instalacja stacji LoRa w lokalizacji Czechowice Dziedzice

stacje publiczne, są to stacje zbudowane ze środków publicznych np. poprzez portale typu zrzutka.pl
katowicecentrum
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

instalacja stacji LoRa w lokalizacji Czechowice Dziedzice

Post autor: katowicecentrum »

Dnia 03.09.2025 utworzono zrzutkę o nazwie instalacja stacji LoRa w lokalizacji Czechowice Dziedzice.
Link do zrzutki był/jest następujący: https://zrzutka.pl/h3gpcx
Na wszelki wypadek całą treść pisaną (a więc bez zdjęć i filmów) zrzutki wkleję tutaj.

Podziękowania dla poniższego darczyńcy, który wpłacił kwotę ponad oczekiwania w pierwszych godzinach zrzutki:
Obrazek
Celem zrzutki była kwota 469 zł, a uzbierano 500 zł, czyli 31 zł ponad cel.

Publikacja ta powstaje, gdyż poważnie traktuje Państwa publiczne środki, za które powstanie stacja w lokalizacji Sosnowiec - Pogoń i niniejszymi treściami chcę dać temu wyraz, temu że szanuję Państwa pieniądze.
Poniżej publikuję treści pisane, które były/są opisem zrzutki:

### OPIS ### ZRZUTKI ###
W Polsce od kilku lat licznie zaczęły powstawać nadawczo-odbiorcze stacje bazujące na module radiowym LoRa . LoRa to moduł radiowy, który mimo działania z niską mocą umożliwia wysyłkę krótkich wiadomości tekstowych na duże odległości - dzięki zastosowanej w nim technologii. Niskie moce umożliwiają obsługę takich urządzeń przez cywili bez potrzeby nabywania jakichkolwiek uprawnień do obsługi tych urządzeń. Jedyny warunek to +18 lat celem zachowania minimum odpowiedzialności cywilnej.

Niniejszy stan rzeczy umożliwia budowę sieci takich stacji przekaźnikowych celem zabezpieczenia ludności cywilnej w dwustronną łączność na wypadek wojny, katastrofy czy klęski żywiołowej, których skutki odcięły by dostawy energii elektrycznej i/lub tradycyjnej łączności jak stacje GSM czy internet.

motywacja - zawsze pomagaliśmy
Jesteśmy licencjonowanymi pasjonatami, radiooperatorami urządzeń radiowych działających w służbie radiokomunikacyjnej amatorskiej. Chociażby z definicji tej społecznej funkcji zawsze podczas wszelkich kryzysów pomagaliśmy profesjonalnym służbą użyczając swoich instalacji radiokomunikacyjnych, pojazdów i służąc swoją wiedzą.

możemy zadziałać zawczasu
Tym razem możemy zadziałać zawczasu przed ewentualnym zdarzeniem kryzysowym i dzięki takim stacjom przekaźnikowym mieszkańcy danego regionu będą wyposażeni w łączność co ułatwi pracę służb lub umożliwi samodzielne niesienie sobie pomocy

planowana instalacja
Aktualnie mamy możliwość instalacji stacji w mieście Czechowice - Dziedzice śródmieście. Poniższa fotografia przedstawia starą instalację w tej lokalizacji. Wtedy miała ona jeszcze miejsce na projekcie MeshTastic i nie posiadała innowacji takich jak zdalna aktualizacji FirmWare'u poprzez kierunkową antenę BlueTooth czy filtry pasmowo-przepustowe na 868 MHz oraz 2,4 GHz.

technologia wykonania
Konstrukcja stacji ma być wykonana według najlepszych znanych nam praktyk. Ostatnią taką konstrukcją jest "konstrukcja 9" opisana tutaj:

viewtopic.php?t=179

Jednakże antena nie będzie bezpośrednio zwarta z konstrukcją. Chcę wykorzystać starą antenę, która jest tam ciągle zainstalowana jako pozostałość po starej instalacji z czasów projektu MeshTastic.

Prócz tego szczegółu cała reszta pozostaje bez zmian. Panel słoneczny (jak na powyżej fotografii). Za widocznym panelem jest rurka, do której aktualnie jest przykręcona antena marki PARADAR. Konstrukcja będzie zawierała filtry na 868 MHz oraz 2,4 GHz. LoRa będzie oparta na urządzeniu RAK i będzie działała z anteną kierunkową 2,4 GHz która umożliwi zdalne (a więc częstsze) aktualizacje FirmWare'u. Do stacji zostanie oczywiście zaimplementowany projekt "MeshCore" jako obecnie znany najskuteczniejszy system zarządzający wiadomościami LoRa. Użyty panel słoneczny był wielokrotnie testowany i potrafi on zasilać stację również w okresie zimowym.

koszty budowy
Jak pisałem powyżej, nie biorę pod uwagę anteny LoRa, gdyż chcę wykorzystać antenę aktualnie tam zainstalowaną. Nie ma również potrzeby kupować rury masztowej, odskoczni czy obejm kominowych, bo takie elementy konstrukcji w tej lokalizacji ciągle są i można je wykorzystać.

### stacja ###
akumulator 15-30zł
panel słoneczny 10W 80-120zł
obudowa 33-40zł
antena ,4 GHz 70-120zł
urządzenie LoRa 140-160zł
kabel antenowy 10-20zł
filtr LoRa: 20-30 zł
filtr 2,4 GHz 20-30 zł

całościowy koszt to:
=od 388 do 550
średnia kwota ( 388 + 550 / 2 ) z tych dwóch skrajnych to 469

po uzbieraniu potrzebnej kwoty zobowiązuje się do...
Zobowiązuje się do konserwacji stacji i utrzymywania jej działania na swój koszt. Jak pisałem powyżej planowana konstrukcja przewiduje instalacje komponentów, które umożliwiają łatwą aktualizacje oprogramowania "MeshCore" w sposób zdalny z poziomu chodnika. Relacje z ewentualnej instalacji stacji zamieszczę na grupie społecznościowej:

https://www.facebook.com/groups/meshcorepolska/

tak samo jak w przypadku przeprowadzonej już zrzutki na stację LoRa w lokalizacji Sosnowiec - Pogoń tak w tym przypadku również założę temat w poniższej lokalizacji, gdy będę opisywał budowę i przeprowadzane zmiany:

viewforum.php?f=29

gdy kwoty nie uda się uzbierać zobowiązuje się do...
Jeżeli nie uda się uzbierać wymaganej kwoty zobowiązuje się zwrócić Państwu poniesione koszty wsparcia, aczkolwiek jeszcze nie wiem jakie są tutaj na tym portalu techniczne możliwości, aby w praktyce móc takich zwrotów dokonać.
### KONIEC ### OPISU ### ZRZUTKI ###
katowicecentrum
Kontakt:

Re: instalacja stacji LoRa w lokalizacji Czechowice Dziedzice

budowa stacji

Stacja już jest praktycznie zbudowana, a teraz się już tylko testuje.
Jak widzę, ładowanie jest tu bardzo efektywne, mimo wykorzystania układu znajdującego się na panelu /forum/viewtopic.php?t=77 w trakcie jego zakupu. Na poniższych fotografiach widzimy, że panel /forum/viewtopic.php?t=77 jest za oknem, ale nawet podczas testów gdzie panel jest przed oknem (w pomieszczeniu) to również uzyskujemy ładowanie. Mimo że panel jest ustawiony pionowo (90 st.) oraz część promieniowania przesłania krata antywłamaniowa oraz pobliskie drzewo.

Obrazek
Obrazek

- Na fotografii widzimy duży żółty element o nieregularnym kształcie. To ogniwo lit-ion ocieplone pianką poliuretanową. Zastosowano tu pojedyncze ogniwo lit-ion 3200 mAh.
- Filtry BPF /forum/viewtopic.php?t=138
- Taką antenę marki PARADAR /forum/viewtopic.php?t=133
- Taką antenę BT jak na fotografii poniżej. Ostatnio podczas zakupów elementów na stacje Sosnowiec - Pogoń kupowałem wszystkich potrzebnych elementów 2x na taką okoliczność jak ta:
Obrazek
katowicecentrum
Kontakt:

stację zainstalowano

Stację zainstalowałem 22.09.25 r. jednakże niestety po wejściu w miejsce zorientowałem się, że nie zabrałem ze sobą filtra na 868 MHz, więc na razie stacja może być głucha, bo w najbliżej okolicy stacji kolejowej w Cz. Dz. są co najmniej dwa maszty BTS, więc na razie nasz repeater musi chwilę poczekać, zanim znów tam wejdę celem uzupełnienia filtra 🙁

Niestety bez filtra 868 [MHz] w odległości 1,2 km od stacji są takie odczyty
ObrazekObrazek

W punkcie pomiarowym 9,3km od stacji nie ma żadnej możliwości połączenia się.

Dnia 09.10.25 r. mimo paskudniej pogody wszedłem na wieżę celem dokręcenia filtra 868 MHz, który wcześniej został sprawdzony analizatorem nano VNA. Do działania tego zmotywował mnie Szymon ze Sosnowca, który doniósł że mimo braku filtra i zagłuszania stacji Cz. Dz. przez okoliczne BTS, stacja ta podobno została przez kogoś odebrana. Ogólnie połączenie z Cz. Dz. zawsze było trudno. Gdy swojego czasu w miejscowości Kęty działał tam przedsiębiorca Robert, to on swoimi antenami kierunkowymi dolatywał do Cz. Dz. a jednocześnie do Siemianowic Śl. (do Bytkowa) ale niestety Robert z Kęt chyba przestał się bawić LoRą. Jak podejrzewam, zniechęcił się obserwując jak to (nie)działało poprzez projekt MeshTastic 🙁

Z filtrem na 868 [MHz] w odległości 1,2 km od stacji są takie odczyty:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

W punkcie pomiarowym 9,3km od stacji pojawiła się możliwość połączenia i teraz wygląda ona następująco:
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Aktualne "nastawy" stacji to SF=7, CR=5, f=869.618 BW=62.5.
Wersja FirmWare'u to 1.7.4
katowicecentrum
Kontakt:

W niniejszym poście mam dwie dobre wiadomości, które wiążą się z lokalizacją niniejszej stacji "Repeater Cz. Dz.".

Pierwsza dobra nowina:
Otóż w lokalizacji Jaworzno powstała stacja IPZ, dzięki której pojawiło się połączenie z Katowic do Czechowic - Dziedzic. Co jest raczej dziwne, bo Czechowice są topograficznie trudnym wyzwaniem. Odległość między stacjami to 41 km. Na dzień 28.10.25 r. jeszcze nie udało mi się nawiązać kontaktu z właścicielem stacji IPZ, a więc nie znam szczegółów jej budowy. Dlatego nie wiem czy jest możliwość podrasowania tej stacji, aby działała lepiej.

Obrazek

Druga dobra nowina:
W lokalizacji Cz. Dz. został uruchomiony RoomSerwer w wersji 1.9.0. I właściwie to cała informacja. Mogę jeszcze dopisać, że w razie zaników zasilania jest on postawiony na UPS'sie.
Obrazek

Zatem zapraszam do korespondowania poprzez "RoomServer Cz. Dz.":
Obrazek

Aktualne "nastawy" stacji Repeater Cz. Dz. to SF=7, CR=5, f=869.618 BW=62.5.
Wersja FirmWare'u to 1.7.4
ODPOWIEDZ