Ruter lora na sośnie
-
- majsterkowicz
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Ruter lora na sośnie
Zrobiłem taki przenośny ruter lora 868 mhz .Kupiłem w elektrycznym sklepie puszkę plastikową hermetyczną za 15 zł wymiar to 110mm x 150mm x75 mm zmatowiłem papierem pomalowałem w ciapki maskujące gąbką do mycia naczyń otrzymałem takie fajne wzory farba była jasna zieleń i ciemna zieleń najpierw jednym kolorem a jak wyschło to drugim kolorem a na koniec ciut małych plamek brązowym kolorem do tego przykręcona z boku antena Slim jim stercząca do góry i skompletowałem pakiet mocnych akumulatorków li po 100 mm x 75 mm x 3 mm to są używki kupione gdzieś na internecie po 5 zł szt mierząc je testerem wyszło ze jeden ma 3600 mAh łączę je lutując po 6 szt i robię takie 2 pakiety czyli jest ich 12 szt co prawda skrzynka zmieściła by ich chyba 16 czy nawet 18 szt ale uznałem ze 12 szt starczy .do puszki u góry przykręcone są dwa uchwyty kupione w sklepie budowlanym jako zaciski linowe do liny 3 mm po 60 gr przewlekłem przez nie sznurek z małym karabińczykiem na końcu by po wejściu na drzewo łatwo było mi zapiąć czy zawiązać puszkę ruter .Do wybrania ciekawego miejsca posługuję się programem https://heywhatsthat.com/ ,przeprowadzając kilka czy kilkanaście symulacji mogę trafnie wytypować dobre miejsce do powieszenia rutera .Tym sposobem znalazłem górę Świniuszka 488 m npm za Ogrodzieńcem 7 km w stronę Olkusza z góry tej widać część Śląska .Taki ruter testowo wieszam już od ponad miesiąca w różnych miejscach i powiem ze po zejściu z drzewa mimo ze wiem gdzie go wieszałem jest prawie nie widoczny muszę się natrudzić chodząc u dołu drzewa by dostrzec zieloną plamkę .a co do drzew to wybieram sosny bo stale zielone a takie rosnące w niezbyt gęstym lesie miewają grube gałęzie od samego dołu np na górę Ossona wchodzę 8 m w 40 sek niczym po drabinie nie wiem czy to zależy od gatunku sosny ? czy raczej ze rosła jako pierwsza i miała sporo dostępu słońca a potem dopiero inne drzewa rosły ? Do tego dowiedziałem się ze ktoś w innym miejscu Polski wiesza takie rutery nie malowane w terenie zurbanizowanym i też nikt nimi się zbytnio nie interesuje myślą widząc małą skrzynkę na słupy oświetleniowym ze to elektrowni i ten kolega pochwalił mi się ze w wielu miejscach montował nawet na wieży widokowej i nikt nie zabrał czy nie zniszczył mu skrzynki rutera .Czyli fajna zabawa .
- Załączniki
-
- 20240224_085744[1]_11zon.jpg (198.97 KiB) Przejrzano 1077 razy
-
- 20240217_144554_11zon.jpg (211.98 KiB) Przejrzano 1077 razy
Re: Ruter lora na sośnie
A tutaj jak tym programem wyznaczałem zasięg najpierw new panoram potem w rubrykę po lewej stronie Or search for an address: wpisujemy miejscowość a niżej w Elevation ile metrów nad ziemią zainstalujemy antenę np moja sosna to 8 m a niżej w Enter a title: wpisujemy cokolwiek np sosna 1 potem w lewym dolnym rogu mapy a w zasadzie ciut pod nią zaznaczam metric na mapie znajduję moją górkę powiększam mapę i klikam w tą sosnę myszką zostaje nam mały czarny krzyżyk mapę u góry po lewej przełączamy oczywiście czy satelita czy mapa teren ale to każdy zna i na koniec klikamy w Submit request ,klawisz jest po lewej u dołu program myśli i jeśli o coś zapyta top ok i znów ok Za chwilę pokaże nam zasięg z tego miejsca mapę można powiększyć by była na cały monitor w prawym górnym rogu mapy jest to wygodne bo myszką przesuwany dowolnie mapę i powiększamy czy zmniejszamy myszką .Ale warto też tuż nad mapą kliknąć parameters wypełnić jak na zdjęciu ,czyli wpisać np 868 mhz a tam po prawej gdzie jest +99 or +-99 for relative to ground) wpisujemy ile m nad ziemią w innym miejscu będzie następny ruter zawsze dajmy + to znaczy nad gruntem i np blok 10 piętrowy to +35 i teraz jeśli gdzieś na mapie klikniemy to powstanie taka linia brązowawa od naszej bazy gdzie ją wyznaczyliśmy na początku do i9nnego rutera i ta tabelka nad mapą pokaże czy anteny się widzą czy nie czy też coś jakieś wzgórze przysłania .To oczywiście tyczy się terenów wiejskich czyli w mieście nie uwzględnia budynków tylko wzgórza bo to darmowy program i nie ma co grymasić i tak sporo nam podpowie .
- Załączniki
-
- 20240224_092056[1]_11zon.jpg (170.53 KiB) Przejrzano 1076 razy
-
- 20240224_092034[1]_11zon.jpg (145.08 KiB) Przejrzano 1076 razy
-
- 20240224_091731[1]_11zon.jpg (198.89 KiB) Przejrzano 1076 razy
Router Meshtastic bo LoRa to tylko łącze fizyczne.
Okropnie to wygląda ale nie o to chodzisq9uu pisze: ↑24 lutego 2024, 09:12 Kupiłem w elektrycznym sklepie puszkę plastikową hermetyczną za 15 zł wymiar to 110mm x 150mm x75 mm zmatowiłem papierem pomalowałem w ciapki maskujące gąbką do mycia naczyń otrzymałem takie fajne wzory farba była jasna zieleń i ciemna zieleń najpierw jednym kolorem a jak wyschło to drugim kolorem a na koniec ciut małych plamek brązowym kolorem do tego przykręcona z boku antena Slim jim stercząca do góry i skompletowałem pakiet mocnych akumulatorków li po 100 mm x 75 mm x 3 mm to są używki kupione gdzieś na internecie po 5 zł szt mierząc je testerem wyszło ze jeden ma 3600 mAh łączę je lutując po 6 szt i robię takie 2 pakiety czyli jest ich 12 szt co prawda skrzynka zmieściła by ich chyba 16 czy nawet 18 szt ale uznałem ze 12 szt starczy .do puszki u góry przykręcone są dwa uchwyty kupione w sklepie budowlanym jako zaciski linowe do liny 3 mm po 60 gr przewlekłem przez nie sznurek z małym karabińczykiem na końcu by po wejściu na drzewo łatwo było mi zapiąć czy zawiązać puszkę ruter .
Mam w Olkuszu lokalizację, ale 433. I jak patrzę to jest 14km i dokładnie na granicy więc wątpię, że udało by się połączyć.sq9uu pisze: ↑24 lutego 2024, 09:12 Do wybrania ciekawego miejsca posługuję się programem https://heywhatsthat.com/ ,przeprowadzając kilka czy kilkanaście symulacji mogę trafnie wytypować dobre miejsce do powieszenia rutera .Tym sposobem znalazłem górę Świniuszka 488 m npm za Ogrodzieńcem 7 km w stronę Olkusza z góry tej widać część Śląska .
Nie wiem gdzie Ossona, ale w Olkuszu są karłowate sosny a gdzie indziej raczej proste i wysokie. Tak czy siak, na razie nie podejmuje się wchodzić.sq9uu pisze: ↑24 lutego 2024, 09:12 Taki ruter testowo wieszam już od ponad miesiąca w różnych miejscach i powiem ze po zejściu z drzewa mimo ze wiem gdzie go wieszałem jest prawie nie widoczny muszę się natrudzić chodząc u dołu drzewa by dostrzec zieloną plamkę .a co do drzew to wybieram sosny bo stale zielone a takie rosnące w niezbyt gęstym lesie miewają grube gałęzie od samego dołu np na górę Ossona wchodzę 8 m w 40 sek niczym po drabinie nie wiem czy to zależy od gatunku sosny ? czy raczej ze rosła jako pierwsza i miała sporo dostępu słońca a potem dopiero inne drzewa rosły ?
No raczej. Szczególnie z takim wyglądem Należy tylko urządzenie podpisać. Podać dane kontaktowe i wtedy jego własność będzie chroniona, znaczy jakby się komuś jednak przylepiło i akurat dało odnaleźć to można odzyskać.sq9uu pisze: ↑24 lutego 2024, 09:12 Do tego dowiedziałem się ze ktoś w innym miejscu Polski wiesza takie rutery nie malowane w terenie zurbanizowanym i też nikt nimi się zbytnio nie interesuje myślą widząc małą skrzynkę na słupy oświetleniowym ze to elektrowni i ten kolega pochwalił mi się ze w wielu miejscach montował nawet na wieży widokowej i nikt nie zabrał czy nie zniszczył mu skrzynki rutera .Czyli fajna zabawa .
No ale miały być z panelem. Bez panela to tylko na chwilę zostawiasz rozumiem.
Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic oraz własnej sieci LoRa. Buduję moduły elektroniczne wykorzystujące własną bibliotekę MeshHandler do komunikacji mesh radiowej LoRa i w sieciach lokalnych. jid:konik[etat]konik.bujany.pl
Witam , lada dzień chciał bym ruter powiesić ( spróbuję do końca lutego ), za Ogrodzieńcem w stronę Olkusza góra Świniuszka 488 m npm czyli do Olkusza będzie z górki 15 km, zrób symulację programem czy antena w Twojej lokalizacji będzie się widzieć z tym . Na razie testujemy przydatność lokalizacji a jak by okazały się bardzo dobre to następny krok by zrobić budkę lęgową dla ptaków a tymczasowo powinno to działać miesiąc ?
Ruter powieszony na sośnie góra Świniuszka 488 m npm działał tylko około 40 min połączył Częstochowę z Śląskiem bo uzyskał kontakt z wieloma nodami z Śląska a koledzy z Częstochowy zameldowali mi telefonicznie ze łącze Częstochowa ,hałda kopalniana rud żelaza w Sabinowie na peryferiach południowych Częstochowy ( ruter o nazwie Buk Jurajski ) łączy z ruterem na górze Świniuszka ( kwik) i przekazuje nody z Śląska a poniżej screenshots zrobione po przyjeździe do Częstochowy jak ruter kwik od 3 godzin nie działał .
- Załączniki
-
- Screenshot_20240228-142555_Meshtastic[1].jpg (160.67 KiB) Przejrzano 1039 razy
-
- Screenshot_20240228-142547_Meshtastic[1].jpg (174.01 KiB) Przejrzano 1039 razy
-
- Screenshot_20240228-142538_Meshtastic[1].jpg (164.39 KiB) Przejrzano 1039 razy
Ostatnio zmieniony 29 lutego 2024, 07:08 przez sq9uu, łącznie zmieniany 1 raz.
A tu następne screenshot .Ciekawe czemu jak go stawiałem w Częstochowie na górkach i u nas jest mały ruch to nie zawieszał się ruter .W aucie był wieziony załączony i całą drogę komunikował się z lorą w samochodzie i był aktywny cały czas niesiony w plecaku a po zamontowaniu na sośnie dalej był aktywny wtedy dałem znać telefonicznie koledze w Częstochowie Mariuszowi KFZ a i Bartkowi z Sosnowca obaj meldowali ze działa minęło z 30 min czy 40 i stop .Główny cel to sprawdzić w praktyce łącze Częstochowa Śląsk i to zadziałało powiedział bym doskonale bo hałda kopalniana widzi bez problemowo górę Świniuszka bo odległość między tymi punktami to 48 km i nic po drodze nie przysłania , anteny się widzą .
- Załączniki
-
- Screenshot_20240228-142613_Meshtastic[1].jpg (139.16 KiB) Przejrzano 1039 razy
-
- Screenshot_20240228-142607_Meshtastic[1].jpg (160.79 KiB) Przejrzano 1039 razy
-
- Screenshot_20240228-142601_Meshtastic[1].jpg (175.37 KiB) Przejrzano 1039 razy
-
- Site Admin
- Kontakt:
No niestety... to jest chyba największa wada tego całego projektu, że stacja bez watchdog'a (szczególnie autonomiczna czyli zasilana solarem) działać nie będzie ;(
Opiekunom projektu na pewno ten problem jest znany aczkolwiek widać, że rozwiązać go nie sposób.
Opiekunom projektu na pewno ten problem jest znany aczkolwiek widać, że rozwiązać go nie sposób.
Czy są już gdzieś spisane wszystkie wady?katowicecentrum pisze: ↑01 marca 2024, 17:08 No niestety... to jest chyba największa wada tego całego projektu...
Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic oraz własnej sieci LoRa. Buduję moduły elektroniczne wykorzystujące własną bibliotekę MeshHandler do komunikacji mesh radiowej LoRa i w sieciach lokalnych. jid:konik[etat]konik.bujany.pl