Cześć
Postanowiłem uruchomic noda MeshCore, ale do tej pory mam doświaczenie tylko z MeshTastic.
Pytanie na jakich parametrach powinien działać?
Z tego co czytam to mniej więcej domyślne.
No i pytanie jak bardzo różnią się te dwa rozwiązania jesli chodzi o zwykłego mało technicznego użytkownika - tzn. np. aplikacja na telefon do przesyłania wiadomości albo aplikacja webowa na kompa?
Nody Warszawa
-
suszi
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Re: Nody Warszawa
A ja mysle, ze trzeba przeczekac ten balagan konfiguracyjny i programowy az sie wszystko ustabilizuje i programy oraz firmware beda w wersji Stable, bo to co jest teraz nie nadaje sie do uzycia i za duzo mamy w sieci eksperymentatorow
klikaczy.
Myslenie nie boli.
Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie 
-
BPD
- DARCZYŃCA LORA.WAW.PL
- Kontakt:
W MeshCore osobno działają repeatery i osobno nody klienckie. Nie wiem z jakiej jesteś dzielnicy, ale na Bielanach masz dwa solidne repeatery i na pograniczu Gocławia i Wawra też mocny repeater. Wszystko w Warszawie w MeshCore działa na domyślnym SF11, czyli odpowiedniku long-fast. Więcej o MeshCore poczytasz na lorameshcore.pl . Lub pytaj tutaj.suszi pisze: ↑22 lipca 2025, 17:50 Cześć
Postanowiłem uruchomic noda MeshCore, ale do tej pory mam doświaczenie tylko z MeshTastic.
No i pytanie jak bardzo różnią się te dwa rozwiązania jesli chodzi o zwykłego mało technicznego użytkownika - tzn. np. aplikacja na telefon do przesyłania wiadomości albo aplikacja webowa na kompa?
No to zapytał o apkę i nic mu nie odpowiedziałeś. Ja właściwie też jestem zainteresowany MeshCorem bo jak dotąd nie znalazłem powodu by go próbować. Czy ten twój i nie wiem czyje jeszcze węzły na północy Polski są połączone z 'trójkątem południowym'? Jeśli nie to czy jest jakiś router do spinania wysp radiowych przez internet? Bo np takie Reticulum nie jest zorientowane na konkretny rodzaj medium więc nie ma problemu by takie połączenie wysp zrobić czym bije tym na głowę zarówno Meshtastica jak i Meshcora. Jakoś bardziej widzę sens iść w kierunku Reticulum niż kolejnego systemu na jedną LoRę który nie wiadomo w czym właściwie lepszy jest.BPD pisze: ↑27 sierpnia 2025, 17:40W MeshCore osobno działają repeatery i osobno nody klienckie. Nie wiem z jakiej jesteś dzielnicy, ale na Bielanach masz dwa solidne repeatery i na pograniczu Gocławia i Wawra też mocny repeater. Wszystko w Warszawie w MeshCore działa na domyślnym SF11, czyli odpowiedniku long-fast. Więcej o MeshCore poczytasz na lorameshcore.pl . Lub pytaj tutaj.suszi pisze: ↑22 lipca 2025, 17:50 Cześć
Ostatnio zmieniony 02 października 2025, 22:33 przez ioioio, łącznie zmieniany 1 raz.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
-
BPD
- DARCZYŃCA LORA.WAW.PL
- Kontakt:
Tyle już w sieci zostało napisane nt. różnic, że nie będę się powtarzał. Warto może przeczytać dwa poniższe artykuły. Ode mnie tylko tyle, że od stycznia 2024 zaczęła się moja przygoda z Meshtastic, a od czerwca br. z MeshCore i o ile wcześniej głównie narzekałem, o tyle teraz jestem bardzo zadowolony.
Warto kliknąć i przeczytać, i to też.
Warto kliknąć i przeczytać, i to też.
Wydaje mi sie, ze Meshcore spelnia moj postulat aby siec opierala sie na stacjach, ktore tworza strukture dla dzialania lacznosci pomiedzy pozostalymi uzytkownikami urzadzen stacjonarnych i przede wszystkiem mobilnych.
Myslenie nie boli.
Uruchomiłem węzeł companion w W-wie na Bielanach o nazwie Sokratesa. Mam bezposrednią łączność z dwoma repeaterami w okolicy, jednak nie mogę nawiązać żadnej łączności z innymi użytkownikami, którzy powinni chyba być w zasięgu tych repeaterow, bo chyba taki jest ich sens. Może ktoś coś doradzi.
Kluczem jest tutaj duet Meshtastic Medium Fast. Mam stacje na osiedlu Ruda i pozostaly tylko dalekie lacznosci bo lokalni zmienili kodowanie. Pewnie tez jeszcze nikt nie przeszedl na Meshcore.
Myslenie nie boli.