ciekawe materiały edukacyjne
Dla konstruktorów anten kilka linków do najpopularniejszego analizatora antenowego Nano VNA:
Skrócona instrukcja obsługi: https://sp5kp.pzk.pl/Pobierz/NanoVNA-F_ ... _SP5KP.pdf
analizator antenowy NanoVNA
-
katowicecentrum
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
-
katowicecentrum
- Kontakt:
Re: analizator antenowy NanoVNA
instalacja aplikacji na smartfonie/komputerze
Analizator NanoVNA ma możliwość podłączenia go do smartfona. Wtedy na zainstalowanej ze sklepu play aplikacji "NanoVNA WebApp" możemy obserwować wykonywane pomiary.

Jednak jest również możliwość dokonywać tych obserwacji poprzez aplikację na komputer PC. Zarówno na linuxa jak i windowsa. Na linuxie jest kilka komend, z czego jak pokazują doświadczenia zawsze mogą pojawić się jakieś komplikacje. Na windowsie sprawa jest prosta. Wchodzimy tutaj https://github.com/NanoVNA-Saver/nanovn ... /releases/ i wybieramy:

pobieramy w zależności od posiadanego procesora. 32 bity to NanoVNASaver.x86.zip a jeśli posiadamy w komputerze procesor 64 bit to NanoVNASaver.x64.zip . Pobrane archiwum .zip musimy rozpakować. Rozpakowana aplikacja .exe. nie wymaga instalacji. Chyba, że powstrzyma ją antywirus. Wtedy jak na przykładzie antywirusa "COMODO" musimy podjąć kroki:

Oczywiście na każdym antywirusie odblokowanie aplikacji może wyglądać inaczej.
Jeśli już klikniemy na rozpakowaną aplikację to uruchomi się ona z miejsca:

Co prawda napisałem tę instrukcję, ale jak na razie sam mam problemy z działaniem urządzenia/aplikacji. Klikając na dole po lewej na "Connect" niby łączy się z urządzeniem, ale efektów za bardzo nie widać. Można kliknąć na "Manage" i powinniśmy zobaczyć takie oto okienko:

Dzięki niemu możemy sprawdzić, czy komputer widzi urządzenie NanoVNA. Gdy uda mi się poczynić jakieś postępy - dam znać w kolejnych postach.
Analizator NanoVNA ma możliwość podłączenia go do smartfona. Wtedy na zainstalowanej ze sklepu play aplikacji "NanoVNA WebApp" możemy obserwować wykonywane pomiary.

Jednak jest również możliwość dokonywać tych obserwacji poprzez aplikację na komputer PC. Zarówno na linuxa jak i windowsa. Na linuxie jest kilka komend, z czego jak pokazują doświadczenia zawsze mogą pojawić się jakieś komplikacje. Na windowsie sprawa jest prosta. Wchodzimy tutaj https://github.com/NanoVNA-Saver/nanovn ... /releases/ i wybieramy:

pobieramy w zależności od posiadanego procesora. 32 bity to NanoVNASaver.x86.zip a jeśli posiadamy w komputerze procesor 64 bit to NanoVNASaver.x64.zip . Pobrane archiwum .zip musimy rozpakować. Rozpakowana aplikacja .exe. nie wymaga instalacji. Chyba, że powstrzyma ją antywirus. Wtedy jak na przykładzie antywirusa "COMODO" musimy podjąć kroki:

Oczywiście na każdym antywirusie odblokowanie aplikacji może wyglądać inaczej.
Jeśli już klikniemy na rozpakowaną aplikację to uruchomi się ona z miejsca:

Co prawda napisałem tę instrukcję, ale jak na razie sam mam problemy z działaniem urządzenia/aplikacji. Klikając na dole po lewej na "Connect" niby łączy się z urządzeniem, ale efektów za bardzo nie widać. Można kliknąć na "Manage" i powinniśmy zobaczyć takie oto okienko:

Dzięki niemu możemy sprawdzić, czy komputer widzi urządzenie NanoVNA. Gdy uda mi się poczynić jakieś postępy - dam znać w kolejnych postach.
Re: analizator antenowy NanoVNA
Kilka uwag wlasnych z uzytkowania mojego analizatora. Poniewaz jest to projekt otwarty to kolejne wersje oraz producenci wprowadzaja zmiany nie naruszajace zasady dzialania. To co widac od razu to wielkosc ekranu ale wiaze sie z tym parametr wyswietlania w postaci ilosci punktow przy tworzeniu wykresow. Ilosc tych punktow wykresu sie zmienia w zaleznosci od modelu i, z tego co znalazlem w opisach, waha sie od 100 do 400. Ciagle linie powstaja przez aproksymacje obliczana przez procesor. Moja wersja ma 301 punktow. Mozna tez zmieniac skokowo krok przy skanowaniu czestotliwosci od 10Hz do 1000Hz (standardowo). Bardzo duzo zalezy od kalibracji urzadzenia, ktora trzeba wykonac dla kazdego zakresu czestotliwosci oraz od jakosci rezystora kalibracyjnego 50 Ohm. Chodzi o to zeby zarowno wtyczka zwarcia jak i wtyczka 50 Ohm byly czysta rezystancja bez skladowych indukcyjnych i pojemnosciowych. Podczas pomiarow anteny mozna pierwszego pomiaru dokonac na pelnym pasmie urzadzenia aby ocenic w ilu punktach dana antena ma niskie SWR ale ostateczny pomiar nalezy dokonac na presecie skonfigurowanym na czestotliwosc pracy nadajnika. W mojej wersji moge zapisac w pamieci kilka presetow dla kilku konkretnych pomiarow. Jesli przyjmiemy srodkowa czestotliwosc Meshtastic 869,525MHz i damy zakres +-10MHz to pasmo analizy wyniesie 20MHz a odstep pomiedzy kolejnymi punktami wykresu wyniesie okolo 66kHz. Jesli chcemy uzyskac dokladnieszy wykres to, poniewaz liczba punktow jest dla okreslonego modelu stala, trzeba zawezac pasmo.
Oprocz znajdowania minimum SWR mozna rowniez znalezc czestotliwosc wlasna anteny poslugujac sie wykresem Smitha. Bedzie to czestotliwosc dla ktorej wartosc impedancji rowna jest rezystancji czyli nie zawiera skladowych pojemnosciowych ani indukcyjnych. Wymaga to jednak zastosowania dokladnego presetu na ten zakres.
Na YouTube jest wiele przykladow wykorzystania tych urzadzen do innych pomiarow oraz opis przystawki do testowania roznych ukladow, ktorych praca zalezna jest od czestotliwosci.
Oprocz znajdowania minimum SWR mozna rowniez znalezc czestotliwosc wlasna anteny poslugujac sie wykresem Smitha. Bedzie to czestotliwosc dla ktorej wartosc impedancji rowna jest rezystancji czyli nie zawiera skladowych pojemnosciowych ani indukcyjnych. Wymaga to jednak zastosowania dokladnego presetu na ten zakres.
Na YouTube jest wiele przykladow wykorzystania tych urzadzen do innych pomiarow oraz opis przystawki do testowania roznych ukladow, ktorych praca zalezna jest od czestotliwosci.
Myslenie nie boli.
Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie