Antena Qoltec 8 dBi (ryzykowny zakup)

katowicecentrum
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Antena Qoltec 8 dBi (ryzykowny zakup)

Post autor: katowicecentrum »

Wysokość: 1130 mm
Zysk: 8 dBi
Częstotliwość pracy: 868 MHz

Obrazek
Obrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Widzimy, że dla [f] 868 [MHz] wynosi 1,95 [SWR]. Impedancja dla tej [f] = 33 [Ohm].
Bikeman
Kontakt:

Re: Antena Qoltec 8 dBi (nie polecam)

Post autor: Bikeman »

Bo to jest antena na USA z nalepką 868MHz. Nie miales szczescia. Ale nie generalizuj, są wersje na 868MHz :)
Zdjęcie WhatsApp 2024-06-24 o 15.32.50_9e1f7ea3.jpg
Zdjęcie WhatsApp 2024-06-24 o 15.32.20_655d202d.jpg
katowicecentrum
Kontakt:

Re: Antena Qoltec 8 dBi (nie polecam)

Obrazek
Tak, rozmawialiśmy już dzisiaj o tym na czacie . Na pomiarze miało miejsce małe niedopatrzenie 858 zamiast 868, ale mimo wszystko rzeczywiście... okazuje się, że kolega który zamówił tą samą antenę miał całkiem fajne jej parametry.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Re: Antena Qoltec 8 dBi (ryzykowny zakup)

Post autor: StaCh47 »

Kupilem taka antene i po czesci sie zgadzam z tytulem watku.
Po pierwsze mocowanie do masztu: zle rozwiazane bo dodaja 2 cybanty z pojedyncza klorynka co powoduje ze mocowanie do masztu jest niepewne bo opiera sie na liniowym styku walca masztu i walca tuleji anteny. Oni tego mocowania nie produkuja tylko dokupuja gdzies. Dokupilem wlasnie nowe klorynki na Allegro:
https://allegro.pl/oferta/klorynka-kl-5 ... showitem%3
Mocowanie dwoch powierzchni walcowych powinno wygladac tak:
https://allegro.pl/oferta/obejma-zacisk ... 5186928650
zeby kazdy walec byl trzymany osobno.
A teraz do pracy anteny: nie mam czym zmierzyc realnego zysku tej anteny ale wypada nie za dobrze w porownaniu z chinska antena, ktora uzywam w urzadzeniu noszonym. Dzisiaj stanalem na tym samym wiadukcie kolejowym gdzie nadalem informacje poprzednio, ktora doszla do domu ale tym razem wiadomosc z wiaduktu nie dotarla pomimo, ze nowa antena byla zamocowana do uchwytu na balkonie po przeciwnej stronie budynku niz uprzednio czyli ten budynek nie przeslanial zasiegu.
Antena wyglada ladnie ale nie po to kupuje sie anteny zeby ladnie wygladaly :-)
Ostatnio zmieniony 08 lutego 2025, 11:08 przez StaCh47, łącznie zmieniany 1 raz.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Awatar użytkownika
lykamspam
Kontakt:

Post autor: lykamspam »

A moglibyście opisać trochę co oznaczają te wykresy i jak obsługiwać ten miernik?
Tak dla laika. U mnie zasięg po zmianie anteny zwiększył się 3 razy. No i chciałbym wiedzieć dlaczego i jak rozróżnić dobrą antenę.

Chodzi mi o jakieś wielkości które pozwoliły by mi porównać co mam a co np. kupiłem.

Możesz podać też jakieś wideo, bo ja nie znalazłem.
katowicecentrum
Kontakt:

Wiesz co... z tymi miernikami NanoVNA to jest tak, że jest wiele różnych odmian tego samego modelu. Wynika to z otwartości projektu (tego miernika) a to powoduje, że są różni producenci. Dlatego mierniki te mogą wyglądać bardzo różnie, różnić się parametrami (zakres częstotliwości) ale ogólny sposób działania jest taki sam na każdym urządzeniu. Może nie jest ono w stu procentach intuicyjne, ale to z kolei wynika z ograniczeń menu. https://www.youtube.com/watch?v=LPHe_ThCx0E
Tutaj wrzucam pierwszy z brzegu film, gdzie kolega tłumaczy jak skalibrować analizator nano VNA. Dopiero później można sobie mierzyć ten parametr o którym tyle wszędzie się pisze, mianowisie współczynnik fali stojącej "SWR". Jednakże należy mieć na uwadze, że (szczególnie przy tworzeniu własnej anteny) sam parametr "SWR" nie jest najważniejszy. Istotna jest jeszcze impedancja.

Obrazek
Np. ten powyższy wykres mówi nam, że dla częstotliwości 846 badana antena ma SWR (żółty przebieg) o wartości 1,360 czyli całkiem fajny. Zielony wykres pokazuje nam wzmocnienie dla tej częstotliwości 846 [MHz] i badanej anteny. Wzmocnienie to wynosi -16,34 [dB]. Jest też tutaj włączony przebieg SMITH'a (różowy przebieg) którego nauczenie się potrafi przynieść sporo korzyści w analizowaniu anten. Wyświetla nam on impedancję (nie jest za dobra, bo powinna być w okolicach 50Ω) i indukcję.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Mam pytanie do znawcow problemow anten. Chodzi o antene Qoltec z tytulu watku. Wlasciwie to skad odbywa sie maksimum promieniowania anteny tego typu? Antena zamocowana jest na balkonie na "labedziej szyi" okolo 20 cm od plaszczyzny balkonu 2 pietra, ktora jest uzbrojonym kawalem betonu i na dodatek jest na wysokosci zbrojonego wienca kodygnacyjnego budynku. Budynek jest konstrukcji szkieletowej wypelnionej porotermem. Czy bliskosc takiej ilosci zbrojonego betonu moze tlumic pochlaniac energie wypromieniowana z czubka anteny? Pytam bo po podniesieniu anteny do gory stacja WRW3 przestaje sie laczyc z routerem Y13 z ktorym poprzednio mialem lacznosc bezposrednia pomimo odleglosci okolo 12km ?
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
sq9uu
Kontakt:

Post autor: sq9uu »

Częstotliwość 868 mhz to 34 cm długości fali i to ma też dobrą stronę czyli wystarczy by antena była minimum 1/2 fali odsunięta od ściany ,balustrady itp i antena dobrze promieniuje a przy innych częstotliwościach jak np 145 mhz antena musi być odsunięta minimum na 1 m Oczywiście ona dobrze wtedy promieniuje do przodu tam gdzie nie ma przeszkód ,ściany ,balustrady .Ale jest też efekt ze metalowe przedmioty odbijają falę działają jak reflektor jak w antenie kierunkowej yaga . Antena zmieniając położenie na balkonie zmienia harakterystyke promieniowania bo przeszkody odbijają czy pochłaniają fale a odbijając zachodzi nieraz jak by soczewkowanie skupienie tych fal i czasami to poprawia odbiór czy nadawanie w jednym kierunku a pogarsza w innym dla tego najkorzystniej jest dla anteny jak jest na dachu na maszcie i ma całkowicie wolną przestrzeń w wszystkich kierunkach .Proponuję jeśli jest to możliwe to przestawiać antenę na balkonie na jeden dzień i zbierać informacje od innych nodów i znów przykręcić antenę w inne miejsce i znów porównać z nodami może tą metodą wytypuje się korzystne miejsce .Co do szczytu anteny , czóbka to też chyba jak będzie te 1/2 fali od sklepienia sąsiedniego balkonu to powinno być ok a tym bardziej te 34 cm .
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Niestety nie moge przeniesc anteny na maszt antenowy na dachu bo musze to uzgodnic a po drugie dopoki nie moge wgrac firmware zdalnie to nie moge tego zrobic i sie odciac od mozliwosci update.
Zapoznalem sie troche z literatura na temat anten i okazuje sie, ze dipol polfalowy promieniuje maksymalnie posrodku dlugosci a najslabiej na koncach.
Kaccc
Kontakt:

Post autor: Kaccc »

Tylko to nie jest dipol a na pewno nie jeden. Prędzej antena kolinearna.

Kto wymyślił te gluuupie 100 znakow. Nie dość że mało tu zaglądam to przez takie żeczy jeszcze mniej mam na to ochotę.
ODPOWIEDZ