stacja pogodowa BME280 na HELTEC v3

katowicecentrum
Site Admin
Posty: 105
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Rejestracja: 06 lutego 2022, 21:45
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

stacja pogodowa BME280 na HELTEC v3

Post autor: katowicecentrum »

Kolega @daviceli:matrix.org na naszym komunikatorze MATRIX wrzucił taką oto obrazkową instrukcję uruchomienia stacji pogodowej. Wrzucam ją poniżej:

Obrazek
Obrazek

Vin - 3V
GND - GND
SCL - 42
SDA - 41


Obrazek
Obrazek
Obrazek
guber
nowy
Posty: 1
Rejestracja: 03 kwietnia 2024, 07:25
Kontakt:

Re: stacja pogodowa BME280 na HELTEC v3

Post autor: guber »

Witam
A czy starsza wersja Helltec V2 podpina się inaczej ? Próbowałem przylutować BME280 w te same miejsca co V3 ale nie działa. W wersji V2 zamiast pinów 41 i 42 są w tym miejscu 34 i 39 (41 i 42 nie ma w ogóle)

I jeszcze byłbym wdzięczny za schemat podłączeń BME280 do modułu LILYGO LoRa32 V2.1 oraz urządzenia T-Echo
sq9uu
majsterkowicz
Posty: 25
Rejestracja: 10 stycznia 2024, 20:37
Kontakt:

Re: stacja pogodowa BME280 na HELTEC v3

Post autor: sq9uu »

Panowie prośba jeśli już chcecie korzystać z stacji pogodowych BME280 czy innych ustawiajcie czas nadawania do sieci np co 2 godziny czyli 7600 s bo jeśli ktoś ustawi standardowo co 15 min i takich w sieci stacji będzie z 50 szt to sieć statystycznie będzie co 18 sek wysyłać czyjeś dane do tego jak dojdą ci co będą sobie z gps em jeździć jako smart bicon to sieć sama z siebie będzie praktycznie co kilka czy kilkadziesiąt sek wysyłać tylko same dane telemetryczne tak już sieci zapchały się w niektórych rejonach UK gdzie liczba nodów dochodzi do 250 szt są o tym filmiki na YT gość radzi by nawet ustawiać czas 10 000 a druga sprawa to jak mój znajomy skwitował ze na co mu ta pogoda on line skoro sam widzi jaka pogoda jest za oknem lub sprawdzi sobie w tel kom a nie ze co dzielnica to inny apsztyfikant pokazuje temperaturę wilgotność i ciśnienie a może zróbmy co ulica stację pogodową ? owszem 1 stacja na miasto starczy do tego rozsądny czas przekazywania tej informacji do sieci tak samo jak stawiamy nasze nody też ustawiajmy czas telemetri bicona minimum co 1 godz - 3600 sek a już fajnie by było co 2 godz bo sieć szybko się rozrasta i zapchamy ją pierdołami a nie taki był zamysł sieci i przesłanie sms a będzie graniczyć z cudem i w UK już nieraz tak mają Rozsądnie zagospodarowana sieć i jeden na miasto BME280 starczy
Awatar użytkownika
ioioio
majsterkowicz
Posty: 56
Rejestracja: 21 lutego 2023, 16:47
Lokalizacja: internet
Kontakt:

Re: stacja pogodowa BME280 na HELTEC v3

Post autor: ioioio »

sq9uu pisze: 16 maja 2024, 06:54 Panowie prośba jeśli już chcecie korzystać z stacji pogodowych BME280 czy innych ustawiajcie czas nadawania do sieci np co 2 godziny czyli 7600 s bo jeśli ktoś ustawi standardowo co 15 min i takich w sieci stacji będzie z 50 szt to sieć statystycznie będzie co 18 sek wysyłać czyjeś dane do tego jak dojdą ci co będą sobie z gps em jeździć jako smart bicon to sieć sama z siebie będzie praktycznie co kilka czy kilkadziesiąt sek wysyłać tylko same dane telemetryczne tak już sieci zapchały się w niektórych rejonach UK gdzie liczba nodów dochodzi do 250 szt są o tym filmiki na YT gość radzi by nawet ustawiać czas 10 000
I nasza też jest już zapchana. Niekiedy ktoś ustawi sobie np wysyłanie pozycji na mapę co 5 sekund. Jakby niczego nie wpisał to by miał co 2h.

Ja to myślę by sobie to jakoś odfiltrować, nie brać z MQTT wszystkiego tylko najistotniejsze. Ale coś musi to filtrowanie robić.
sq9uu pisze: 16 maja 2024, 06:54 a druga sprawa to jak mój znajomy skwitował ze na co mu ta pogoda on line skoro sam widzi jaka pogoda jest za oknem lub sprawdzi sobie w tel kom
To za bardzo sprawy nie przemyślał. Udostępniamy dla innych by inni nam udostępnili tam, gdzie nas jeszcze nie ma.
sq9uu pisze: 16 maja 2024, 06:54 a nie ze co dzielnica to inny apsztyfikant pokazuje temperaturę wilgotność i ciśnienie a może zróbmy co ulica stację pogodową ?
Gorzej, że to raczej nie są żadne stacje pogodowe bo BME nie nadaje się do tego. Pomiary ciśnienia ok, ale temperatura nie wiadomo czy z wewnątrz czy z zewnątrz a może w słonku.
sq9uu pisze: 16 maja 2024, 06:54 owszem 1 stacja na miasto starczy do tego rozsądny czas przekazywania tej informacji do sieci tak samo jak stawiamy nasze nody też ustawiajmy czas telemetri bicona minimum co 1 godz - 3600 sek a już fajnie by było co 2 godz bo sieć szybko się rozrasta i zapchamy ją pierdołami a nie taki był zamysł sieci
A jaki był 'zamysł sieci'? Wydaje mi się, że postulat ograniczenia ruchu dobry jest, ale do czego jest sieć to akurat ludzie decydują. Mogą tylko nie mieć świadomości jakie konsekwencje niesie takie czy inne ustawienie.
sq9uu pisze: 16 maja 2024, 06:54 i przesłanie sms a będzie graniczyć z cudem i w UK już nieraz tak mają Rozsądnie zagospodarowana sieć i jeden na miasto BME280 starczy
Nic z tego nie będzie :-)
Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic oraz własnej sieci LoRa. Buduję moduły elektroniczne wykorzystujące własną bibliotekę MeshHandler do komunikacji mesh radiowej LoRa i w sieciach lokalnych. jid:konik[etat]konik.bujany.pl
ODPOWIEDZ