Client mute , Router , Repeater.... O co chodzi ...

StaCh47
MODERATOR
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Re: Client mute , Router , Repeater.... O co chodzi ...

Post autor: StaCh47 »

Za duzo Ci sie wydaje a za malo wiesz. Podawaj tylko sprawdzone informacje bo inaczej wprowadzasz czytelnikow w blad i smiecisz na Forum..
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

Post autor: ioioio »

StaCh47 pisze: 27 września 2025, 08:44 Za duzo Ci sie wydaje a za malo wiesz. Podawaj tylko sprawdzone informacje bo inaczej wprowadzasz czytelnikow w blad i smiecisz na Forum..
Nie sądzę bym śmiecił na forum i raczej to jednak było prawdziwe choć może nie idealnie precyzyjne.

Co to w ogóle za maniera komentowanie cudzych aktywności bo się nie podoba odpowiedź sprzed półtora roku. Póki chodziło o uzupełnienie to ok, ale teraz to jest jakieś kuriozum.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
format
Kontakt:

Post autor: format »

StaCh47 pisze: 22 września 2025, 09:35 Stad wniosek, ze stacje w trybie CLIENT_MUTE nie przesylaja potwierdzen otrzymania wiadomosci. Jesli uzyje stacji CLIENT_MUTE jako nadawczej to w aplikacji mam potwierdzenie (chmurka z ptaszkiem) na stacji CLIENT mam wiadomosc.
Może dlatego że twoja "chmurka" to nie jest żadne potwierdzenie przeczytania wiadomości. Te bowiem na dla portnum "TEXT_MESSAGE_APP" wysyłają się bez potwierdzeń. Chmurka przy zmianie roli z CLIENT_MUTE na cokolwiek innego oznacza echo, nod usłyszał rebroadcast swojej własnej wiadomości.
Czuwaj!
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

format pisze: 08 października 2025, 18:41
StaCh47 pisze: 22 września 2025, 09:35 Stad wniosek, ze stacje w trybie CLIENT_MUTE nie przesylaja potwierdzen otrzymania wiadomosci. Jesli uzyje stacji CLIENT_MUTE jako nadawczej to w aplikacji mam potwierdzenie (chmurka z ptaszkiem) na stacji CLIENT mam wiadomosc.
Może dlatego że twoja "chmurka" to nie jest żadne potwierdzenie przeczytania wiadomości. Te bowiem na dla portnum "TEXT_MESSAGE_APP" wysyłają się bez potwierdzeń. Chmurka przy zmianie roli z CLIENT_MUTE na cokolwiek innego oznacza echo, nod usłyszał rebroadcast swojej własnej wiadomości.
Czuwaj!
A ja to myślałem, że chodzi o wiadomości bezpośrednie :-)
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Oczywiscie, ze chmurka z ptaszkiem to nie jest potwierdzenie przeczytania wiadomosci. To jest potwierdzenie odbioru przeslanego pakietu przez inna stacje.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

StaCh47 pisze: 10 października 2025, 09:18 Oczywiscie, ze chmurka z ptaszkiem to nie jest potwierdzenie przeczytania wiadomosci. To jest potwierdzenie odbioru przeslanego pakietu przez inna stacje.
No ale wysłałeś wiadomość bezpośrednio do tej stacji?
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Wyslalem wiadmosc do wszystkich w zasiegu ale w zasiegu byla tylko moja druga stacja. W okolicy pusto :-(.
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

StaCh47 pisze: 17 października 2025, 20:09 Wyslalem wiadmosc do wszystkich w zasiegu ale w zasiegu byla tylko moja druga stacja. W okolicy pusto :-(.
Czyli na kanał. Wtedy twoja stacja nasłuchuje czy ktoś przesłał dalej twoją wiadomość a nie czy ktoś ją otrzymał.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Czyli na jedno wychodzi. Jesli w zasiegu jest tylko stacja CLIENT_MUTE to ona niczego nie przesyla dalej i nie mam potwierdzenia na stacji wysylajacej. Troche to przekombinowane tak mi sie wydaje. W sumie stacja CLIENT_MUTE otrzymala wiadomosc.
ODPOWIEDZ