Ustawienia MQTT, serwer globalny, hierarchie narodowe
- ioioio
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Ustawienia MQTT, serwer globalny, hierarchie narodowe
Ostatnio trochę kombinowałem z MQTT. Postawiłem sobie własny serwer MQTT, ale też w końcu zauważyłem, że można by używać domyślnego serwera MQTT podając tylko inną nazwę węzła MQTT ('Root Topic' w 'MQTT'). Przy czym ja wcale nie chciałem dzielić tylko przybliżyć własne węzły a resztę oddalić. Tak, by problemy ze zbyt dużą ilością węzłów jakich doświadczają urządzenia podłączone do domyślnego serwera MQTT zepchnąć na router. Okazało się, że nowe urządzenia mają domyślny węzeł z nazwą częstotliwości, czyli np router dostał 'msh/EU_433' zamiast samego 'msh'. Zapewne urządzenia 868 MHz mają 'msh/EU_868'. Więc przywróciłem routerowi samo 'msh'. W efekcie moje urządzenia na dwu mapach mają 'Last Heard: 6 days ago'. Ale też zauważyłem 'msh/Sweden'. Sensu podziału na częstotliwości nie widzę, ale skoro on jest w domyślnych ustawieniach to taki podział nastąpił. I tak chciałem zwrócić na to Waszą uwagę. A kiedyś były polskie serwery, które dość prosto można zrealizować tym właśnie ustawieniem węzła głównego MQTT z użyciem domyślnego serwera. Może być np 'msh/Poland'. No ale nie wiem czego tam ludzie obecnie używają...
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2024, 18:13 przez ioioio, łącznie zmieniany 1 raz.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
Re: Ustawienia MQTT, serwer globalny, hierarchie narodowe
Trochę map:
- wbudowana w apkę - obrazuje co widzi dany węzeł włączając w to co widzi po MQTT
- https://meshmap.net/ - widzi zarówno wyspy publikowane jako 433 jak i 868
- http://meshtasticmap.pl/ - nie widzi moich stacji, nie całkiem widzę sens rozwiązywać tego skoro meshmap jakoś potrafi
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
-
katowicecentrum
- Kontakt:
A odpowiedz mi proszę na takie zagadkowe pytanie, jak ma widzieć Twoje stacje, skoro ani nie jesteś podłączony do sieci MQTT, ani nie ma z Tobą łączności radiowej, ani też nie wysyłasz do map meshtasticmap.pl pakietów poprzez CURL'a? No wiesz co... Ręce opadają. Tyle możliwości i żadna nie spełniona. To się dopiero nazywa roszczeniowy pacjent. Proszę, oszczędź nerwów i na drugi raz proszę o zastanowienie się przed wysłaniem pretensji tego typu. No chyba, że coś źle zrozumiałem, to w takim razie Ja przepraszam.
Doprawdy nie ogarniam jak ze zwykłego stwierdzenia faktów można dojść do wniosku, że czegoś chcę. Moje stacje są normalnie widoczne na https://meshmap.net/ właśnie dlatego, że są dostępne przez MQTT. Nie musiałem niczego nigdzie wysyłać. Po prostu podłączyłem się i są. Nie widzę potrzeby eskalowania problemu niewidoczności na http://meshtasticmap.pl/, ale skoro 6 dni temu były widoczne to o tym wspominam. Zrozumiałeś, pacjent (pogrubiam w nadziei...)?katowicecentrum pisze: ↑14 lutego 2024, 14:52 A odpowiedz mi proszę na takie zagadkowe pytanie, jak ma widzieć Twoje stacje, skoro ani nie jesteś podłączony do sieci MQTT, ani nie ma z Tobą łączności radiowej, ani też nie wysyłasz do map meshtasticmap.pl pakietów poprzez CURL'a? No wiesz co... Ręce opadają. Tyle możliwości i żadna nie spełniona. To się dopiero nazywa roszczeniowy pacjent. Proszę, oszczędź nerwów i na drugi raz proszę o zastanowienie się przed wysłaniem pretensji tego typu. No chyba, że coś źle zrozumiałem, to w takim razie Ja przepraszam.
Mam jeszcze informację, że ponoć korzystamy z węzła 'msh/PL' MQTT. O tyle ma sens, że z globalnym 'msh' urządzenia umierają. No ale MQTT odcięte od reszty świata też wydaje się absurdalne. No taki ten Meshtastic właśnie jest.