Warszawa i okolice

StaCh47
MODERATOR
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Re: Warszawa i okolice

Post autor: StaCh47 »

Wekend w Komorowie kolo Pruszkowa pod Warszawa: chmury i lepsza propagacja, polaczenia: Radom,Tarnobrzeg, Torun Skarpa rak 4631 Router bez GPS, osiedle w Warszawie i moja stacja WRW2 z Zoliborza. Radom 3 HOP Tarnobrzeg 2 HOP, Torun Skarpa 3 HOP, RIQ 1 HOP, WRW2 2 HOP. Byla jeszcze lacznosc z jakims statkiem powietrznym na wysokosci 2,5km, ktory byl nad Baltykiem przy wejsciu do zatoki Puckiej. Podaje te informacje aby zanegowac koniecznosc ustawiania liczby HOP powyzej 3. Kolego Kaccc jesli masz informacje o dalekich lacznosciach to pisz. Jesli chodzi o lot WizzAir i podajesz inny czas to mogles go zlapac w zupelnie innym miejscu innego dnia na trasie Sztokholm Bukareszt.
Problem z lacznoscia poprzez kilka skokow jest taki, ze stacje posredniczace moga byc stacjami ruchomymi lub pracujacymi doraznie i wtedy przekazanie informacji tekstowej jest niemozliwe bo wystarczy, ze jedna ze stacji posredniczacych straci zasieg lub sie wylaczy.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

No ide na rekord lacznosci bezposredniej. Wczoraj godzina 17:27 lot WizzAir W4 3201 stacja Ros RAK4631 CLIENT_MUTE po starcie z Bukaresztu na wysokosci 8091m nad Rumunia odleglosc !816,6km!. Polaczenie do WRW4 na parapecie 1-szego pietra. A co bedzie jak uda mi sie przeniesc WRW3 nad dach 4-tego pietra?
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Kaccc
Kontakt:

Post autor: Kaccc »

StaCh47 pisze: 10 września 2025, 15:10 No ide na rekord lacznosci bezposredniej. Wczoraj godzina 17:27 lot WizzAir W4 3201 stacja Ros RAK4631 CLIENT_MUTE po starcie z Bukaresztu na wysokosci 8091m nad Rumunia odleglosc !816,6km!. Polaczenie do WRW4 na parapecie 1-szego pietra. A co bedzie jak uda mi sie przeniesc WRW3 nad dach 4-tego pietra?
Wow toż to rekord świata, zgłoś może nagrodę dostaniesz. :lol: Tylko pamiętaj udokumentować połączenie dwukierunkowe, i potwierdzić odległość, bo to że ty coś tam na mesztasticu zobaczyłeś to trochę mało. :P
Edit.
No i się zaczyna...
kolego odpisze ci tutaj, nie będę odpowiadał na twoje ostrzeżenie na PW.
Śmieszkuje sobie bo piszesz głupoty. Z tego co kojarzę to obecny rekord odległości to coś ponad 300km. A ty twierdzisz że uzyskałeś ponad dwukrotnie większy zasięg. I to z pierwszego piętra w gęstej zabudowie miejskiej. Jak byś trochę pomyślał to może przyszła by jakaś refleksja i sprawdził byś co piszesz.
Wymieniony przez ciebie lot o godzinie 17:27 nie był nad Rumunią bo o 16:55 z niej wystartował. Co już daje do myślenia. O wymienionej przez ciebie godzinie był nad Polską a dokładniej przed Włocławkiem czyli do 800km "trochę" brakuje. :lol: Można to sprawdzić na kilku stronach np. www.flightradar24.com
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Po pierwsze to nie jest forum do robienia sobie glupich zartow dlatego dostales ostrzezenie. A teraz fakty.
Samolot A321 wystartowal (?) z Bukaresztu o 17:01 EEST cokolwiek to znaczy (moze odjechal spod terminala?). W momencie nadania komunikatu nie byl na wysokosci przelotowej okolo 10km bo jeszcze sie wznosil. Dane o czasie i polozeniu (GPS 45,42759 25,29460) zostaly przeslane do mojej stacji lacznie z informacja o numerze lotu i przewozniku z informacja tekstowa o typie stacji. Przylot do Sztokholmu 18:27 CEST a lot trwal 2 godziny i 26 minut wedlug rozkladu ale czasem trwa 2 godziny i 55 minut. Widzisz teraz problem z czasem?
I na dodatek nic nie wiesz o polozeniu mojej stacji a sie wymadrzasz.
Edit:
Stacja WRW2 na Zoliborzu: stacja Ros z samolotu z dnia 09.09.2025 zlapana wczesniej bo o 17:15 EEST odleglosc 824,3km.
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

Post autor: ioioio »

StaCh47 pisze: 03 września 2025, 18:38 Pare cytatow z Twoich wypowiedzi:
"Z czym się nie zgadzasz? Ja nie mam nic przeciwko stawianiu stacji przekaźnikowych tylko zwracam uwagę na to, że duży zasięg przekaźników nie zwiększa zasięgu stacji mobilnych tylko pokrycie."
Nic nie zrozumiales i nie wiem czemu, bo skoro stacja o malym zasiegu moze sie polaczyc z routerem o duzym zasiegu, ktory przekaze wiadomosc do nastepnego routera daleko poza zasieg tej malej stacji, a tamten router moze przekazac wiadomosc do kolejnej stacji o malym zasiegu. Tak dziala system lacznosci komorkowej.
Skoncentruj się na tym, czego Ty nie zrozumiałeś. Pisałem o tym, że dysproporcja możliwości urządzeń między stacją a przekaźnikiem powoduje, że ich wzajemny zasięg jest ograniczony słabszym urządzeniem. Nic nie zostanie przekazane dalej póki nie będzie dwukierunkowego połączenia między przekaźnikiem a stacją. To było w kontekście budowania mocnego (a nie gęstego) szkieletu sieci. W sieciach komórkowych taki problem też by istniał gdyby nie to, że np stacja mobilna zwiększa moc jak jest daleko od przekaźnika.
Kolejnej sprawy nie zrozumiales:
"No to korzystaj z komórek z ich BTS jak uważasz, że musi i nie zawracaj sobie gitary sieciami mesh. Albo LoraWAN. Mesh w ogóle nie jest Ci potrzebny. "
Nie zrozumiales do czego tak w ogole ta siec ma sluzyc. Jesli wystapia problemy czy to polityczne czy militarne to telefonia komorkowa natychmiast przestanie dzialac i co?.
Jaka 'ta sieć"? Mesh? Meshtastic? To nic nie ma do problemów o jakich piszesz. Po prostu jakieś zastosowanie takich meshowych rozwiązań, które wcale nie musi przestać działać w sytuacji kryzysowej. Wystarczy spojrzeć na Ukrainę. Myślisz, że oni na Meshtastic przeszli?
Kolejny fragment:
"Już Ci raz pisałem, byś sobie zrobił treceroute'a do jakiegoś hosta z którego korzystasz w internecie i zobaczył jak dużo węzłów jest po drodze. I na tym kładzie się te stacje bazowe BTS. Więc żadnej magii, że wystarczą 3 przeskoki nie będzie bo one zbyt szybko wyczerpują się."
Czlowieku nie pouczaj mnie o dzialaniu sieci komputerowych bo zajmuje sie tym byc moze dluzej niz Ty zyjesz.
Tak Ci się tylko zdaje
Kolejny fragment:
" I ten bot niby tylko MediumFast a ja byłem na LongFast. Może to nie jest prawda z tym MF. "
Znowu ignorancja i niedoinformowanie. Ten BOT zbiera informacje przez MQTT a takze przez stacje rozmieszczone na terenie Polski (?) Warszawy na pewno, z ktorych niektore pracuja na przyklad na ShortFast nie tylko na MediumFast wiec moze ktoras pracuje rowniez na LongFast.
Dyskusja z Toba jest bezcelowa i nie wnosi niczego do funkcjonowania sieci Meshtastic wiec pozostan na swoim ze swoja siecia i nie mieszaj ludziom w glowach.
To twoja ignorancja. Ja pisałem o tym, że na witrynie opisującej bota mowa o tym, że "bot działa na MF". Dlatego właśnie napisałem, że może to nie jest prawda. To ja napisałem a nie Ty.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

A BTS zmniejsza moc jak liczba polaczen zbliza sie do maksymalnej i telefon traci zasieg. To jest oczywiste, ze w lacznosci z przeskokami liczy sie rowniez najslabsze ogniwo ale jesli, o czym juz pisalem , slaba stacja moze sie polaczyc ze stacja o dalekim zasiegu a ta z kolei z inna taka sama stacja to wtedy slabe stacje polaczone z ta druga silna maja szanse na dalekie polaczenia (vide polaczenie z BIA2 w Bialymstoku).
Wracajac do tematu bylem krotko na Zoliborzu (WRW2) i okazalo sie, ze stacja uzyskala nowe polaczenia z 4-rema stacjami, 3 z Lodzi i czwarta z okolic Lodzi w kierunku Warszawy. Ten kierunek jest nowy bo do tej pory nie bylo polaczen stamtad.
Odnosnie BOTa trzeba umiec szukac bo rejestruje on polaczenia na 3 kanalach Mediumast oraz na ShortFast. Prawdopodobnie ma tez nasluch na LongFast.
Odnosnie Ukrainy to czytalem, ze polscy krotkofalowcy zakupili dla nich chinskie radiotelefony. Nie znam tych rozwiazan ale czy one maja lacznosc szyfrowana?
Odnosnie szkieletu sieci niektorym sie wydaje, ze gesta siec urzadzen o malej mocy zalatwi temat a jak nie to sie dolozy HOP powyzej 3 do 7 :D Wtedy zacznie sie smiecenie na pasmie zbednym ruchem.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Dzisiaj rano moje stacje odebraly kolejne dalekie polaczenia:
2ee4 - skokow 1 - 29,7km Gora Kalwaria
5fe4 - skokow 2 - 93,5km Radom
f3c5 - skokow 2 - 114,1km Kisielew
bf98 - skokow 3 - 146,3km Lublin
e977 - skokow 2 bez GPS
W zasadzie z mojego punktu widzenia dobrze sie stalo, ze reszta towarzystwa przeszla za baranem na MediumFast bo przynajmniej nie smieca mi na kanale LongFast. :D
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

StaCh47 pisze: 14 września 2025, 19:27 A BTS zmniejsza moc jak liczba polaczen zbliza sie do maksymalnej i telefon traci zasieg. To jest oczywiste, ze w lacznosci z przeskokami liczy sie rowniez najslabsze ogniwo ale jesli, o czym juz pisalem , slaba stacja moze sie polaczyc ze stacja o dalekim zasiegu a ta z kolei z inna taka sama stacja to wtedy slabe stacje polaczone z ta druga silna maja szanse na dalekie polaczenia (vide polaczenie z BIA2 w Bialymstoku).
No ale pomyśl, masz dwoje ludzi, jeden krzyczy a drugi szepce, to nie może się udać.
Wracajac do tematu bylem krotko na Zoliborzu (WRW2) i okazalo sie, ze stacja uzyskala nowe polaczenia z 4-rema stacjami, 3 z Lodzi i czwarta z okolic Lodzi w kierunku Warszawy. Ten kierunek jest nowy bo do tej pory nie bylo polaczen stamtad.
Odnosnie BOTa trzeba umiec szukac bo rejestruje on polaczenia na 3 kanalach Mediumast oraz na ShortFast. Prawdopodobnie ma tez nasluch na LongFast.
Odnosnie Ukrainy to czytalem, ze polscy krotkofalowcy zakupili dla nich chinskie radiotelefony. Nie znam tych rozwiazan ale czy one maja lacznosc szyfrowana?
Nie mam pojęcia jakie urządzenia zakupili, ale wydaje się, że wszystkie cyfrowe mają szyfrowanie.
Odnosnie szkieletu sieci niektorym sie wydaje, ze gesta siec urzadzen o malej mocy zalatwi temat a jak nie to sie dolozy HOP powyzej 3 do 7 :D Wtedy zacznie sie smiecenie na pasmie zbednym ruchem.
Gęsta sieć jest niezbędna dla dużego pokrycia. Bo na możliwość komunikacji punkt-punkt wpływa nie tylko czułość i moc urządzeń, ale to czy między nimi jest widoczność. W związku z tym, że sieć musi być gęsta, nie ma też takiej możliwości, by wystarczały 3 przeskoki. Limit tych przeskoków nie jest też tożsamy ze śmieceniem ponieważ oprócz wyczerpywania się licznika przeskoków, stacje pamiętają telegramy i eliminują powtórzenia. No i sieci szkieletowe normalnie nie są wykorzystywane przez stacje.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

StaCh47 pisze: 15 września 2025, 12:22 Dzisiaj rano moje stacje odebraly kolejne dalekie polaczenia:
2ee4 - skokow 1 - 29,7km Gora Kalwaria
5fe4 - skokow 2 - 93,5km Radom
f3c5 - skokow 2 - 114,1km Kisielew
bf98 - skokow 3 - 146,3km Lublin
e977 - skokow 2 bez GPS
W zasadzie z mojego punktu widzenia dobrze sie stalo, ze reszta towarzystwa przeszla za baranem na MediumFast bo przynajmniej nie smieca mi na kanale LongFast. :D
No ale jak się przejdziesz między tymi stacjami to pokrycia nie będziesz miał na to, by starczyły 3 przeskoki.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Przeczytaj informacje z linku ponizej:
https://www.reddit.com/r/meshtastic/com ... ops/?tl=pl
Wynika z tego, ze mialbym lacznosc z kolejna stacja z Lublina za posrednictwem tej z ktora bylem polaczony przez 3 skoki. W skrocie 3 skoki oznacza 3 stacje posredniczace.
ODPOWIEDZ