Jak ustawić zdalną administrację dla softu 2.5
-
Pektosol
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Jak ustawić zdalną administrację dla softu 2.5
Od wersji 2.5 nie działa administracja zdalna LoRa za pomocą kanału admin.
Twórcy to uniemożliwili że względu na bezpieczeństwo.
Aby w nowym sofcie od wersji 2.5 i więcej należy ... tłumaczone maszynowo z strony meststic.org:
"Konfigurowanie zdalnego administrowania za pomocą :
Połącz się z węzłem, który będzie używany do administrowania węzłem zdalnym.
Przejdź do Ustawienia > Ustawienia aplikacii na tym węźle i włącz Administrację .
Aby znaleźć klucz publiczny, przejdź do Ustawienia > Konfiguracja radia > Bezpieczeństwo .
Skopiuj klucz publiczny, który będzie używany do konfiguracji zdalnego węzła.
Połącz się ze zdalnym węzłem.
W Ustawieniach > Konfiguracja radia > Zabezpieczenia dodaj klucz publiczny węzła lokalnego jako klucz administratora.
Można dostarczyć maksymalnie 3 klucze administracyjne, co pozwala na kontrolowanie maksymalnie 3 węzłów."
Aby połączyć się z zdalnynie zarzadzabym NODem należy zalogować się na węźle z którego udostępniliśmy klucz publiczny.
Na liście wwidoczych NODow wybieramy ten na którym uruchomiliśmy zdalną administrację, naciskamy na skrócona nazwę węzła, później WIĘCEJ...a następnie na samym dole jest ZDALNE ZARZĄDZANIE.
I mamy dostęp do zdalnego zarządzania
Twórcy to uniemożliwili że względu na bezpieczeństwo.
Aby w nowym sofcie od wersji 2.5 i więcej należy ... tłumaczone maszynowo z strony meststic.org:
"Konfigurowanie zdalnego administrowania za pomocą :
Połącz się z węzłem, który będzie używany do administrowania węzłem zdalnym.
Przejdź do Ustawienia > Ustawienia aplikacii na tym węźle i włącz Administrację .
Aby znaleźć klucz publiczny, przejdź do Ustawienia > Konfiguracja radia > Bezpieczeństwo .
Skopiuj klucz publiczny, który będzie używany do konfiguracji zdalnego węzła.
Połącz się ze zdalnym węzłem.
W Ustawieniach > Konfiguracja radia > Zabezpieczenia dodaj klucz publiczny węzła lokalnego jako klucz administratora.
Można dostarczyć maksymalnie 3 klucze administracyjne, co pozwala na kontrolowanie maksymalnie 3 węzłów."
Aby połączyć się z zdalnynie zarzadzabym NODem należy zalogować się na węźle z którego udostępniliśmy klucz publiczny.
Na liście wwidoczych NODow wybieramy ten na którym uruchomiliśmy zdalną administrację, naciskamy na skrócona nazwę węzła, później WIĘCEJ...a następnie na samym dole jest ZDALNE ZARZĄDZANIE.
I mamy dostęp do zdalnego zarządzania
-
katowicecentrum
- Kontakt:
Re: Jak ustawić zdalną administrację dla softu 2.5
Witaj, czy udało CI się ustalić jakieś postępy w temacie. Pytam, bo nikt nie odpowiedział. Być może nikomu nie udało się odkryć tego tematu, w związku z czym sugeruję aby temat ten skasować.
Warto zostawic ten opis bo moze sie komus przydac. Jak wystawie swoja WRW3 na komin 4 pietrowego budynku to musze miec mozliwosc zdalnej konfiguracji tej stacji za posrednictwem tej z parapetu okna na pierwszym pietrze.
Caly czas kombinuje zeby przeniesc gdzie w lepsze miejsce stacje WRW1 wyzej i poza wielkimi blokowiskami.
Caly czas kombinuje zeby przeniesc gdzie w lepsze miejsce stacje WRW1 wyzej i poza wielkimi blokowiskami.
Myslenie nie boli.
Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie 
Kontrolowanie Z maksymalnie 3 węzłów.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
Niestety poslugujac sie opisem z listu powyzej przepisalem klucz publiczny stacji do klucza administracyjnego drugiej stacji i ciagle mam komunikat "Nieautoryzowany klucz publiczny" i zdalne zarzadzanie nie dziala. Moze sprobuje z oryginalu w jezyku angielskim bo moze gdzies wkradl sie blad. Jak sie komus udalo niech da znac bo sprawdzalem na aplikacjach na smartfona starszej i nowszej ten sam efekt.
Myslenie nie boli.
- dwie stacje jedna rak4630 druga esp32 v1, nie ma problemu aby z rak-a zarządzać zdalnie stacją esp32 zgodnie z opisem.
- wersja oprogramowania rak4630 2.7.13 , wersja esp32 2.7.1, android meshtastic+

- wersja oprogramowania rak4630 2.7.13 , wersja esp32 2.7.1, android meshtastic+

- te same kroki zastosowane do Xiao esp32-s3 z wersja firmware 2.7.3 oraz 2.7.10 nie dają rezultatu, pojawia się komunikat " bład - brak kanału".
Porownywalem z oryginalna wersja w jezyku angielskim i poza poprawka Kolegi ioioio wszystko wyglada poprawnie. Sprawdzalem na REDDIT tez nie ma recepty. U mnie wszystkie stacje pracuja na Heltec T114 nRF52840 firmware 2.5 20 czyli powinno dzialac wedlug nowej zasady. Nie aktualizuje firmware co chwile bo sa problemy z kompatybilnoscia i musze formatowac cala pamiec stacji z Linuxa co jest nieco upierdliwe.
Na smartfonach mam starsza i nowsza wersje oprogramowania Meshtastic i bez roznicy stale ten sam blad. Z instalacja stacji WRW3 na kominie chyba sie wstrzymam do wiosny. Moze cos w tym czasie sie dowiem jak to skonfigurowac zeby dzialalo.
Na smartfonach mam starsza i nowsza wersje oprogramowania Meshtastic i bez roznicy stale ten sam blad. Z instalacja stacji WRW3 na kominie chyba sie wstrzymam do wiosny. Moze cos w tym czasie sie dowiem jak to skonfigurowac zeby dzialalo.
Myslenie nie boli.
- sprawdziłem zarządzanie między dwoma RAK4630, działa w obydwie strony.
- soft 2.7.13 wersja FW+ jedna stacja 78 druga 81, najnowszy

- soft 2.7.13 wersja FW+ jedna stacja 78 druga 81, najnowszy

Zauwazylem roznice. W moich stacjach mam opcje "Unmessageable" wylaczona Ty masz wlaczona oraz masz inna wersje oprogramowania na smartfon sadzac po wygladzie piktogramow na dole.
Opis tej opcji przetlumaczony maszynowo:
Domyślnie ustawiono wartość Fałsz, z wyjątkiem ról, które zwykle nie są monitorowane pod kątem wiadomości bezpośrednich: ROUTER, ROUTER_LATE, REPEATER, SENSOR, LOST_AND_FOUND, TRACKER, TAK_TRACKER
I jeszcze jedno tlumaczenie z REDDIT:
Podczas konfigurowania węzłów przekaźnikowych, celowo bezpośrednio wpływa to na liczbę przeskoków. Gdyby węzeł ustawiony jako nieobsługujący wiadomości miał karę tylko 0,5 przeskoku, mogłoby to zmniejszyć wpływ węzłów przekaźnikowych na przesyłanie wiadomości do odbiorcy. Uniemożliwiłoby to również komuś uruchomienie nieograniczonej liczby węzłów przekaźnikowych bez zmniejszania liczby przeskoków.
Druga sprawa to program na smartfona ja mam standardowy 2.6.30 moze tu jest problem?
Opis tej opcji przetlumaczony maszynowo:
Domyślnie ustawiono wartość Fałsz, z wyjątkiem ról, które zwykle nie są monitorowane pod kątem wiadomości bezpośrednich: ROUTER, ROUTER_LATE, REPEATER, SENSOR, LOST_AND_FOUND, TRACKER, TAK_TRACKER
I jeszcze jedno tlumaczenie z REDDIT:
Podczas konfigurowania węzłów przekaźnikowych, celowo bezpośrednio wpływa to na liczbę przeskoków. Gdyby węzeł ustawiony jako nieobsługujący wiadomości miał karę tylko 0,5 przeskoku, mogłoby to zmniejszyć wpływ węzłów przekaźnikowych na przesyłanie wiadomości do odbiorcy. Uniemożliwiłoby to również komuś uruchomienie nieograniczonej liczby węzłów przekaźnikowych bez zmniejszania liczby przeskoków.
Druga sprawa to program na smartfona ja mam standardowy 2.6.30 moze tu jest problem?
Myslenie nie boli.