ŚLĄSK -powiat lubliniecki-

Pietrow
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Re: ŚLĄSK -powiat lubliniecki-

Post autor: Pietrow »

Oooo! Jak mi nie przykro! Pan moderator zablokowal mi dostep do bloga z mojego domowego adresu IP... Niziutkie to bylo! Wstyd, Panie Moderator! Znow wybiera Pan wlasne blyszczenie kosztem jakosci zawartosci tego bloga... Jednakowoz - to jest Panski blog, wiec obowiazuja na nim Panskie zasady.
A jak to bedzie z dostepem przez Starlinka i dymaniczne IP?

Moj ostatni komentarz. Wiecej nie wroce. Obiecuje! Moze go sobie Pan Moderator zwyczajowo skasowac. A potem niech Panu Moderatorowi ten blog dziala jak najdluzej bez aktywnych uzytkownikow dostarczajacych interesujacych i edukacyjnych trasci.

No to do przodu z tym moim ostatnim wpisem:
StaCh47 pisze: 24 lipca 2026, 16:12 Nie uscislilem, ze chodzi o ethernet na kablach RG-59
Dokladnie! Pan Moderator uzyl sformulowania sugerujacego generalizacje, ze Ethernet uzywa wspoldzielonego medium. A ze takie uogolnienia sa dalekie od rzetelnego "dzielenia sie wiedza" (a ja prywatnie uznaje je za wrecz szkodliwe jako zrodla wiedzy), napisalem doprecyzowanie ze wskazaniem warstwowosci, roznorodnosci warstwy fizycznej i wynikajacych z tego roznych zachowan protokolow warstwy transportowej. Nie roznych zachowan zachowan Ethernetu jako takiego, tylko wlasnie warstwy transportowej pod warstwa protokolu - bo na poziomie warstwy protokolu Ethernet zachowuje sie niezmiennie. Roznica tkwi w warstwach nizszych i to wlasnie tam dzieje sie magia zwiazana z opcjonalnym wielodostepem.
StaCh47 pisze: 24 lipca 2026, 16:12 i karta ma wbudowany algorytm BackOFF. Niektore firmy produkujace karty na przyklad 3Com (3C509) zmienialy parametry tego algorytmu aby latwiej przechwytywac dostep do medium.
Ale tu juz Pan Moderator wymienil algorytm Back-Off. A zechce Pan Moderator dopisac jeszcze informacje dla jakich typow warstwy fizycznej algorytm ten ma zastosowanie? Bo widzi Pan Moderator: dla czytelnikow Panskiego Bloga informacja, ze algorytm Back-Off ma zastosowanie w sieciach z protokolem transportowym CSMA / CD moze byc nieprzyswajalna. Mimo, ze nawet tej informacji zabraklo w Panskim wpisie - a jest ona istotna w kontekscie algorytmu Back-Off. A na jakiej warstwie fizycznej spodziewamy sie warstwy transportowej opartej na CSMA / CD?

I tak informacyjnie dla Panskich spragnionych wiedzy czytelnikow: akceptowalnie uproszczonym wyjasnieniem madrze brzmiacego pojecia "Algorytm Back-Off" jest chyba "jesli jestes nadawca pakietowych danych i wykryles kolizje czasowa wlasnej transmisji z transmisja od innego nadawcy, to przerwij nadawanie, odczekaj losowy okres czasu, sprawdz czy nikt nie nadaje i jesli nie, to ponownie rozpocznij swoje nadawanie". Brzmi to mniej powaznie, ale chyba jest bardziej przystepne dla czytelnika nie posiadajacego podbudowy technicznej.

I tym sposobem popelnilem ostatni komentarz na Panskim blogu. Czy Panskie szerokie grono czytelnikow bedzie mialo okazje go przeczytac zanim zostanie wymoderowany do zera - tu decyzja nalezy do Pana. Mnie to juz dosc mocno zobojetnialo. Tylko czytelnikow zal. I straconej szansy na dzielenie sie rzetelna wiedza tez zal.

Lacze serdeczne pozdrowienia i zycze duzo weny tworczej w tworzeniu nowych interesujacych wpisow.
To nie jest forum dyskusyjne.
To jest BLOG moderatora StaCh47.
Duskusje nie sa tu mile widziane jesli podwazaja poglady moderatora. Posty nie popierajace pogladow moderatora sa wycinane. Tu wolno tylko klaskac z uwielbieniem.
Teraz wiesz gdzie jestes.
ODPOWIEDZ