Jaki sprawdzony zestaw solarny?

Pektosol
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Re: Jaki sprawdzony zestaw solarny?

Post autor: Pektosol »

Ok... Czytam i czytam... faktycznie na dole postów jest parę dokładnych opisów paneli.

Generalnie też testuję swoję panele które mam z "szuflady" i mam odczucie że przy takiej pogodzie jak jest obecnie na Śląsku, czyli zima i pochmurno to trzeba mieć naprawdę spore zapasy mocy w PV aby naładować akumulatory na noc.
Wczoraj podpiełem panele o mocy około 20w...i dzisiaj widzę że akumulatory są trochę na plus.
Jak to szacuję to w taką pogodę sprawność takich paneli spada do 3..max 10% deklarowanej mocy...i jeszcze trzeba uwzględnić że dzień jest krótszy.

No nic...i tak mam jakieś dane poglądowe zwłaszcza że dostałem również ważne informacje w tym wątku.
Dziękuję
sq9uu
Kontakt:

Post autor: sq9uu »

A tutaj prosty symulator ustawienia paneli względem słońca i zależnie od pór roku i jego sprawność wydajność https://pro-sun.pl/SYMUL/Symulacja.html pokazuję to by uzmysłowić ze jest to dość tolerancyjne , zresztą robiłem doświadczenia z ustawianiem panela pod pewnymi kątami do słońca góra -dół i w boki i miałem do panela 12V podpięty moduł mppt CN3791 i do tego częściowo rozładowany akumulator li po oczywiście w to zasilanie tuż przed akumulatorem mialem wpięty mAmperomierz wskazówkowy i przy zmianie kąta panela w pewnych zakresach prąd łądowania zmieniał się nieznacznie .
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Post autor: StaCh47 »

Koledzy trzeba pobudzic szare komorki do dzialania :) . Po pierwsze testowanie panela z przetwornica nie ma sensu bowien istnienie przetwornicy step down zaburza obraz pomiaru. Po drugie wiekszosc paneli z przetwornicami to sa te same panele sloneczne, prawdopodobnie 18V, tylko maja inaczej ustawiona przetwornice i wtedy mamy panel 12V, 9V,6V, 5V a wszystkie maja taka sama wydajnosc pradowa, za to na papierze maja wieksza moc lub mniejsza moc marketingowo.
Mam panel 5V 0,5 A max i nie ma tam zadnej przetwornicy tylko odpowiednio polaczone ogniwa sloneczne. Podlaczony jest do Heltec T114 bez GPS do wejscia USB i laduje jeden akumulator 18650 2600mAh.
Takie panele trudniej spotkac bo latwiej producentowi uzyc ten sam panel a dodac odpowiednia przetwornice.
I powtorze, ze do ladowania akumulatorow liczy sie prad i napiecie znamionowe.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Pektosol
Kontakt:

Post autor: Pektosol »

?L
EDIT:

Sam sobie odpowiem, na bazie doświadczeń:

Panel fotowoltaiczny minimum 30w bo w zimie to będzie 3w
Czyli o rozmiarze około 40x50cm..a najlepiej więcej.

Akumulator żelowy 12v ...7ah ...na około tydzień bardzo słabego słońca w dzień.

Inne rodzaje akumulatorów na mrozie ciężko się lądują, maleje im pojemność, a czasem nawet mają tendencję do samorozladywania więc
żadne pianki i styropiany nie pomogą.

Regulator do panelu najlepiej MPPT... ale od biedy PWM.
Panel ustawiony pod kątem 75..85* dla łapania światła zimą.

Acha...i np heltec v3 potrafi zabrać nawet 100mA przy aktywniej okolicy, więc jest co zasilać.
ODPOWIEDZ