Za sprawą kolegów z naszej społeczności postanowiłem wypróbować moduł "CN3791", ale tu pojawia się pewien problem, gdyż jest kilka wersji tego modułu na różne napięcia. To są m. in. 5/6/9/12 [V] jednak dla napięcia 18 [V] nie ma takiej wersji. Należy więc samodzielnie dostosować to napięcie poprzez zmianę dwóch rezystorów SMD na zakupionym module "CN3791". Gdy będzie kupować dla siebie to podpowiadam, że prawdopodobnie jest to rezystor o rozmiarze/typie "0805". Po zapoznaniu się z dokumentacją "datasheet" modułu "CN3791" wydukałem taką instrukcję jak na grafice poniżej:

Dzisiaj przyszedł mi pocztą zamówiony moduł "CN3791" i od razu chciałem zweryfikować, czy powyższa instrukcja zawarta w grafice będzie słuszna. Wersja mojego modułu to 12 [V]. Pomierzyłem wartość R3 oraz R4. Miernik wskazał R3=2000Ω (oznaczenie na rezystorze 30B) oraz R4=120Ω (oznaczenie na rezystorze 121).
I tutaj pojawia się nieprawidłowość. Bo podstawiając do wzoru wartość R3 oraz znając napięcie (12V) wychodzi nam, że R4 powinno wynosić 2410 / 10,795 = 223 ~ 220 [Ω] czyli niemal idealnie wpasowujemy się w typoszereg 220 [Ω], a tymczasem w tej wersji modułu "CN3791" na 12 [V] jest zastosowany R4=120Ω.
Więc idąc tym tropem po przekształceniu wzoru:

i podstawiając do niego zmierzone wartości R3 oraz R4 wychodzi nam, że wartość maksymalna (czyli nasze Umppt) wynosi tu 20,28 [V].
No i teraz podstawiając takie napięcie maksymalne, wszystko by się zgadzało. Czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego napięcie Umppt = 20,28 [V], a nie 12 [V] ?