Nowicjusz pytania.
-
Kruell
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Nowicjusz pytania.
Witam.Moj pierwszy post na forum.Witam wszystkich .Zakupilem 2 szt LoRa .Chce zrobić test "biurkowy" wgrałem soft i tak naprawdę brakuje mi pewnie podstawowych informacji jak go przeprowadzić ( miałem na myśli 2 telefony , jeden podłączony po bluoototch do jednej drugi do drugiej płytki ) lecz nie wiem jak LoRy skonfigurować .Nazwa kanału domyślnie VlongSlow , sekcja MQTT ...serwer ,password jest tam domyślne ??? Połączenie internetowe z jedną LoRą ustawiłem ( czy jest mi potrzebne ??? ) Nie wiem o co więcej spytać .... Początkowy plan jest taki że jedna LoRa będzie Dąbrowa Górnicza druga Sosnowiec.Zasieg radiowy powinien być .( Mam doczynienia z LoRa na 434 MHz i z tych lokalizacji łączność nawiązują ) Pozdrawiam i proszę się nie śmiać pewnie z podstawowej niewiedzy ....
Re: Nowicjusz pytania.
2 LoRe połączone ...między telefonami transmisja idzie
..Nie rozumiem kanałów ....kanał rozumiem "rozmówny" defaultowo nazywa się LongFast , kanał nazwijmy radiowy defaultowo 1 , modem prezent LONG_FAST ....co do MQTT muszę poszukać
Pozdrawiam
..Nie rozumiem kanałów ....kanał rozumiem "rozmówny" defaultowo nazywa się LongFast , kanał nazwijmy radiowy defaultowo 1 , modem prezent LONG_FAST ....co do MQTT muszę poszukać
-
katowicecentrum
- Kontakt:
Witaj, wiesz... najlepiej byłoby popisać na priv albo na ogólnym czacie. Mamy społeczność na komunikatorze MATRIX, gdzie nie musisz nawet podawać numeru telefonu jak w przypadku wszystkich pozostałych komunikatorów (no może prócz ZELLO).
Tam w przypadku MQTT są wpisane domyślne dane i MQTT wystarczy włączyć tym przesuwakiem na samej górze. Po tej czynności jeszcze należy wejść na zakładkę "channels" i w pozycji [ 0 ] tam gdzie mamy domyślny kanał "LongFast" musimy włączyć dwa suwaki "UPlink" oraz "DOWNlink". Oczywiście aby to działało, to nasze urządzenie musi być podłączone nie po BT a po WIFI. Prócz połączenia do sieci WIFI musimy mieć oczywiście dostęp do internetu.
Ja w Katowicach bazuje tylko na urządzeniach na 868 ale w Siemianowicach jest jedno urządzenie na 433, tylko że nie jest to stacja "na wysokościach" oraz stacja ta nie jest zasilana ze słońca. A nie ukrywam, że głównie nam zależy na utrzymywania łączności, gdy wszystko inne padnie z powodu braku zasilania. Jak już będziesz na MATRIX'ie to możesz do mnie napisać. Mój login "zyzio KatowiceCentrum". A tutaj podaje amatorską instrukcję jak uruchomić MATRIX: https://www.youtube.com/watch?v=Wrko290bucs
Tam w przypadku MQTT są wpisane domyślne dane i MQTT wystarczy włączyć tym przesuwakiem na samej górze. Po tej czynności jeszcze należy wejść na zakładkę "channels" i w pozycji [ 0 ] tam gdzie mamy domyślny kanał "LongFast" musimy włączyć dwa suwaki "UPlink" oraz "DOWNlink". Oczywiście aby to działało, to nasze urządzenie musi być podłączone nie po BT a po WIFI. Prócz połączenia do sieci WIFI musimy mieć oczywiście dostęp do internetu.
Ja w Katowicach bazuje tylko na urządzeniach na 868 ale w Siemianowicach jest jedno urządzenie na 433, tylko że nie jest to stacja "na wysokościach" oraz stacja ta nie jest zasilana ze słońca. A nie ukrywam, że głównie nam zależy na utrzymywania łączności, gdy wszystko inne padnie z powodu braku zasilania. Jak już będziesz na MATRIX'ie to możesz do mnie napisać. Mój login "zyzio KatowiceCentrum". A tutaj podaje amatorską instrukcję jak uruchomić MATRIX: https://www.youtube.com/watch?v=Wrko290bucs
Dziękuję za informację.Jutro ogarnę Matrixa i się postaram odezwać 
Jeśli mowa o jednej z moich stacji to ... faktycznie jest na 433. Nie ma konkretnych planów by ją rozszerzyć do 868, ale nie wykluczam. Możliwość zasilania z panela PV jest ograniczona i moje chęci nie wystarczają by to zmienić, ale też nie wykluczam. Stacja jest wysoko od gruntu, ale ukształtowanie terenu jest takie, że w stronę Katowic jest górka więc połączenia z Katowicami nie będzie póki żadnej stacji po drodze nie będzie albo serwera MQTT. Górki nie planuję usuwać. Nie wydaje się by pojawiły się po drodze jakieś stacje. Czy jest chęć ze strony użytkowników na polskie serwery MQTT? Bo globalny serwer zbyt wiele stacji obsługuje i kompletnie to nie działa. Jeśli jest to czemu takiego serwera nie ma?! Mogę udostępnić swój. Przy czym ja nie sądzę by forsowanie nazewnictwa koniecznie musiało mieć miejsce, wręcz poza routerami nie da się skutecznie wdrożyć schematu bez blokowania zwykłych użytkowników.katowicecentrum pisze: ↑23 grudnia 2023, 22:00 ...
Ja w Katowicach bazuje tylko na urządzeniach na 868 ale w Siemianowicach jest jedno urządzenie na 433, tylko że nie jest to stacja "na wysokościach" oraz stacja ta nie jest zasilana ze słońca. A nie ukrywam, że głównie nam zależy na utrzymywania łączności, gdy wszystko inne padnie z powodu braku zasilania.[...]
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social