Mam regularny problem z tym, że węzły podłączone do MQTT odłączają mi się od Wi-Fi i przestają być widoczne w tej sieci Wi-Fi. LoRa normalnie działa, ale nie ma już MQTT i trzeba jakoś wznowić to Wi-Fi np restartując moduł. Więc w końcu skonfigurowałem zarządzanie zdalne moimi modułami by robić to zdalnie przez dowolnego innego Meshtastica. Podobnie można zdalnie zmieniać konfigurację.
Konfiguracja
1. Zaczynamy od pierwszego modułu
2. Zakładamy kanał 'admin' w MQTT z jakimś swoim kluczem.
3. Tworzymy kanał 'admin' w kolejnym urządzeniu kopiując klucz z pierwszego.
4. Powtarzamy krok 3-ci dla wszystkich modułów, którymi chcemy zarządzać.
Używanie
Do manipulowania węzłem używamy CLI. CLI może być dowolne: Python albo łindowsowy EXE albo apk'a na smartfonie. Musimy robić to przez działający węzeł.
Czyli musimy w wywołaniu podać host:
Meshtastic.Cli.exe --host 192.168.1.12
oraz
adres 10-tkowy (z normalnie widocznego w konfiguracji 16-tkowego) modułu:
--dest 634866188
i np polecenie przeładowania po 1 sekundzie:
reboot 1
Czyli w całości:
Meshtastic.Cli.exe --host 192.168.1.12 --dest 634866188 reboot 1
Spowoduje to przeładowanie po sekundzie węzła '634866188' wysyłając żądanie przez węzeł '192.168.1.12' . Do konwersji adresu węzła HEX->DEC można użyć łindowsowego kalkulatora. Najlepiej sprawdzić to sobie na biurku.
Najprościej zdalnie zarządzać za pomocą apk'i na smartfonie. Z listy węzłów wybieramy dany węzeł i z menu wybieramy 'Ustawienie urządzenia'. Ciągle oczywiście trzeba przez coś dostać się do sieci Meshtastic, czyli być podłączonym do jakiegoś węzła który widzi urządzenie którym chcemy manipulować.
Zarządzanie zdalne Meshtastic'iem
- ioioio
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Zarządzanie zdalne Meshtastic'iem
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social