W tym wpisie będziemy montować sobie urządzenie na bazie urządzenia HELTEC. Wsadzimy je z bardzo pojemną baterią do obudowy HEL-TXT. Do skręcenia całości potrzebujemy:
- obudowę HEL-TXT
- urządzenie HELTEC v3
- buzzer
- akumulator
- śrubki i nakrętki na średnicę 2,5mm. Długość śrubek 16mm. Sztuk 6.
- klawiatura CardKB (do kupienia tutaj https://botland.com.pl/produkty-wycofan ... 70828.html)
Ale od początku. Z witryny heltec.org zamówiłem swoją sztukę heltec'a bo byłem ciekawy jak się to będzie prezentowało w obudowie HEL-TXT. Obudowę wydrukował mi Pan Boczek (bardzo dziękuję & pozdrawiam).
Po zamówieniu mojej sztuki plansza podsumowania kosztów prezentowała się następująco:
Po wybebeszeniu niektórych elementów obudowy udało się w środku umieścić akumulator o pojemności 5000mAh. Oczywiście nie obyło się bez dodatkowych problemów. Złamałem sobie dolną konstrukcję obudowy
Powyższą baterię można kupić już za 39zł (z Polski). Na aliexpress jest nawet drożej. Jako rodzaj baterii wystarczy wpisać ten numer: 955565 .
jak wyłączyć urządzenie
Jak wyłączyć urządzenie, skoro nie ma ono wyłącznika zasilania. Znalazłem dwa sposoby. Pierwszy to jednoczesne naciśnięcie przycisku PRG i RST. Drugi sposób to naciśnięcie na klawiaturze przycisku funkcyjnego "Fn" a następnie przycisku "S".
weryfikacja pojemności baterii
Po zakupie takiego miernika USB za parę groszy, nasze urządzenie LoRa możemy ładować poprzez taki oto miernik, a on pokaże nam ile przepuścił przez siebie energii czyli finalnie ile zostało jej zgromadzonej w akumulatorze. https://pl.aliexpress.com/item/1005005140194533.html
W moim przypadku akumulator miał pojemność 5000 [mAh] a miernik wskazał, że zdołał zgromadzić rzekomo 6014 [mAh]. No cóż... może rzeczywiście. Trzeba by wykorzystać inne metody pomiaru pojemności. Bardzo fajne w tym mierniku jest to, że mimo iż kosztował parę złotych to odłączenie zasilania nie powoduje zapomnienia dotychczas naliczonych miliamperogodzin [mAh]. Za drugim ładowaniem akumulatora miernik wykazał pojemność 5400 [mAh]. Urządzenie po takim naładowaniu wytrzymało 1.5 doby (36h). W miejscu w którym było testowane nie miało połączenia z żadnymi innymi stacjami.
podłączenie klawiatury
Po skręceniu całości wszystko wygląda całkiem dobrze. Poniżej przedstawiam kwestię podłączenia klawiatury. W lokalizacji "messages" wpisujemy gotowe wiadomości, które przedzielamy znakiem |
Teraz na podłączonej klawiaturze CardKB możemy również wybierać te wiadomości, przy pomocy strzałek góra / dół. Aby wybrać adresata wystarczy wcisnąć "TAB".
podłączenie buzzera
Poniżej ustawienie celem uruchomienia buzzera aktywnego (z generatorem). Ja swój podłączyłem do pinu 38 (zielona strzałka). Pod tym pinem działał prawidłowo, ale w razie problemów trzeba poeksperymentować z innymi pinami. Kolega poniżej napisał, że w przypadku buzzerów pasywnych LoRa w kółko ulegała restartowi.
Niebieska strzałka przedstawia czas [s] jak długo ma być emitowany sygnał dźwiękowy po odebraniu wiadomości. Oczywiście możemy testować różne wartości.
Czerwona strzałka to przerwy w emisji dźwięku buzzera. 150 [ms] oznacza, że co taki czas sygnał będzie emitowany i przerywany.
Heltec v3 (HEL-TXT)
-
- Site Admin
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Re: Heltec v3 (HEL-TXT)
Hej,
fajny opis, dzięki za podzielenie się
w mojej konstrukcji musiałem użyć buzzera aktywnego, bo przy pasywnym miałem ciągłe restarty :/
Do tej konstrukcji można dołożyć GPS, pasuje GT-U7, do tego dołożyłem dodatkowy włącznik, żeby odcinać zasilanie GPSa.
Zasilanie rozwiązałem chałupniczo - dodałem koszyk do 18650, żeby móc wymienić w terenie na nowy aku.
Nie wiem, czy to kwestia softu, ale nie udało mi się wysyłać predefiniowanych wiadomości jako wiadomości bezpośrednie - zawsze szły na cały kanał...
Pozdrowienia
fajny opis, dzięki za podzielenie się
w mojej konstrukcji musiałem użyć buzzera aktywnego, bo przy pasywnym miałem ciągłe restarty :/
Do tej konstrukcji można dołożyć GPS, pasuje GT-U7, do tego dołożyłem dodatkowy włącznik, żeby odcinać zasilanie GPSa.
Zasilanie rozwiązałem chałupniczo - dodałem koszyk do 18650, żeby móc wymienić w terenie na nowy aku.
Nie wiem, czy to kwestia softu, ale nie udało mi się wysyłać predefiniowanych wiadomości jako wiadomości bezpośrednie - zawsze szły na cały kanał...
Pozdrowienia