Client mute , Router , Repeater.... O co chodzi ...

Kruell
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Client mute , Router , Repeater.... O co chodzi ...

Post autor: Kruell »

Takie pytanie ... Czytałem na stronie Meshstastic ale jakoś nie mogę zrozumieć ....tryb client ma włączonego bluetooth ale też przekazuje pakiety ....tryb router client też przekazuje i ma włączonego bluetooth....repeater przekazuje i niby nie jest widoczny na liście ale tak naprawdę się pokazuje i zachowuje tak jak router ...tryb tracker pokazuje dane GPS ale mam GPS i w trybie clienta też pokazuje .... Może ktoś prościej wytłumaczy o co w tym chodzi ....Lory zasilane solarami powinno się ustawiać jako router żeby brały mniej prądu ....ale ten tryb wydaje mi się bardziej podatny na zawieszenia ... Proszę o jakieś łopatologiczne wyjaśnienia:) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

Re: Client mute , Router , Repeater.... O co chodzi ...

Post autor: ioioio »

Kruell pisze: 14 marca 2024, 20:56 Takie pytanie ... Czytałem na stronie Meshstastic ale jakoś nie mogę zrozumieć ....tryb client ma włączonego bluetooth ale też przekazuje pakiety ....tryb router client też przekazuje i ma włączonego bluetooth....
Do routera są kierowane pakiety w sieci, jak mniemam priorytetowo w stosunku do klienta. Dwa routery chyba robią jakiś problem, że pakiety niekoniecznie chcą wychodzić.
Kruell pisze: 14 marca 2024, 20:56 repeater przekazuje i niby nie jest widoczny na liście ale tak naprawdę się pokazuje i zachowuje tak jak router ...
Repeater nie jest liczony jako przejście (Max Hops)
Kruell pisze: 14 marca 2024, 20:56 tryb tracker pokazuje dane GPS ale mam GPS i w trybie clienta też pokazuje ....
Chyba jakaś optymalizacja by było dla GPS a nie innych funkcjonalności.
Kruell pisze: 14 marca 2024, 20:56 Może ktoś prościej wytłumaczy o co w tym chodzi ....Lory zasilane solarami powinno się ustawiać jako router żeby brały mniej prądu ....ale ten tryb wydaje mi się bardziej podatny na zawieszenia ...
W jaki konkretnie sposób podatny? Oszczędności na wyświetlaczu nie są specjalnie duże, w testach nie dało się zauważyć.
Kruell pisze: 14 marca 2024, 20:56 Proszę o jakieś łopatologiczne wyjaśnienia:) Pozdrawiam
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
Kruell
Kontakt:

Post autor: Kruell »

Dzięki za odpowiedź .Czyli stacje bezobsługową zainstalowaną w wysokiej lokalizacji ustawiać jako repeater ??? ....dobrze zrozumiałem ?? Max Hops ile ustawiać ....rozumiem że np.5 spowoduje przejście "sygnału" przez 4 urządzenia i 5-te będzie ostatnie ??? Czyli po "drodze" będę miał 10 stacji ale wiadomość mogę wysłać tylko do 5-tej ... O ile tamte będą mieć ustawione więcej niż standardowo 3 ??? ...Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

Kruell pisze: 18 marca 2024, 20:22 Dzięki za odpowiedź .Czyli stacje bezobsługową zainstalowaną w wysokiej lokalizacji ustawiać jako repeater ??? ....dobrze zrozumiałem ??
Wydaje mi się, że nie. Normalny router to 'router' (lub 'router+client') (rozszerzenie sieci) a 'repeater' jest do tego by tylko przekazywać pakiety dalej (wydłużenie jednego połączenia). Ludzie dyskutują, ale za dużo konkretów z tego nie wynika.
Kruell pisze: 18 marca 2024, 20:22Max Hops ile ustawiać ....rozumiem że np.5 spowoduje przejście "sygnału" przez 4 urządzenia i 5-te będzie ostatnie ??? Czyli po "drodze" będę miał 10 stacji ale wiadomość mogę wysłać tylko do 5-tej ... O ile tamte będą mieć ustawione więcej niż standardowo 3 ??? ...Pozdrawiam
Zasadniczo właśnie tak.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Post autor: StaCh47 »

No wlasnie nie. 5 HOP oznacza, ze pakiet przejdzie przez 5 stacji a ostatnia jest szosta.
Poniewaz mam kilka stacji a na wyjazd w teren zabieram 2 wiec robie sobie rozne testy. Jedna jest skonfigurowana jako CLIENT a druga jako CLIENT_MUTE. Ostatnio zauwazylem, ze jak wysylam tekst ze stacji CLIENT a w zasiegu jest tylko stacja CLIENT_MUTE to na smartfonie (stacja nadawcza) mam przekreslona chmurke ale jak przelacze sie na polaczenie ze stacja CLIENT_MUTE to informacje dotarla. Stad wniosek, ze stacje w trybie CLIENT_MUTE nie przesylaja potwierdzen otrzymania wiadomosci. Jesli uzyje stacji CLIENT_MUTE jako nadawczej to w aplikacji mam potwierdzenie (chmurka z ptaszkiem) na stacji CLIENT mam wiadomosc. Swoja droga jest niezly bajzel w tym oprogramowaniu.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

StaCh47 pisze: 22 września 2025, 09:35 No wlasnie nie. 5 HOP oznacza, ze pakiet przejdzie przez 5 stacji a ostatnia jest szosta.
Może nie doliczyłem, ale nie o to chodziło gdzie się dokładnie wyczerpie tylko że w router gdzie indziej niż w repeater, ale to chyba wcale nie jest inaczej, co wtedy nie było jasne bo z moich wypowiedzi wynika jakbym już wtedy powątpiewał.
Poniewaz mam kilka stacji a na wyjazd w teren zabieram 2 wiec robie sobie rozne testy. Jedna jest skonfigurowana jako CLIENT a druga jako CLIENT_MUTE. Ostatnio zauwazylem, ze jak wysylam tekst ze stacji CLIENT a w zasiegu jest tylko stacja CLIENT_MUTE to na smartfonie (stacja nadawcza) mam przekreslona chmurke ale jak przelacze sie na polaczenie ze stacja CLIENT_MUTE to informacje dotarla. Stad wniosek, ze stacje w trybie CLIENT_MUTE nie przesylaja potwierdzen otrzymania wiadomosci. Jesli uzyje stacji CLIENT_MUTE jako nadawczej to w aplikacji mam potwierdzenie (chmurka z ptaszkiem) na stacji CLIENT mam wiadomosc. Swoja droga jest niezly bajzel w tym oprogramowaniu.
No raczej bez sensu.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Kolego co jest bez sensu? To, ze warunkach wyizolowanych udalo mi sie potwierdzic, ze stacja w trybie CLIENT_MUTE nie potwierdza otrzymania informacji, pomimo ze ja otrzymala? Pomysl troche zanim cos palniesz.
Uzytkownicy wysylajacy informacje nie maja informacji w postaci chmurki z ptaszkiem, ze wiadomosc dotarla tylko komunikat o przekroczeniu czasu lub ilosci powtorzen a informacja dotarla, tylko do stacji w trybie CLIENT_MUTE bo tylko taka znajdowala sie w zasiegu.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

StaCh47 pisze: 23 września 2025, 08:35 Kolego co jest bez sensu? To, ze warunkach wyizolowanych udalo mi sie potwierdzic, ze stacja w trybie CLIENT_MUTE nie potwierdza otrzymania informacji, pomimo ze ja otrzymala? Pomysl troche zanim cos palniesz.
Uzytkownicy wysylajacy informacje nie maja informacji w postaci chmurki z ptaszkiem, ze wiadomosc dotarla tylko komunikat o przekroczeniu czasu lub ilosci powtorzen a informacja dotarla, tylko do stacji w trybie CLIENT_MUTE bo tylko taka znajdowala sie w zasiegu.
Bez sensu jest działanie Meshtastica. Sprawdzanie w sumie też bo wiadomo, że to g.. jest :-)

A właściwie to MUTE dokładnie to znaczy co się dzieje tyle, że Ty nie bez powodu spodziewasz się czego innego. Brak jasnych ról. Niepotwierdzanie ma jakiś sens. Nieprzekazywanie pakietów też. Ale co ma jedno z drugim wspólnego, że miałoby występować właśnie w takim układzie.

Pomyśl co czytasz. Jak ktoś pisze "bez sensu" to może wie co pisze.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Kolego nie wiesz wszystkiego ale lubisz sobie popisac. Pomyliles sie co do HOP pomyliles sie co do trybu Repeater
"Repeater nie jest liczony jako przejście (Max Hops) " i moze jeszcze gdzies bo nie chce mi sie szukac, wiec sie zastanow po co to robisz, moze chcesz sie dowartosciowac bo inni wiedza mniej? A testy na zuzycie energii zrobiles i opisales na Forum?
Jak ktos pisze "bez sensu" to moze wlasnie nie wie co pisze bo to nie jest argument :D .
Po to byl wymog napisania wiecej slow aby takich wiadomosci - smieci bylo jak najmniej.
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

StaCh47 pisze: 26 września 2025, 09:44 Kolego nie wiesz wszystkiego ale lubisz sobie popisac. Pomyliles sie co do HOP pomyliles sie co do trybu Repeater
"Repeater nie jest liczony jako przejście (Max Hops) " i moze jeszcze gdzies bo nie chce mi sie szukac, wiec sie zastanow po co to robisz, moze chcesz sie dowartosciowac bo inni wiedza mniej? A testy na zuzycie energii zrobiles i opisales na Forum?
Jak ktos pisze "bez sensu" to moze wlasnie nie wie co pisze bo to nie jest argument :D .
Nie wydaje mi się bym się istotnie pomylił o ile w ogóle. Ktoś dawno temu pytał to mu wtedy odpowiadałem. Mogło w szczegółach wyglądać nieco inaczej ale istota taka była. O ile kojarzę nawiązywałem do testów opublikowanych bodajże przez @katowice_centrum na tym forum. Może np dzisiaj wyniki byłyby zupełnie inne.
ODPOWIEDZ