Antena Qoltec 8 dBi (ryzykowny zakup)
-
StaCh47
- MODERATOR
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Re: Antena Qoltec 8 dBi (ryzykowny zakup)
Jesli to antena kolinearna , jak piszesz, to sklada sie z wielu dipoli a ja pytalem o charakterystyke promieniowania, ktora czy dla jednego czy dla wielu jest taka sama. Ich ilosc zwieksza skutecznosc (zysk) anteny. Ktos kto wymyslil te 100 znakow pewnie mial jakis powod i na moje oko prawdopodobnie chodzilo o to aby uniknac "zdawkowych" odpowiedzi bez uzasadnienia.
Myslenie nie boli.
Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie 
Znalazłem na szybko filmik przedstawiający promieniowanie anteny https://youtu.be/gWBzRAUYdOE?si=1OUfmOwmz5Mzdb2S proszę zwrócić uwagę ze antena na filmie jak by się wydłuża jest to pokazane ze ze wzrostem ilości elementów promieniujących anteny rośnie jej zysk i ten zysk jest też pokazany jak się zmienia wraz z wzrostem długości tej anteny są fajne filmiki z lat 60 tych instruktażowe chyba dla armi USA i tam czarnobiałe filmy animowane pokazują kiedys to oglądałem jak znajdę coś na temat anteny wielodipolowej a dodam ze jak byłem na Ukrainie to mają pełno takich anten to dipole 300 ohm ustawione pionowo na takim maszcie i raz jeden jest z jednej strony to ten wyżej jest z drugiej strony i tak czasami chyba do 7 dipoli one są jakość zsumowane z sobą i nadają wszystkie równocześnie dokładnie w tej samej fazie tu obliczenia jak rośnie zysk w miare jak przybywa dipoli https://youtu.be/DFRe7ttChwc?si=918YbLC6KSZ0XDj3 a tu inny film https://youtu.be/md7GjQQ2YA0?si=BMlOXffXXn3P-r0Y
Dziekuje za odpowiedz! Czyli to nie jest to czego sie obawialem, ze antena bedzie promieniowac z czubka i cala energia zostanie pochlonieta przez zelbet balkonu, bo ona promieniuje glownie srodkiem dlugosci i tym wieksza ma dobroc im wiecej elementow sie w niej miesci. Stad zysk tego typu anten zalezy od ich dlugosci pod warunkiem ze dlugosc nie wynika z pustych przestrzeni 
Myslenie nie boli.
A tu gość rozbiera , wyciąga taką antene z tej osłony z włókna szklanego i widać jak jest zbudowana co prawda z początku nie może jej wyjąść ale wreszcie mu się udaje https://youtu.be/2_hFOCekgo0?si=V_VC1__b4D-ulq6- Można samemu pokusić się i zbudować antenę kolienarną z przewodu 50 ohm najłatwiej jest zbudować z grubego przewodu np o średnicy 10 mm z żyłą środkową z drutu miedzianego np dajmy nato dysponujemy przewodem CNT400 https://www.kabeltechnika.pl/produkt/27 ... ndrew.html Żyła wewnętrzna - średnica 2,74 mm Powłoka zewnętrzna - średnica 10,29 mm i najważniejszy parametr to Współczynnik skrócenia fali 84 % Czyli dla CNT400 Andrew 1/2 fali to 300/869,5 =0,345 czyli 345 mm i to na 2 =172,5 mm Czyli 1/2 fali ma 172,5 mm ale ze CNT 400 ma współczynnik skrócenia 84 % to wyjdzie nam 144,9 mm .Czyli wypadało by naciąć odcinków z przewodu CNT400 tak by ekran przewodu miał 144,9 mm a z tego wystawało z obu stron po 15 do 20 mm żyły środkowej .Na filmie gdzie gość robil taką antene widziałem ze ostrzył te druty wystające miedziane tak by łatwo było je wpychać pomiędzy zewnętrzną izolację przewodu tą czarną a oplot ekran przewodu a by odcinki czyli te ekrany następnego odcinka przewodu się nie zwarły z sobą robił przekładkę z cieniutkiego plastyku czy gumki z dętki rowerowej wycinał takie małe kółeczka i robił dwie dziurki w nich coś jak w guziku i zanim wsunął jeden odcinek w drugi to zakładał tą izolacje inny gość robił to z zwykłej taśmy izolacyjnej chodzi by odcinki były dopchnięte blisko siebie na minimalną odległość np 1 mm a ekrany się nie zwarły odcinka dolnego z tym odcinkiem wyżej .Sam montaż bez lutowania nie nastręcza kłopotu jest to dość silnie połączone trzeba ciut siły by powpychać te odcinki a jeśli na koniec okazało się ze SWR jest ok to gość dla pewności ponakładał koszulkę termokurczliwą na te łączenia takie odcinki na oko z 4 cm i zgrzał je Antena taka czym więcej takich odcinków 1/2 fali tym większy ma zysk ale z tego co pamiętam to na samym dole występuje odcinek 1/4 fali i na samym szczycie anteny też 1/4 fali ale mogę się mylić bo były różne wykonania i trzeba samemu postarać się o konkretne informacje a nie moje przypuszczenia , i jest to zakończone jak by zwarciem czyli szczyt anteny jest zwarty ekran zlutowany z żyłą środkową i do tego dolutowany drut miedziany taka szczytówka też 1/4 fali ale drut ma już współczynnik skrócenia około 94 -95 % wiec powinien mieć 82 mm https://youtu.be/RbNJieRj-JY?si=Pu7fhOfCffCiOGve A tu jest filmik jak gość wciska te odcinki https://youtu.be/25CyzSdZOGs?si=Vl3nkTtUKwpt3yTg Tu o budowie anteny schematy https://www.srgclub.org/CollinearAnt-HomeBrew.html https://pl.pinterest.com/pin/359584351503016931/ a tu znów film https://youtu.be/BzKMOrAkNvQ?si=IVHrzwH8UGMQpC88
Wycignalem moja antene Quoltec (113cm) z opakowania, zalozylem przejsciowke na SMA i podlaczylem do DeepVNA ustawione na szeroki zakres. Antena ma tylko jeden dosc szeroki zakres rezonansu (740-940MHz) z maksimum poza zakresem Meshtastic (886.667MHz SWR =1.08 impedancja 44,6Ohm) ale dla czestotliwosci 869,525 SWR = 1,72 impedancja 30Ohm wedlug wykresu Smitha. Czyli tez nie jest idealnie dostrojona na pasmo 868MHz. No coz ale to chinska produkcja sprzedawana przez polska firme. Jakosci sie nie sprawdza niech to sobie robi kupujacy. Tabliczka informuje, ze to antena na pasmo 868 MHz klamstwo marketingowe czyli 886 zamiast 868MHz.
Myslenie nie boli.
Dalszy ciag testow. Poniewaz zauwazylem, eksperymentujac z antenami spiralnymi, ze zalozenie na wierzch plastikowej oslony obniza czestotliwosc rezonansowa postanowilem sprawdzic to w praktyce na antenie z tytulu watku.
Otoz kupilem rurke instalacyjna PCV fi 20 przecialem na polowe dlugosci aby uzyskac odcinek 1m oraz przecialem wzdluz jednego boku aby udalo sie ja naciagnac na oryginalna oslone anteny. Wyniki pomiarow sa nastepujace:
Czestotliwosc 869.525MHz, SWR= 1.213 impedancja z wykresu Smitha - 42,6 Ohm. Wyniki w porownaniu do poprzednich pomiarow sie poprawily. Jak sie ociepli to druga polowe rurki instalacyjnej zaloze na antene, ktora obecnie jest na balkonie.
Nie wiem czy uzycie rurki fi 22 by cos jeszcze moglo poprawic moze ktos sprobuje i opisze swoje wyniki?
Otoz kupilem rurke instalacyjna PCV fi 20 przecialem na polowe dlugosci aby uzyskac odcinek 1m oraz przecialem wzdluz jednego boku aby udalo sie ja naciagnac na oryginalna oslone anteny. Wyniki pomiarow sa nastepujace:
Czestotliwosc 869.525MHz, SWR= 1.213 impedancja z wykresu Smitha - 42,6 Ohm. Wyniki w porownaniu do poprzednich pomiarow sie poprawily. Jak sie ociepli to druga polowe rurki instalacyjnej zaloze na antene, ktora obecnie jest na balkonie.
Nie wiem czy uzycie rurki fi 22 by cos jeszcze moglo poprawic moze ktos sprobuje i opisze swoje wyniki?
Myslenie nie boli.
A tu antena Qoltec 5,8 dB od środka https://ibb.co/WvCDZZjr Ta cienka rurka jest połączona z masą wtyczki N a następnie wchodzi w tą grubszą rurkę mosiężną https://ibb.co/Lh5sr06y idzie do końca a tam jest połączona elektrycznie z tą rurką a w tej cienkiej rurce biegnie przewód miedziany w izolatorze i jest on od dołu przylutowany do bolca środkowego gniazda N a u góry wychodzi z tej cienkiej rurki przechodzi przez izolator rozdzielający te dwie grube rurki mosiężne dolną i górną https://ibb.co/6JZBXm4g i wychodzi tym otworem bocznym w tej górnej rurce u jej dołu i jest w nią wlutowany czyli coś trochę jak dipol 1/2 fali rękawowy tylko mi się nie zgadzają wymiary tych grubych rurek mosiężnych chodzi mi o ich długości bo mają długość zbliżoną do 1/2 fali a powinny mieć 1/4 długosci fali więc konstrukcyjnie nie wiem jaka to jest antena ?
Panowie... Dyskomfort odczuwam Wasze wpisy czytajac, wiec pozwole sobie pozwolic:
Pozwole sobie zasugerowac poszukanie i poczytanie ksiazki "Poradnik antenowy dla radioamatorow i sluzb profesionalnych" pana Marciniaka. Pozycja sprzed okolo 30 lat, ale warta poczytania. Podejrzewam, ze moze ona byc dla Was zbiorem nowych i ciekawych informacji. Naprawde z calego serca moge polecic te lekturke.
Co do konstrukcji omawianej tu anteny - to wyglada na otwarty dipol. Zapewne nie 2x po pol fali - pomimo istnienia takiego cudaka jak wspolczynnik skrocenia fali w przewodniku - az tak wielki to on chyba nie bedzie. Na oko wychodzi 2x po 2/5 fali.
A teraz popatrzcie: z grubsza po wymiarach z fotki: Dolny "zimny" odcinek rurki ma 13.5cm. Odcinek gorny ma 18.5cm, z czego pod punktem lutowania jest 2.5cm a nad nim 16cm. Te 2.5cm promieniuje odwrotnie. No to pobawmy sie w wektorki i odejmijmy 2.5cm od 16cm i dostajemy 13.5cm. Tyle samo, ile ma odcinek dolny. Czyli wychodziloby, ze elektrycznie antena sklada sie z dwoch odcinkow po 13.5 cm, mimo ze mechanicznie dlugosci grubych rurek sa rozne. Taki odcinek dla 868 MHz to jakies 2/5 dlugosci fali. Troche za malo na polfalowke + wspolczynnik skrocenia, ale moze wlasnie o to chodzi? Moze wlasnie taka konstrukcja pozwala na zejscie z SWR do akceptowalnego poziomu? A moze tam w srodku faktycznie sieci jakas malutka magia na cewkach i robi za dopasowanie. Moze ten maly "odwrotnie promieniujacy" kawalek pod punktem lutowania tez ma znaczenie? Albo gdzies tam wewnatrz jest jeszcze jakis kawalek pojemnosci, ktory dodatkowo przesuwa fazy sygnalu miedzy dwoma elementami promiennika na tyle, zeby zmniejszyc ich wypadkowa impedancje? I moze wlasnie takie fazowe zabawy daja antenie szeroki zakres akceptowalnego SWRa?
A moze magie robi dlugosc cienkiej rurki z przewodem wewnatrz? Bo wiecie... Linia antenowa tez robi transformacje impedancji zaleznie od swojej dlugosci. I od czestotliwosci. I od tego, z czego i jak zostala wykonana. Fajna zgadywanka, prawda? To nie jest tak, ze pomierzycie same elementy promieniujace i juz wiecie wszystko o antenie.
Nie! Antena ma jeden zakres w miare akceptowalnej wartosci SWR a nie jeden zakres rezonansu. Powtarzam, ze niski SWR to nie rezonans. Rezonans jest tam, gdzie antena ma czysto rezystancyjna charakterystyke. I to wcale nie musi byc 50+j0 Ohm. Moze byc wiecej albo mniej. Ale j0 zawsze. Dlatego antena w rezonansie nie musi miec SWR=1. Dlatego tez sztuczne obciazenia wykonuje sie z rezystorow bezindukcyjnych.
Poprawil sie SWR. Blednym jest jednak zalozenie, ze poprawila sie rowniez sprawnosc promieniowania anteny. Wiem, powtarzam sie. Ale czuje, ze musze, bo nie dociera i popularny poglad na tym forum to "mam niski SWR czyli moja antena super promieniuje". Pokornie i najmocniej przepraszam - ale NIE! Masz niski SWR, wiec masz impedancje wejsciowa anteny dopasowana w miare dobrze do impedancji wyjsciowej nadajnika. Az tyle i tylko tyle. A w razie watpliwosci podrzuce do przemyslenia: Jaki SWR ma sztuczne obciazenie? Spodziewamy sie pieknej jedyneczki, prawda? Spodziewamy sie nawet rezonansu. A jaka sprawnosc promieniowania ma sztuczne obciazenie? No wlasnie!StaCh47 pisze: ↑17 stycznia 2026, 15:45 Otoz kupilem rurke instalacyjna PCV fi 20 przecialem na polowe dlugosci aby uzyskac odcinek 1m oraz przecialem wzdluz jednego boku aby udalo sie ja naciagnac na oryginalna oslone anteny. Wyniki pomiarow sa nastepujace:
Czestotliwosc 869.525MHz, SWR= 1.213 impedancja z wykresu Smitha - 42,6 Ohm. Wyniki w porownaniu do poprzednich pomiarow sie poprawily.
Pozwole sobie zasugerowac poszukanie i poczytanie ksiazki "Poradnik antenowy dla radioamatorow i sluzb profesionalnych" pana Marciniaka. Pozycja sprzed okolo 30 lat, ale warta poczytania. Podejrzewam, ze moze ona byc dla Was zbiorem nowych i ciekawych informacji. Naprawde z calego serca moge polecic te lekturke.
Co do konstrukcji omawianej tu anteny - to wyglada na otwarty dipol. Zapewne nie 2x po pol fali - pomimo istnienia takiego cudaka jak wspolczynnik skrocenia fali w przewodniku - az tak wielki to on chyba nie bedzie. Na oko wychodzi 2x po 2/5 fali.
A teraz popatrzcie: z grubsza po wymiarach z fotki: Dolny "zimny" odcinek rurki ma 13.5cm. Odcinek gorny ma 18.5cm, z czego pod punktem lutowania jest 2.5cm a nad nim 16cm. Te 2.5cm promieniuje odwrotnie. No to pobawmy sie w wektorki i odejmijmy 2.5cm od 16cm i dostajemy 13.5cm. Tyle samo, ile ma odcinek dolny. Czyli wychodziloby, ze elektrycznie antena sklada sie z dwoch odcinkow po 13.5 cm, mimo ze mechanicznie dlugosci grubych rurek sa rozne. Taki odcinek dla 868 MHz to jakies 2/5 dlugosci fali. Troche za malo na polfalowke + wspolczynnik skrocenia, ale moze wlasnie o to chodzi? Moze wlasnie taka konstrukcja pozwala na zejscie z SWR do akceptowalnego poziomu? A moze tam w srodku faktycznie sieci jakas malutka magia na cewkach i robi za dopasowanie. Moze ten maly "odwrotnie promieniujacy" kawalek pod punktem lutowania tez ma znaczenie? Albo gdzies tam wewnatrz jest jeszcze jakis kawalek pojemnosci, ktory dodatkowo przesuwa fazy sygnalu miedzy dwoma elementami promiennika na tyle, zeby zmniejszyc ich wypadkowa impedancje? I moze wlasnie takie fazowe zabawy daja antenie szeroki zakres akceptowalnego SWRa?
A moze magie robi dlugosc cienkiej rurki z przewodem wewnatrz? Bo wiecie... Linia antenowa tez robi transformacje impedancji zaleznie od swojej dlugosci. I od czestotliwosci. I od tego, z czego i jak zostala wykonana. Fajna zgadywanka, prawda? To nie jest tak, ze pomierzycie same elementy promieniujace i juz wiecie wszystko o antenie.
Dzielac sie wiedza na tym forum nalezy poziom przekazu dopasowac do zdolnosci poznawczych rozmowcy oraz nie dawac rozmowcy okazji do okazania przez niego glebi niewiedzy. Inaczej bedziesz nazwany "pasozytem" albo dostaniesz miesiecznego bana.
Moze najpierw sprobujmy ustalic pewne fakty:
Co oznacza/okresla SWR:
SWR okresla jaki udzial dostarczonej do anteny mocy zostanie wypromieniowany a jaki udzial zostanie od anteny odbity. W Internecie jest tabelka dla Logmag. Dodatkowo zbyt wysoki udzial odbity zle wplywa na stopien mocy wzmacniacza antenowego i moze spowodowac jego uszkodzenie.
Co mozemy odczytac z wykresu Smitha:
z wykresu Smitha mozemy ocenic jaka jest impedancja anteny przy danej czestotliwosci oraz jaka jest wielkosc skladowej indukcyjnej lub pojemnosciowej.
Z tego co Kolega Pietrow napisal wyzej antena jest w rezonansie jesli obie te skladowe sa rowne zeru.
Zrobilem przykladowe pomiary na antenie spiralnej na pasmo 465MHz i rzeczywiscie SWR jest najnizszy przy 470MHz ale rezonans wystepuje pomiedzy 473 a 476MHz impedancja pomiedzy 64 a 69 Ohm.
Co oznacza/okresla SWR:
SWR okresla jaki udzial dostarczonej do anteny mocy zostanie wypromieniowany a jaki udzial zostanie od anteny odbity. W Internecie jest tabelka dla Logmag. Dodatkowo zbyt wysoki udzial odbity zle wplywa na stopien mocy wzmacniacza antenowego i moze spowodowac jego uszkodzenie.
Co mozemy odczytac z wykresu Smitha:
z wykresu Smitha mozemy ocenic jaka jest impedancja anteny przy danej czestotliwosci oraz jaka jest wielkosc skladowej indukcyjnej lub pojemnosciowej.
Z tego co Kolega Pietrow napisal wyzej antena jest w rezonansie jesli obie te skladowe sa rowne zeru.
Zrobilem przykladowe pomiary na antenie spiralnej na pasmo 465MHz i rzeczywiscie SWR jest najnizszy przy 470MHz ale rezonans wystepuje pomiedzy 473 a 476MHz impedancja pomiedzy 64 a 69 Ohm.
Myslenie nie boli.
Faktow nie trzeba ustalac. One z definicji zostaly juz ustalone. SWR POSREDNIO okresla procenty mocy poodbijanej. Ale jego pierwotne znaczenie do okreslenie dopasowania impedancji odbiornika (anteny) i nadajnika (TRXa). Procenty odbicia mocy to rzecz wtorna, aczkolwiek przydatna. Nie ma to jednak wiele wspolnego z rezonansem.
A tu Wiki pisze o Wspolczynniku Fali Stojacej (tak po polskiemu, bo SWR to skrot z jezyka obcego) https://pl.wikipedia.org/wiki/Wsp%C3%B3 ... j%C4%85cej
W praktyce "zbyt wysoki" to bardzo miekkie okreslenie. Wszystko zalezy od tego ile potrafi zniesc stopien mocy nadajnika. Przykladowo: jesli stopien mocy ma zdolnosc dostarczenia do anteny mocy 100W, a nadajnik dziala na 95W, to juz gdzies od wartosci SWR na poziomie 1.7 robi sie niebezpiecznie (95W w przod + odbicie w okolicach 6.5W sprawia, ze stopien mocy musi sobie poradzic z wypromieniowaniem 101.5W - oczywiscie w moment go to nie ubije, ale komfortowo to mu nie bedzie). Ale jesli ten sam stopien mocy pracuje przy 20W, to nawet calkowite odbicie mocy nie zrobi mu krzywdy - bo z wypromieniowaniem 40W (20W mocy padajacej + 20W mocy odbitej) to on sobie spokojnie poradzi. Z lenistwa zalozylem, ze przewod antenowy jest bezstratny.
Tak nawiasem: dlaczego tak to policzylem? Ano dlatego, ze do wypromieniowania 100W w antene, stopien mocy potrzebuje pobrac 200W. Setka w antene a setka na cieplo wlasne. Dlaczego? Ano dlatego, ze dopasowanie impedancji oznacza, ze i moc padajaca wydzieli sie po rowno w stopniu mocy i w antenie. A w nadajniku do mocy padajacej doda sie moc odbita - i wypromieniowac trzeba sume mocy. Troche upraszczam, bo tu mowimy o lekkim niedopasowaniu, wiec i moc padajaca nie bedzie sie rozkladala po rowno - ale po prostu jestem leniwy i nie chce mi sie tego liczyc dokladnie. Chodiz o koncepcje.
Bardzo prosze nie pisac z bledami co niby ja napisalem. Ludzie moga to czytac i potem bedzie smiech z Pietrowa. Kolega Pietrow napisal, ze w rezonansie wystepuje tylko rzeczywista czesc impedancji (rezystancja), podczas gdy skladowa urojona ma wartosc zero.
To nie sa "dwie skladowe" - jak StaCH47 napisal wyzej wsadzajac to w moja klawiature! To jest jedna skladowa, ktora moze miec charakter indukcyjny lub pojemnosciowy. Moze tez miec wartosc zerowa, co sprawia, ze impedancja zmienia sie w rezystancje. O charakterze czesci urojonej mowi nam znak przy "j" - dla indukcyjnosci jest on dodatni, dla pojemnosci ujemny. W razie zainteresowania - Wikipedia tez chetnie podzieli sie informacja w temacie.
Ufff! Dotarlo!
Mam nadzieje, ze udalo mi sie ciutke zwiekszyc wartosc informacyjna forum. Albo zmniejszyc jego wartosc dezinformacyjna - co w sumie tez ma swoje zalety
A teraz powazne pytanie: Panie StaCH47... Co Pan Szanowny robi na pasmie 465MHz z taka zewnetrzna antena?
Dzielac sie wiedza na tym forum nalezy poziom przekazu dopasowac do zdolnosci poznawczych rozmowcy oraz nie dawac rozmowcy okazji do okazania przez niego glebi niewiedzy. Inaczej bedziesz nazwany "pasozytem" albo dostaniesz miesiecznego bana.