Zarządzanie zdalne Meshtastic'iem

Awatar użytkownika
ioioio
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Zarządzanie zdalne Meshtastic'iem

Post autor: ioioio »

Mam regularny problem z tym, że węzły podłączone do MQTT odłączają mi się od Wi-Fi i przestają być widoczne w tej sieci Wi-Fi. LoRa normalnie działa, ale nie ma już MQTT i trzeba jakoś wznowić to Wi-Fi np restartując moduł. Więc w końcu skonfigurowałem zarządzanie zdalne moimi modułami by robić to zdalnie przez dowolnego innego Meshtastica. Podobnie można zdalnie zmieniać konfigurację.

Konfiguracja
1. Zaczynamy od pierwszego modułu
2. Zakładamy kanał 'admin' w MQTT z jakimś swoim kluczem.
3. Tworzymy kanał 'admin' w kolejnym urządzeniu kopiując klucz z pierwszego.
4. Powtarzamy krok 3-ci dla wszystkich modułów, którymi chcemy zarządzać.

Używanie
Do manipulowania węzłem używamy CLI. CLI może być dowolne: Python albo łindowsowy EXE albo apk'a na smartfonie. Musimy robić to przez działający węzeł.

Czyli musimy w wywołaniu podać host:

Meshtastic.Cli.exe --host 192.168.1.12

oraz
adres 10-tkowy (z normalnie widocznego w konfiguracji 16-tkowego) modułu:

--dest 634866188

i np polecenie przeładowania po 1 sekundzie:

reboot 1

Czyli w całości:

Meshtastic.Cli.exe --host 192.168.1.12 --dest 634866188 reboot 1

Spowoduje to przeładowanie po sekundzie węzła '634866188' wysyłając żądanie przez węzeł '192.168.1.12' . Do konwersji adresu węzła HEX->DEC można użyć łindowsowego kalkulatora. Najlepiej sprawdzić to sobie na biurku.

Najprościej zdalnie zarządzać za pomocą apk'i na smartfonie. Z listy węzłów wybieramy dany węzeł i z menu wybieramy 'Ustawienie urządzenia'. Ciągle oczywiście trzeba przez coś dostać się do sieci Meshtastic, czyli być podłączonym do jakiegoś węzła który widzi urządzenie którym chcemy manipulować.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social