LilyGo T-Lora v2.1-1.6 i okresowa utrata nazwy stacji
- ioioio
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
LilyGo T-Lora v2.1-1.6 i okresowa utrata nazwy stacji
Heh, kolejny kwiatek, który zdaje się rozpoznałem. Stacje często tracą nazwę, którą nadał operator i ustawiają ją na "meshtastic XXXX'. Nie wiem czy to domena T-Lory czy wszystkich urządzeń, ale przywykłem.
Wczoraj odkryłem że tak się stało z jedną z moich stacji, więc poprawiłem nazwę i uznałem, że reszta konfiguracji jest ok. Oczywiście nie znałem tego powodu, ale nie zamierzałem doktoryzować się bo jak już tutaj pisałem, przestało mnie to kręcić. Zająłem się dodaniem zasilania solarnego drugiej stacji. Tymczasowo podłączyłem ją do panela tymczasowo ustawionego w cieniu. Mam panele 5V więc podłączone są wprost do stacji po USB, bo nie widzę na razie większego sensu optymalizowania punktu pracy panela skoro on w słonku daje za dużo energii.
Miałem dzisiaj dokończyć. No i południe mija a ja ciągle nie widzę stacji w sieci. Więc lezę do niej i widzę, że przeładowuje się w kółko. Przeładowuje bo panel pozostawiony w cieniu nie daje wystarczająco dużo energii by ładować baterię i zasilać stację. Nie całkiem to tłumaczy bo jak jej odłączyć zasilanie, czyli ten panel, to bateria wystarcza. No ale zostawmy to. Poprawiłem zasilanie i widzę, że ... stacja przybrała nazwę "meshtastic XXXX' a wczoraj jeszcze było dobrze. Czyli stało się to samo co odkryłem na pierwszej stacji poprzedniego dnia. Tyle, że na tej widać, że problem wyniknął z problemów z zasilaniem. I ja się pytam, co to za ... że się konfiguracja traci i to tylko w zakresie nazwy z powodu przeładowania urządzenia?
Wczoraj odkryłem że tak się stało z jedną z moich stacji, więc poprawiłem nazwę i uznałem, że reszta konfiguracji jest ok. Oczywiście nie znałem tego powodu, ale nie zamierzałem doktoryzować się bo jak już tutaj pisałem, przestało mnie to kręcić. Zająłem się dodaniem zasilania solarnego drugiej stacji. Tymczasowo podłączyłem ją do panela tymczasowo ustawionego w cieniu. Mam panele 5V więc podłączone są wprost do stacji po USB, bo nie widzę na razie większego sensu optymalizowania punktu pracy panela skoro on w słonku daje za dużo energii.
Miałem dzisiaj dokończyć. No i południe mija a ja ciągle nie widzę stacji w sieci. Więc lezę do niej i widzę, że przeładowuje się w kółko. Przeładowuje bo panel pozostawiony w cieniu nie daje wystarczająco dużo energii by ładować baterię i zasilać stację. Nie całkiem to tłumaczy bo jak jej odłączyć zasilanie, czyli ten panel, to bateria wystarcza. No ale zostawmy to. Poprawiłem zasilanie i widzę, że ... stacja przybrała nazwę "meshtastic XXXX' a wczoraj jeszcze było dobrze. Czyli stało się to samo co odkryłem na pierwszej stacji poprzedniego dnia. Tyle, że na tej widać, że problem wyniknął z problemów z zasilaniem. I ja się pytam, co to za ... że się konfiguracja traci i to tylko w zakresie nazwy z powodu przeładowania urządzenia?
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
Re: LilyGo T-Lora v2.1-1.6 i okresowa utrata nazwy stacji
Na moich stacjach, bazujacych na T114 tez sie to zdarza po wylaczeniu i wlaczeniu ale zazwyczaj po jakims czasie dociera pelna informacja od stacji i wtedy wyswietla sie poprawnie.
Niektore stacje, ktore sie lacza z moimi nie maja nazwy wlasnej tylko standardowa.
Jesli akumulator stacji jest doladowywany czy to z panela czy zasilacza 5V a takze jak sie akumulator rozladuje i odlaczy zasilanie, to po naladowaniu akumulatora stacja sama wstaje.
Niektore stacje, ktore sie lacza z moimi nie maja nazwy wlasnej tylko standardowa.
Jesli akumulator stacji jest doladowywany czy to z panela czy zasilacza 5V a takze jak sie akumulator rozladuje i odlaczy zasilanie, to po naladowaniu akumulatora stacja sama wstaje.
Myslenie nie boli.
Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie 
One tracą nazwy w konfiguracji a nie, że ich nie wysyłają. I tak dokładnie nie wiadomo kiedy tracą bo się te stacje poprzeładowują i niekoniecznie stracą, ale skoro problem ujawnił się przy braku stabilnego zasilania to jest to jakaś przesłanka by sądzić, że ma to z tym związek. Absurdalne bo te stacje w końcu wstają i tylko nie mają już nadanej wcześniej nazwy a reszta konfiguracji wygląda ok. Jak pooglądać mapki to dużo ich jest ale nie dochodziłem czy tylko na T-Lora.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Nie mam stacji na ESP32 wiec nie wiem ale z tego co czytalem to w jakims celu montowano watchdogi do tych stacji bo po zaniku i powrocie zasilania musialy byc resetowane. Moje stacje nawet jak sie wylacza z powodu odciecia akumulatora to po naladowaniu same startuja. Moze to byc jaki blad programowy, ze czasem wyswietla standardowa nazwe a potem po jakims czasie ta nadana przeze mnie.
Myslenie nie boli.
No coś było także z tym startem po doładowaniu, ale głównie by wykryć zawieszone urządzenie. Właściwie teraz taki watchdog miałby dla mnie sens, wcześniej nie bo pilnowałem urządzeń i miałem je pod ręką. Tylko nie bardzo mi się chce to lutować. Może mnie 'najdzie'. Bo zdaje się bez resetu taka stacja restartuje się bez końca, nawet z normalnym zasilaniem przeładowywała się jak aku był rozładowany. Ale czy ten reset pomoże to też nie wiadomo bo to sprzętowy problem może jest.StaCh47 pisze: ↑02 września 2025, 16:11 Nie mam stacji na ESP32 wiec nie wiem ale z tego co czytalem to w jakims celu montowano watchdogi do tych stacji bo po zaniku i powrocie zasilania musialy byc resetowane. Moje stacje nawet jak sie wylacza z powodu odciecia akumulatora to po naladowaniu same startuja. Moze to byc jaki blad programowy, ze czasem wyswietla standardowa nazwe a potem po jakims czasie ta nadana przeze mnie.
Po usunieciu stacji z listy na smartfonie tez przez jakis czas stacja nie zglasza sie nadana przez operatora nazwa wlasna ale standardowa. Po jakims czasie jednak wlasna nazwa sie pokazuje. Nie wiem po jakim bo nie moge tego sledzic ale ta nazwa nie znika z konfiguracji.
Myslenie nie boli.
Wlasciwie to mnie nie dziwia te problemy z konfiguracja stacji oraz z nowymi wersjami firmware. Wyglada, ze programisci porwali sie na zadanie przekraczajace ich kompetencje i w zasadzie ciagle cos gdzies lataja w oprogramowaniu. Wystarczy spojrzec na liste modulow - urzadzen, dla ktorych przygotowywane jest to oprogramowanie. Lista jest dluga i zawiera 41 gotowych modulow/stacji oraz 24 DiY do samodzielnego zlozenia.
Roznice sa bardzo duze poczawszy od procesora poprzez pamiec oraz dodatkowe obslugiwane funkcje typu wyswietlacz, GPS, obsluga akumulatorow czy tez panela slonecznego. Niektorzy dodaja jeszcze obsluge pomiarow temperatury oraz inne funkcje. Wtedy okazuje sie, ze w programie na smartfon sa pewne funkcje, ktore obsluguja wylacznie stacje oparte na konkretnym module ( z ESP32) lub z konkretnym wyposazeniem.
Roznice sa bardzo duze poczawszy od procesora poprzez pamiec oraz dodatkowe obslugiwane funkcje typu wyswietlacz, GPS, obsluga akumulatorow czy tez panela slonecznego. Niektorzy dodaja jeszcze obsluge pomiarow temperatury oraz inne funkcje. Wtedy okazuje sie, ze w programie na smartfon sa pewne funkcje, ktore obsluguja wylacznie stacje oparte na konkretnym module ( z ESP32) lub z konkretnym wyposazeniem.
Myslenie nie boli.
U siebie widze problem z BLE. Dwa nody Meshtastica na NRF52, testowo jeden z softem 2.6.11, drugi na 2.6.10, do tego nod na TTGo na sofcie 2.6.11. Polaczenie BLE jest ustanawiane i dziala przez jakis czas. Gdy wyjde z telefonem poza zasieg BLE, to po powrocie nie mam juz mozliwosci polaczenia sie z nodami. Ale co ciekawe - drugi telefon, ktory caly czas lezy sobie blisko testowanych nodow nagle wykazuje te sama przypadlosc. Musze zresetowac wszystkie nody zeby znow staly sie dostepne.
Przypadek wielce ciekawy, bo: rozne SW na nodach z NRF52, rozne HW nodow, dwie instancje aplikacji na telefonach. I za kazdym razem to samo. Powtarzalnosc 100%. WLasnie robie obserwacje scenariusza, w ktorym obydwa telefony pozostaja w zasiegu BLE nodow - zeby zobaczyc, czy BLE na nodach nie wylaczy sie samoczynnie po jakims czasie, bez zdarzenia "telefon wychodzi poza zasieg BLE noda". Na podstawie obserwacji trudno mi wskazac winowajce. Hardware? SW na nodach? Aplikacja na telefonach?
Bez logow z apki oraz z nodow (a do takich nie mam dostepu) nic madrego nie da sie powiedziec.
Moim prywatnym zdaniem testerzy wypuscili w swiat cos, co nie zostalo porzadnie przetestowane i co nie powinno byc wypuszczone do ludzi.
Niestety nie mam mozliwosci zarzadzania wersja aplikacji na telefonie. No i jest wtopa po calosci.
A! Wczoraj przeinstalowalem aplikacje w telefonie (v2.7.6). Niedlugo pozniej moj telefon zameldowal, ze aplikacja Meshtastica pracujaca w tle pozera duzo energii i zapytal, czy moze te aplikacje wrzucic w tryb Deep Sleep. Na wszelki wypadek nie pozwolilem. Ale komunikacja miedzy aplikacja a nodami mimo tego przestala funkcjonowac.
Jutro planuje wrzucic na wszystkie nody jakas dostepna beta-wersje SW i sprawdzic, czy to sie nadal bedzie tak spektakularnie przewracalo.
Czy tylko ja mam taki problem?
Pozdrawiam
Przypadek wielce ciekawy, bo: rozne SW na nodach z NRF52, rozne HW nodow, dwie instancje aplikacji na telefonach. I za kazdym razem to samo. Powtarzalnosc 100%. WLasnie robie obserwacje scenariusza, w ktorym obydwa telefony pozostaja w zasiegu BLE nodow - zeby zobaczyc, czy BLE na nodach nie wylaczy sie samoczynnie po jakims czasie, bez zdarzenia "telefon wychodzi poza zasieg BLE noda". Na podstawie obserwacji trudno mi wskazac winowajce. Hardware? SW na nodach? Aplikacja na telefonach?
Bez logow z apki oraz z nodow (a do takich nie mam dostepu) nic madrego nie da sie powiedziec.
Moim prywatnym zdaniem testerzy wypuscili w swiat cos, co nie zostalo porzadnie przetestowane i co nie powinno byc wypuszczone do ludzi.
Niestety nie mam mozliwosci zarzadzania wersja aplikacji na telefonie. No i jest wtopa po calosci.
A! Wczoraj przeinstalowalem aplikacje w telefonie (v2.7.6). Niedlugo pozniej moj telefon zameldowal, ze aplikacja Meshtastica pracujaca w tle pozera duzo energii i zapytal, czy moze te aplikacje wrzucic w tryb Deep Sleep. Na wszelki wypadek nie pozwolilem. Ale komunikacja miedzy aplikacja a nodami mimo tego przestala funkcjonowac.
Jutro planuje wrzucic na wszystkie nody jakas dostepna beta-wersje SW i sprawdzic, czy to sie nadal bedzie tak spektakularnie przewracalo.
Czy tylko ja mam taki problem?
Pozdrawiam
Dzielac sie wiedza na tym forum nalezy poziom przekazu dopasowac do zdolnosci poznawczych rozmowcy oraz nie dawac rozmowcy okazji do okazania przez niego glebi niewiedzy. Inaczej bedziesz nazwany "pasozytem" albo dostaniesz miesiecznego bana.
- mam dwa nody na RAK4630, nie ma z nimi żadnych problemów, pracują na M+.
- dawniej jak były na czystym sofcie , to tak po dwóch dniach już nie można się było do nich dobić przez BT.
- okazało się ze były "zatykane" przez zbyt częste wysyłanie, odbieranie informacji.
- po wydłużeniu czasów miedzy nadaniami, pracują bez problemu.
- teraz nawet upgrady są robione przez BT.
p.s
- zazdroszczę Ci tego piwa, .
- dawniej jak były na czystym sofcie , to tak po dwóch dniach już nie można się było do nich dobić przez BT.
- okazało się ze były "zatykane" przez zbyt częste wysyłanie, odbieranie informacji.
- po wydłużeniu czasów miedzy nadaniami, pracują bez problemu.
- teraz nawet upgrady są robione przez BT.
p.s
- zazdroszczę Ci tego piwa, .
Akurat minionej nocy na moich telefonach pokazala sie nowsza wersja aplikacji Meshtasticowej (2.7.7).
Wydaje sie zachowywac nieco lepiej, chociaz nadal jest to zachowanie dalekie od poprawnego.
A piwo? No coz... kilku kumpli lubi piwo, a ja lubie je robic, wiec zdarza mi sie obdarowac znajomych. Z jednej warki wychodzi 23-25L. Taka sobie zabawa. Dobrze robi na glowe jako odpreznik glowicy.
Pozdrawiam
Wydaje sie zachowywac nieco lepiej, chociaz nadal jest to zachowanie dalekie od poprawnego.
A piwo? No coz... kilku kumpli lubi piwo, a ja lubie je robic, wiec zdarza mi sie obdarowac znajomych. Z jednej warki wychodzi 23-25L. Taka sobie zabawa. Dobrze robi na glowe jako odpreznik glowicy.
Pozdrawiam
Dzielac sie wiedza na tym forum nalezy poziom przekazu dopasowac do zdolnosci poznawczych rozmowcy oraz nie dawac rozmowcy okazji do okazania przez niego glebi niewiedzy. Inaczej bedziesz nazwany "pasozytem" albo dostaniesz miesiecznego bana.