konstrukcja noszona (client)

katowicecentrum
Site Admin
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

konstrukcja noszona (client)

Post autor: katowicecentrum »

W tym temacie przedstawiam w jaki sposób przygotowuję (do użytkowania) płytkę z modułem LoRa, aby była ona zabezpieczona obudową, miała akumulator, lepszą antenę, sygnalizację opto-akustyczną, czyli nasze powiadomienie o nadchodzących wiadomościach oraz enkoder, którym możemy wybrać/wysłać gotowe wiadomości.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

obudowa
Głównym motorem pomysłu jest tu ciekawa obudowa, którą kupicie w actionie za zaledwie 4zł.
Obrazek
Jest ona metalowa. Od środa i zewnątrz jest obita tworzywem. Z zewnątrz tworzywa mają różne wzory. W opisie sklepu action jest to pudełko przeznaczone na słuchawki lub biżuterię. Znajdziecie je w tym samym miejscu co pudełka na akulary.

Obrazek

W obudowie robię dwa otwory. Jeden na kontrolkę LED, a drugi na gniazdo antenowe SMA. Przy otworze na gniazdo antenowe wycinam nożykiem tworzywo, aby masa anteny była elektrycznie połączona z obudową. Widzimy to na fotografii poniżej. Widać również przełożoną diodę LED równoległe połączoną z buzzerem (zawierającym w sobie generator). Plus diody LED oraz buzzera podłączam do pinu GPIO 19, a minus do GND.

Obrazek

Mając tak przygotowany sprzęt wystarczy na smartfonie uruchomić aplikację "meshtastic", połączyć się z naszym urządzeniem (z modułem LoRa) i wejść w jego ustawienia. Tam wystarczy dokonać kilku drobnych zmian i teraz będziemy otrzymywać powiadomienia z każdym przyjściem wiadomości.

Teraz już tylko kabelki (które są w zestawie) podlutować do ogniwa lit-ion. Najlepiej mieć do tej czynności kwas lutowniczy. Czynność tą należy wykonać bardzo sprawnie bez przegrzewania baterii, gdyż można ją uszkodzić. Baterie łapie gumką recepturką.

Oryginalną antenkę wyrzucam i podłączam taką kupioną na allegro za 14zł.
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Skoro same urządzenie (płytkę z modułem LoRa) zakupiłem za 70zł, antenę za 14zł, obudowę za 4zł i akumulator za 15zł to całość zamyka się w kwocie ~100zł.

encoder
Obrazek

Poniższy wpis dotyczy uruchomienia narzędzia opisanego pod tym linkiem:
https://meshtastic.org/docs/settings/mo ... ed-message
Pod poniższym linkiem film pokazujący jak to działa w praktyce:
https://youtu.be/CTdxIfCSIlM

Dotyczy ono gotowych wiadomości, które ustalamy sobie poprzez połączony smartfon/tablet. Poniżej fotografia całości, przed umieszczeniem w obudowie.
Obrazek

A poniżej tak się prezentuje konfiguracja w ustawieniach.
Obrazek

Poniższe zdjęcie jeszcze nie posiada zalutowanych kondensatorów 10nF
Obrazek
OPIS: Dwa czerwone kabelki są odpowiedzialne za obrót w lewo/prawo. Idą one bezpośrednio do urządzenia. W Moim przypadku do pinów 12 i 14. Po prawej stronie zdjęcia/enkodera mamy dwa piny i są one zwierane w momencie wciśnięcia enkodera. Jak widać lewy pin (środkowy) jest zwarty z jednym z tych po prawej. Nie ma znaczenia z którym. Ważne, żeby póxniej podłączyć się do GND, ale nie bezpośrednio lecz poprzez rezystor 1M Ohm. Zaś ostatni (żółty kabelek) pozostały pin (po prawej) podłączamy do GPIO 13 (przynajmniej tak podłączyłem Ja).

Tutaj sklep, z którego zakupiłem enkodery. Zakup zawiera 5 szt.
https://pl.aliexpress.com/item/10000056483250.html

Poniżej zdjęcie od innej strony już z zalutowanymi kondensatorami
Obrazek
Awatar użytkownika
ioioio
majsterkowicz
Kontakt:

Re: konstrukcja noszona (client)

Post autor: ioioio »

By nieuniknionym w urządzeniu mobilnym częstym podłączaniem nie uszkodzić gniazda USB warto założyć na nie adapter magnetyczny do ładowania a jeszcze lepiej taki do ładowania i przesyłania danych. Adapter indukcyjny może nie zmieścić się w tak małej obudowie.

Właściwie w każdym urządzeniu warto, ale tutaj jest to ważniejsze nie tylko dla bezpieczeństwa gniazda ale i zwykłej wygody szczególnie, że te moduły mają kierunkowe gniazdo B a nie C.
Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic oraz własnej sieci LoRa. Buduję moduły elektroniczne wykorzystujące własną bibliotekę MeshHandler do komunikacji mesh radiowej LoRa i w sieciach lokalnych. jid:konik[etat]konik.bujany.pl
StaCh47
zainteresowany
Kontakt:

Post autor: StaCh47 »

Na poczatek przedstawie co zakupilem:
-4 moduly Ebyte z serii E220-900
-4 moduly Bluetooth to UART
-4 anteny na pasmo 868MHz 12dBi
-4 koszyki na akumulator 18650 z zabezpieczeniem
- obudowy i klipsy z Kradexu
Wykorzystalem na razie plytki prototypowe pasujace do obudowy na ktorych zamontowalem :
-gniazda do modulow E220-900
-gniazdo do modulow Bluetooth to UART
-przetwornice step up ustawiona na 5VDC wyjscie
Z boku obudowy przykleilem koszyk na akumulator 18650
Po polaczeniu tego wszystkiego sciagnalem na tablet program terminalowy BT to serial (UART)
i w ten sposob uzyskalem urzadzenie do przesylania wiadomosci tekstowych na odleglosc
na wybranych kanalach w pasmie 868MHz. Zastanawiam sie czy tym sprzetem moge sie polaczyc z siecia Mesh na terenie Warszawy i uzyskac w ten sposob lacze na wieksza odleglosc niz zapewniaja to moduly T22 i T30?
Obudowa z klipsem do paska i antena jest przekaznikiem pomiedzy tabletem a radiem LoRa. Drugi taki komplet moze byc odbiornikiem wiadomosci tekstowych. Zasieg w gestym lesie modulu T22 do 700 metrow.
Na razie nie mam zdjec ale postaram sie zrobic i przedstawic.
Stanislaw
IMG_20240911_151256.jpg
IMG_20240911_151256.jpg (129.43 KiB) Przejrzano 93 razy
IMG_20240911_151220.jpg
IMG_20240911_151220.jpg (106.69 KiB) Przejrzano 93 razy
StaCh47
zainteresowany
Kontakt:

Post autor: StaCh47 »

Udalo mi sie uzyskac stary smartfon jako podstawe do zainstalowania programu terminalowego i zrobilem sobie rundke kilka kilometrow po okolicy domu. W domu tablet nadawal komunikat co minute do nadajnika 1W a ja z odbiornikiem jak na zdjeciu kusowalem po okolicy czesciowo po osiedlu czesciowo po lesie lisciastym i po lesie iglastym (sosny). Okolo 500 metrow przez osiedle ulica w kierunku lasu mialem zasieg ale po 100metrach po wejsciu do lasu sygnal zaniknal i pojawil sie dopiero jak przeszedlem przez las prostopadle do kierunku sygnalu i wyszedlem na droge okolo 900 metrow od domu. Potem szedlem prostopadle do kierunku sygnalu ulica przez osiedle i caly czas mialem sygnal. Doszedlem do lasu sosnowego gdzie jest boisko i teren wypoczynkowy i tam mialem sygnal i potem caly czas kiedy szedlem w kierunku domu.
Moj wniosek jest taki: urzadzenia o mocy nadajnika 30dBm nie sprawdza sie w gestym lesie lisciastym ze wzgledu na zbyt maly zasieg przy tej czestotliwosci. Kiedy otrzymam elementy - moduly do budowy Meshtastica zrobie ta sama rundke w takim samym ukladzie. Zobacze jaki wtedy bedzie zasieg.
Gdybym mogl zamocowac antene nadawcza na kominie budynku 4 pietrowego zamiast w oknie 1-szego pietra pewnie byloby ciut lepiej.
ODPOWIEDZ