Heltec T114

StaCh47
MODERATOR
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Heltec T114

Post autor: StaCh47 »

Pierwsze wrazenia ze skladania. W opakowaniu od Heltec przyszlo to co zamowilem czyli caly komplet modul z wyswietlaczem, modul GPS, antenka, kabelki, piny i miniaturowa obudowa. https://heltec.org/project/mesh-node-t114/
Przy skladaniu trzeba sie troche nagimnastykowac zeby to wszystko upchnac w takiej malej obudowie i zostaje jeszcze miejsce na baterie LiPoly 102540 (zamowilem na Aliexpress). Wczesniej dla wersji stacjonarnej zamowilem obudowe Bender z Anglii od Zerofox https://www.zerofox3d.com/products/bend ... -lora-node.
Obudowa od Zerofox troche kosztuje ale nie potrzeba zadnych kombinacji zeby wszystko razem w nia wlozyc. Niestety poniewaz Wielka Brytania wyszla z Unii to polski urzad doliczyl sobie pewnie VAT a poczta za obsluge celna razem 47 zlotych. Mozna zamiast kupowac obudowe kupic plany do drukarki 3D i wydrukowac w Polsce jak kto ma dostep.
Ze strony Heltec sciagnalem firmware wersja 2.4.2 i przenioslem do modulow metoda kopiuj wklej.
I tu zaczynaja sie schody. Po polaczeniu sie z programem Meshtastic na smartfonie okazalo sie ze konfiguracja nie jest wcale prosta i latwa jak by sie moglo wydawac i mam spore klopoty aby wszystko poprawnie ustawic. Niestety w mojej lokalizacji nie ma chyba zadnych innych urzadzen bo w smartfonie sa tylko oba moje. Poniewaz zalezy mi na zasiegu ustawilem prace radia na VerySlowLong i zalozylem antene 38cm. Cos moze robie zle ale GPS pokazuje ze na parapecie naroznego okna nie jest w stanie zlapac odpowiedniej ilosci satelit zeby zrobic "lock" . Obok lezy modul GPS podlaczony do PC, ktory nie ma z tym problemu. Moze jak wyjde na dwor i zaczne sie poruszac to ozyje?
Przesunalem urzadzenie stacjonarne troche w inne miejsce i GPS zalapal.
W urzadzeniu w malej obudowie cos musialem zle skonfigurowac bo po kilkudziesieciu sekundach od wlaczenia usypia i trace lacznosc BT i nie wiem jak go obudzic. Duza obudowa ustawiona na Router Client mala obudowa ustawiona na Client Mute.
Ostatnio zmieniony 14 października 2024, 17:15 przez StaCh47, łącznie zmieniany 1 raz.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
sq9uu
Kontakt:

Re: Heltec T114

Post autor: sq9uu »

Czy aby przypadkiem w dziale power nie załączyłeś Enable power saving mode ? bo wtedy np w moim heltec V3 mam kilkanaście sek by coś w ustawieniach urządzenia zmienić i tak jak u Ciebie domyślam się ze rozłącza mi BT i chyba ESP32 usypia by mniej prądu pobierać taki tryb oszczędzania prądu .Ale jak się ma zdalne zarządzanie czyli kanał admin to można sobie spokojnie pozmieniać i wydaje mi się ze jak kiedyś wyłączałem urządzenie i załączałem to BT jest dostępne te ileś tam sekund i szybciutko wszedłem w ustawienia i w Power i zmieniłem ten saving mode A tak przy okazji u nas ruszył nod Małogoszcz Cieśle i podłączył tym samym Kielce do Sląskiej sieci dodatkowo na drugi dzień chłopaki zamontowali nod Szyndzielnia i jest szansa ze Kraków dołączy na razie wyszło im ze muszą dać filtr SAW na 868 bo im wcz z innych nadajników odczula ,zagłusza tego noda nie ma takiej czułości jak na testach w domu i bedzie szansa na ten Kraków a teraz sieć łączy Bielsko Białą , duży obszar Śląska , Częstochowę , Łódź i Kielce sieć się już rozrosła he he ale musieliśmy przejść na medium fast .Pozdrawiam
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Okazalo sie ze jest problem z modulem T114 i producent bedzie wymienial zakupione przeze mnie wersje V1 na poprawiona V2. GPS jest delikatnie mowiac malo dokladny (5 cyfr po kropce), czas systemowy smartfona nie przeklada sie na czas wysylania wiadomosci pomiedzy moimi 2 urzadzeniami, jakies stare daty nadania, Potwierdzenia odbioru raz docieraja raz nie mimo, ze oba urzadzenia leza niedaleko siebie na parapecie, mapka pokazuje inne lokalizacje niz rzeczywista.
Moduly oparte sa na innym procesorze niz Lilly Go tylko na nRF bez WiFi. Teraz ustawilem power save na tak i nie dzieja sie takie rzeczy. Wlasciwie trudno mi powiedziec czy problemy wynikaja z modulu czy oprogramowania modulu i oprogramowania smartfona.
Zobacze jak przyjda wymienione moduly co sie bedzie dzialo po zamontowaniu.
Jedno jest obiecujace te moduly biora 5 razy mniej pradu niz oparte na ESP.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Na tym co mam prowadze testy z uzyciem 18650 z zabezpieczeniem lub bez. Uklad ladowania na plytce T114 probuje ladowac oba rodzaje akumulatorow ale oprogramowanie jest przystosowane do akumulatorow bez zabezpieczen. Nie wiem do jakiej wartosci rozladowal sie akumulator bo nastapilo to w nocy. Rano po podlaczeniu do ladowarki obserwowalem prad ladowania i wynosi on w granicach 0,4A i wraz ze stopniem naladowania akumulatora spada. W momencie wylaczenia ladowania przez modul T114 napiecie wynosilo 4,15V (91%). W czasie ladowania od pelnego rozladowania uklad T114 jest nieaktywny swieci tylko dioda ladowania. Mozna co prawda przerwac ladowanie i wtedy uklad sie aktywizuje i laduje dalej. Moim zdaniem jesli ma to byc uklad bezobslugowy na dach to akumulator nalezaloby ladowac z oddzielnego zrodla. Nie sprawdzilem mozliwosci ladowania przez panel solarny bo go nie mam ale jak przyjdzie to sprawdze. Byc moze jesli akumulator nie rozladuje sie calkowicie to modul sie nie wylaczy na czas ladowania.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

W ciagu 24 godzin przeprowadzalem test zuzycia energii przez zestaw T114 z wyswietlaczem i GPS.
W tym okresie zuzycie energii wynioslo:
-1084mAh
-5,179Wh
Tak wiec w tym okresie sredni pobor pradu wyniosl 45.17mA a moc wyniosla 0,25W.
W ustawieniach urzadzenia byly nastepujace parametry (domyslne):
-emisja 27dBm
-wygaszanie ekranu 10 minut
-sprawdzanie polozenia GPS co 2 minuty
Diody nie byly wylaczone. Nie bylo takze nowych polaczen bo w okolicy jest pusto i raczej nie ma podobnych urzadzen. Teoretycznie z akumulatora 2600mAh urzadzenie moze pracowac przez 2,4 doby.
Urzadzenie nie bylo wprowadzane w stan uspienia.
Dla wersji stacjonarnej mozna wydluzyc czas sprawdzania GPS bo urzadzenie sie nie przemieszcza.
Uwazam, ze instalowanie stacjonarnego urzadzenia bez GPS nie ma sensu jesli nie przekazuje sie informacji przez MQTT do serwera, ktory lokalizuje polozenie na mapie. Jesli mamy GPS to kazde polaczenie z urzadzeniem wyposazonym w GPS jest widoczne na mapce w programie Meshtastic na smartfonie lub tablecie.
Mozna co prawda uzyc stalej pozycji i wylaczyc GPS co pewnie zmniejszy zuzycie akumulatora.
Sprawdze to niebawem.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Ustalilem polozenie wedlug odczytu GPS i wylaczylem programowo GPS. Podczas ostatnich 24 godzin zapotrzebowanie na energie wygladalo nastepujaco:
-426mAh
-2.043Wh
Srednie zuzycie pradu wynioslo w tym okresie 17,75mA a srednia moc pobierana ze zrodla 0.085W.
W takim ukladzie akumulator 2600mAh bez doladowywania starczy na 146,5 godziny pracy czyli na 6 dni.
Uwazam, ze modul Heltec T114 lepiej sie nadaje do pracy jako Client -Router w oparciu o zasilanie akumulatorowe doladowywane panelem slonecznym niz moduly oparte na ESP32 Lilly Go z nadajnikiem SX1276.
Akumulator lub kondensator o duzej pojemnosci powinien byc umieszczony jak najblizej nadajnika ze wzgledu na impulsowy charakter emisji radiowej.
Mozna jeszcze wylaczyc migajaca diode zeby ujac niewielki prad zasilania.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Przyszly akumulatory LiPo 1,3 Ah do malych obudow Heltec niestety bez koncowek. Troche kombinacji przy polutowaniu do wtyczki i jeden testowy juz dziala na baterii. Na razie oddalem smartfon z programem Meshtastic i nie moge sprawdzic ani konfiguracji ani informacji od innych urzadzen z ktorymi mialem polaczenie.
Z drugim w wiekszej obudowie cos sie stalo poniewaz nazwa jest wyszarzona i nie moge wejsc w ustawienia a poza tym wszystko dziala. Byc moze wyszla sprawa bledu i nowa wersja modulu to usunie.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Mam obecnie 5 stacji na nRF wiec mam juz troche doswiadczen z tym modulem. 4 sa na wersji modulu 1.1 a 5-ta na wersji 2. Zauwazylem kilka problemow z eksploatacja stacji zbudowanych na tych modulach:
- mala dokladnosc dodatkowych modulow GPS oraz niekiedy bledne odczyty polozenia (1,5km)
- bledna data na otrzymywanych informacjach na kanale LongFast (kwiecien czerwiec 2019)
- niepewny odczyt w procentach i wartosci napiecia akumulatora zasilajacego modul duze roznice w kolejnych odczytach
- czasem nieznana ilosc przeskokow (?)
- brak ilosci "zlapanych "satelitow w aplikacji
- brak sygnalizacji ladowania z zewnetrznego zrodla w aplikacji
- przy wylaczonym programowo module GPS stacja dalej ma w aplikacji zmieniajace sie wartosci polozenia
Trudno mi na dzisiaj stwierdzic czy problem lezy w module, firmware modulu, czy tez aplikacji na smartfona.
W zasadzie zastanawiam sie jak moge zlokalizowac gdzie lezy problem. Jedna stacja WRW3 jest przeznaczona na typ stacjonarny wiec jak wreszcie przyjda plaskowniki i doloze panel sloneczny to wyjme modul GPS i wpisze stala wartosc odczytana z innego urzadzenia GPS, ktore posiadam.
Jesli ta wartosc sie zmieni pomimo wyjecia modulu to bede posadzal aplikacje na smartfona, ze cos dodaje.
Co do blednej daty w wiadomosciach to moge posadzac, ze ktoras stacja posredniczaca w transmisji modyfikuje date.
Jesli chodzi o polaczenia z 2 lokalizacji (Osiedle Ruda i moj balkon) to w okresie swiatecznym bylo ponad 100 stacji w zasiegu od Chotomowa za Legionowem az po Gore Kalwarie za Piasecznem. Jest chyba kilka routerow w zasiegu bo niektore polaczenia przychodzily przez 4 i 7 skokow. Jeden router jest na Ochocie i mam z nim polaczenie bezposrednie z balkonu.
Ostatnio zmieniony 10 stycznia 2025, 12:46 przez StaCh47, łącznie zmieniany 2 razy.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Wymyslilem test do sprawdzenia daty wiadomosci. Otoz z jednej wytypowanej stacji (WRW3) wysylalem do pozostalych bezposrednia wiadomosc typu 3 do 2, 3 do 4, 3 do 5. Bedac zalogowanym do WRW3 wszystkie wiadomosci mialy dobra godzine. Nastepnie z tego samego smartfona logowalem sie po BT kolejno do pozostalych stacji i odczytywalem wiadomosci, ktore do nich dotarly. Wszystkie mialy zla date, nawet stacja na nowej wersji modulu V.2 (WRW5).
W konfiguracji 2 i 4 wpisalem Posix time GMT +1 ale to niczego nie zmienilo zle daty pozostaly.
Ot i problem, pewnie trzeba bedzie napisac na forum Heltec co jest przyczyna tego problemu i jak ja usunac?
Dla pewnosci moge powtorzyc test wysylajac wiadomosci z WRW5 gdzie jest nowsza wersja modulu.
Zobacze czy to cos zmieni.
Niestety nadawanie wiadomosci z wersji modulu 2 niczego nie zmienia. Na pozostalych stacjach data jest zla.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Jesli ktos uzywa tak jak ja modulu T114 z modulem GPS to mam pytanie?
Czy ten zestaw podaje w miare dokladne polozenie nadajnika? Mam kilka stacji i zauwazylem dziwne zjawisko: wszystkie 3, ktore aktualnie sa wyposazone w GPS (wlaczony), zgromadzone w jednym miejscu (na parapecie okna), pokazuja pokrywajaca sie pozycje na mapce aplikacji ale nie jest to pozycja rzeczywista tylko oddalona o okolo 1,5km.
Jesli w dane stacji bez GPS wpisze rzeczywiste dane GPS to na mapce pozycja wskazywana odpowiada rzeczywistej pozycji urzadzenia. Czyli aplikacja na smartfona raczej sie nie myli.
Czy da sie to jakos skorygowac? Czy to wina firmware nRF czy aplikacji Meshtastic? Raczej to pierwsze bo to prawdopodobnie firmware obsluguje obliczenia pozycji na podstawie danych z modulu.
Poniewaz mam zamiar uzywac ruchomych stacji do identyfikacji ich polozenia w terenie w odniesieniu do stalych, gdzie pozycja jest wpisana recznie a odczytana z innego urzadzenia GPS, to te 1,5km jest zdecydowania za duze odchylenie. Urzadzenie GPS, ktore posiadam, pokazuje pozycje z odchyleniem do 6m przy kolejnych odczytach.
Jesli chcialbym wyposazyc w urzadzenie ruchome na przyklad seniora z demencja to dzieki GPS moge namierzyc gdzie sie aktualnie znajduje jesli go nie ma w domu, bo telefonu komorkowego nie potrafi obslugiwac.
ODPOWIEDZ