akumulator AGM oraz przetwornica XL4015

katowicecentrum
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

akumulator AGM oraz przetwornica XL4015

Post autor: katowicecentrum »

Wobec powtarzających się awarii układów ładowania (na bazie ogniw lit-ion i układów je ładujących czyli tp4056) próbuję znaleźć inny sposób zasilania naszych stacji, aby mogły one pozostać zasilane w sposób autonomiczny. Jednak już napotkałem jakieś pierwsze problemy.

Pod lupę poszły zwykłe akumulatory AGM (6V, 7,2Ah). Aby je naładować kupiłem na próbę takie układy (aplikacje) na bazie układu scalonego XL4015. Mają one możliwość ograniczenia natężenia prądu. na grafice mamy dwa takie same układy (różnica jest jedynie w budowie). Gdy z wejścia układu XL4015 odłączam zasilanie, okazuje się że ładunek zaczyna płynąć z AKU w stronę XL4015. Natężenie jakie udało się zmierzyć oscylowało w granicach od -9,75 do -16,55 mA. Tyle mi ucieka z AKU w stronę układu, który go ładuje (gdy ma zasilanie), a gdy nie ma zasilania to stanowi obciążenie dla naszego AKU.

Obrazek

Po zastosowaniu takiej diody 1N4001 przepływa przez nią tylko 10mA, gdy zastosowałem 1N5408 to przepływa przez nią tylko 20 mA. Gdy podłączyłem 3 sztuki 1N5408 równolegle to natężenie zwiekszyło się do 30 mA. Co prawda po odłączeniu zasilania XL4015 nie ucieka już nam zasilanie z AKU do XL4015 ale coś tu jest nie tak.

Zastosowałem również na próbę szybkie diody szklanne 1n4148. Tak samo. Zastosowałem zenerki dla różnych napięć. Wszędzie tam samo. W kierunku przewodzenia przepuszczają zaledwie 22mA, bez zenerki leci pełne ładowanie akumulatora (ile fabryka daje).

Pytanie brzmi, co można jeszcze spróbować zrobić, aby w momencie braku słońca nasza przetwornica XL4015 nie powodowała rozładowania akumulatora?
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

Re: akumulator AGM oraz przetwornica XL4015

Post autor: ioioio »

katowicecentrum pisze: 04 lutego 2024, 21:15 ...
Obrazek

Po zastosowaniu takiej diody 1N4001 przepływa przez nią tylko 10mA, gdy zastosowałem 1N5408 to przepływa przez nią tylko 20 mA. Gdy podłączyłem 3 sztuki 1N5408 równolegle to natężenie zwiekszyło się do 30 mA. Co prawda po odłączeniu zasilania XL4015 nie ucieka już nam zasilanie z AKU do XL4015 ale coś tu jest nie tak.
...
Na diodzie odkłada się 0,7V i pewnie nie starcza napięcia z wyjścia przetwornicy by ładować aku.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
Pektosol
Kontakt:

Post autor: Pektosol »

Jak dobrze rozumiem to przez diode spada ci prąd ładowania?

Może masz naładowany akumulator i spadek napięcia na diodzie to tylko taki mały prąd aby go naładować?
Podnieś napięcie na przetwornicy o 0,7V i zmierz wtedy prąd ładowania
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Post autor: StaCh47 »

Kolego Katowicecentrum podstawowe pytanie: jak ustawiles napiecie wyjsciowe przetwornicy, na jaka wartosc?
To sa akumulatory kwasowo-olowiowe i na przyklad akumulator samochodowy na napiecie znamionowe 12V jest ladowany najczesciej napieciem 14,4V z alternatora ale napiecie buforowania jest troche nizsze dlatego zeby akumulator nie tracil wody i sie nie zasiarczyl. To jest przetwornica Step down wiec moze tylko obnizac napiecie. Jesli zastosowales diode w kierunku przewodzenia to powinna to byc dioda na 5A i dodatkowo podczas regulowania napiecia ladowania powinienes mierzyc napiecie na akumulatorze za dioda. Druga sprawa to jaki maksymalny prad moze dac stosowany przez Ciebie panel sloneczny bo to prad sie liczy. Co z tego ze przetwornica moze dostarczac maksymalnie 5A jak nie bedzie miala z czego wziac tego pradu?
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
ODPOWIEDZ