przed wilgocią taśmą zewnętrzną (Schotch Exterior) i klejem na gorąco.
Skrzynka działa od kilku dni jako R4.b. Zobaczymy jak będzie sprawować się za rok ;)
IMG20240502195111.jpg
IMG20240502195148.jpg
IMG20240507194711.jpg
963
zainteresowany
Kontakt:

Re: Dachowiec

Post autor: 963 »

dlaczego taka antena? Jakie to pasmo?
Ja kupiłem 868MHz i jest zupełnie inna. Cienka i lekko wyższa na oko., Niestety nie mam miernika więc nie wiem jak jest dobra.

Ile za wszystko zapłaciłeś? Planujesz zasilanie panelami? Wszystko powinno być offgrid. :mrgreen:
Czy masz jakiś czujnik temp wewnątrz i poziom naładowania baterii?
Chodzi mi o realne wykresy czy tabelki.
gnomosg
zainteresowany
Kontakt:

Re: Dachowiec

Post autor: gnomosg »

Antena taka, "bo taka przyszła" ;) 868MHz
Zamówiłem kilka anten, posprawdzałem zasięgi w terenie: usiadłem sobie na ławeczce kilka km od domu, zmieniałem antenki i sprawdzałem poziom sygnału w panelu debugowania. Ta antena wypadała "całkiem dobrze" spośród tych, które miałem. Jest trochę inna niż pozostałe, bo nie jest przykręcana przez SMA, tylko ma od razu pigtail 20cm ze złączem IPEX - od razu do płytki. Dzięki temu mam nadzieję na mniejszy wpływ deszczu na połączenie. W sumie jej nie pomierzyłem, bo jakaś podróbka nanoVNA dopiero była w drodze, i nie nie miałem kompletu przejściówek. Kupiona na ali, sprzedawca ZIISOR, TX868-JKS-IPX20 za ok 26 zł.

Koszty około:
skrzynka duża 65
skrzynka mała 23
dławiki 6
antena Lora 26
antena WiFi (2szt+wysyłka) 25
czujnik BME280 12
LoRa Wireles stick lite 62
przetwornica USB 6
płytka prototypowa 3
zabezpieczenie aku 2
koszyk 18650 3
skrętka 15
zasilacz 12V 13
obejmy kominowe 97
maszt, uchwyty 75
orzeszki Felix 8
Razem 441

Paneli słonecznych nie planuję, i chyba nie chcę akumulatora w tej obudowie (mróz itp), raczej podepnę z mieszkania zasilanie buforowe 12V (aku 100Ah + jakiś panel stoi i czeka), łatwiej to ogarnąć z mieszkania niż skakać po dachu. Mogę też w razie "zwiechy" po prostu wyłączyć zasilanie, bo watchdoga nie ma.
W środku jest czujnik temp/wilg/ciśnienie, będę obserwować wilgotność, bo woda wlezie wszędzie i zawsze.
O integracji myślę, ale jeszcze nie wiem jak to zrobić. Mam w domu domoticza - tam mogę obrazować wykresy, ale muszę jakoś dostarczyć dane. Autorzy wymyślili do tego json-a, ale jest nieszyfrowany i wszystko widać co się pisze - chyba, że można to jakoś rozdzielić? telemetria nie szyfrowana, komunikacja szyfrowana? Ma ktoś jakieś doświadczenie?
Druga opcja to NodeRED, który odszyfrowuje komunikację (mqtt lokalne? mqtt w "internetach"?) i wrzuca do domoticza dane, ale nie mam tego jeszcze rozpoznanego.
Taki plan na razie... Jak ktoś ma pomysł to poproszę o podpowiedź :)
ODPOWIEDZ