Bramki MQTT przestały przekazywać do wewnątrz sieci
- ioioio
- majsterkowicz
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Bramki MQTT przestały przekazywać do wewnątrz sieci
Jest nowy pomysł autorów Meshtastica. Od 15-go lipca bramki MQTT podłączone do publicznego serwera Meshtastica przestały przekazywać wiadomości do węzłów wewnątrz sieci. Odpowiedzialne za to jest "Zero hops policy" na tym serwerze. Co jeszcze nas spotka?
Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic oraz własnej sieci LoRa. Buduję moduły elektroniczne wykorzystujące własną bibliotekę MeshHandler do komunikacji mesh radiowej LoRa i w sieciach lokalnych. jid:konik[etat]konik.bujany.pl
Re: Bramki MQTT przestały przekazywać do wewnątrz sieci
Nie rozumiem po co ktoś to zrobił i jakie sens takiego działania ?? Przecież to zabije sieć, skoro nie można przekazać wiadomości z mqtt do klienta po radiu. Do czego ma służyć mqtt ? Jako kolejny internetowy komunikator ?
-
- Site Admin
- Kontakt:
Ja tam nie używam MQTT, bo jest tyle stacji które hulają po radiu, że nie ma sensu łączyć się z internetem.
Niestety nie wszyscy mieszkają w dużych miastach gdzie jest pełno stacji. Jest dużo samotnych wysp dla których mqtt jest jedynym rozwiązaniem
Chyba jak sobie w przyszłości sam je postawisz.katowicecentrum pisze: ↑21 lipca 2024, 22:00 Ja tam nie używam MQTT, bo jest tyle stacji które hulają po radiu, że nie ma sensu łączyć się z internetem.
Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic oraz własnej sieci LoRa. Buduję moduły elektroniczne wykorzystujące własną bibliotekę MeshHandler do komunikacji mesh radiowej LoRa i w sieciach lokalnych. jid:konik[etat]konik.bujany.pl
Mapy pokazują, że nigdzie nie ma zagęszczenia stacji. A do tego Meshatstic bez MQTT w ogóle nie ma szansy zadziałać na większym obszarze ponieważ ma ograniczenie w postaci 'Max hops' =7 co przy umiarkowanych zasięgach punkt-punkt LoRa szybko wyczerpuje się.
Można sobie postawić własne serwery MQTT. Zresztą przez jakiś czas mieliśmy, ale MZ wiary w swobodne korzystanie zabrakło. Można do tego wrócić. A właściwie to trzeba.
Zero Hop policy dotyczy też neighbor info, czyli brak informacji o sąsiadach i zasięgach (co uważałem za najważniejszą funkcję), aktualnie oficjalny MQTT nadaje się wyłącznie do raportowaina własnej pozycji i podstawowej telemetrii, nic więcej.
W razie czego to na razie działa MQTT serwer: loranet.pl oraz www https://loranet.pl
login: brak
hasło: brak
Co do Hop Limit = 7 to niestety to nas dusi i bez zmiany budowy ramki nic nie da się zrobić (mamy tylko 3 bity na HOP), można rozszerzyć ramkę, dodać nowe pola, protokoły routingu etc., kwestia chęci, ale przy aktualnym betonie w devach nie wiem czy to się uda, trzeba będzie robić własne modyfikacje
W razie czego to na razie działa MQTT serwer: loranet.pl oraz www https://loranet.pl
login: brak
hasło: brak
Co do Hop Limit = 7 to niestety to nas dusi i bez zmiany budowy ramki nic nie da się zrobić (mamy tylko 3 bity na HOP), można rozszerzyć ramkę, dodać nowe pola, protokoły routingu etc., kwestia chęci, ale przy aktualnym betonie w devach nie wiem czy to się uda, trzeba będzie robić własne modyfikacje