Antena GSM ATK-10 800-980MHz nie wiem co myśleć

Pektosol
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Antena GSM ATK-10 800-980MHz nie wiem co myśleć

Post autor: Pektosol »

Chciałem się podzielić doświadczeniem z anteną kierunkową Yagi firmy dipol sprzedawanej rzekomo na częstotliwości 868mhz

Chodzi o model:

Antena GSM ATK-10 800-980MHz firmy dipol.com.pl
To jest antena kierunkowa typu Yagi.

Generalnie jest dobrze wykonana i od strony technicznej nie ma się do czego przyczepic.
Jednak producent lub sprzedawca wprowadza w błąd, bo antena jest zestrojona na 720mhz czyli LTE, a nie w deklarowanym zakresie GSM

Natomiast na deklarowanej częstotliwości jest już poza granicą zestrojenia, a SWR w częstotliwości 868mhz wypada w okolicy 4

Pomiar robiłem na NanoVNA z wtykiem wlutowanym bezpośrednio w symetryzator.

Myślałem że to może jakieś moje błędne odczyty ale mierząc elementy anteny tj dipol, reflektory itd... i porównując z kalkulator anten Yagi to wymiary potwierdzają że antena nie jest na częstotliwość 868mhz tylko na 720mhz

Może miałem pecha i trafiłem na produkt który leżał na półce i został "przestrojony" za pomocą naklejki na pudełku.

Ja niestety kupiłem dwie takie anteny w okazyjnej cenie, i będę musiał je przerobić na pasmo 868 poprzez zmianę wymiarów elementów

EDIT:
Juz miałem antenę przerabiać i rozebrałem ja na części. Niestety nie bardzo mogłem ja przerobić według jakiegokolwiek kalkulator Yagi więc złożyłem do jak była wcześniej złożona. Opisałem wszystkie elementy aby nie pomylić.

I po złożeniu okazało się że SWR spadł do 2,2 i anteną była bliżej sugerowanego pasma.

Nie wiem co myśleć bo nic nie zmieniałem w konstrukcji a ewidentnie są zmiany w pomiarach.
No więc kupujcie na własne ryzyko
Ostatnio zmieniony 24 maja 2025, 23:42 przez Pektosol, łącznie zmieniany 2 razy.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Re: Antena GSM ATK-10 800-980MHz nie polecam

Post autor: StaCh47 »

A nie mozesz zwrocic zakupu jesli kupiles przez Internet. Wlasciwie musial bys zrobic antene od nowa bo wszystkie elementy musza miec inne wymiary. Proponuje zebys zwrocil bo szkoda czasu. Ktos na forum opisywal antene zakupiona w sklepie Dipol ale nie mial z nia problemu.
Wydawalo mi sie, ze tylko Chinczycy zawyzaja parametry w celach marketingowych, ale kupilem w USA anteny deklarowane na moc 50W, w ktorych przy 13W zaczely sie topic plastikowe obudowy. Tak wiec mysle, ze nie ma juz uczciwosci sprzedawcow i trzeba uwazac i zwracac towary niezgodne z opisem.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Pektosol
Kontakt:

Minął już czas zwrotu anteny.
Czekałem na NanoVNA, konwektory i trochę czasu to zajęło.
Gdyby nie NanoVNA to powiesił bym ją w przekonaniu że jest ok.

Przypuszczam że sprzedawca "przestroił" naklejką antenę LTE i pozbył się ostatnich sztuk.

Na pocieszenie powiem że przestrojenie nie będzie aż tak straszne bo trzeba będzie skrócić niektóre elementy, ewentualne przemieść ich umieszczenie.
Gorzej będzie z dipolem zamkniętym...ale nie wiem czy będę go stosować że względu na zastosowany symetryzator.
W internecie widziałem inne rozwiązania bez symetryzatora, otwarty dipol z bocznikiem, albo antena Slim J ...gdzie jest impednadncja 50ohm bez dodatkowych elementów w postaci symetryzatora.

Dla mnie to wszystko jest zabawa poprzez poszerzenie wiedzy i umiejętności.
Wkalkulowalem to ryzyko....a teraz będę wchodził w nowy obszar którego nie znam.

Antena kosztowała mnie 35zl...więc tez starszej straty nie ma.
sq9uu
Kontakt:

Post autor: sq9uu »

Ja mam antenę ATK-20 i orginalnie swr jest na poziomie 1:1,5 . Ale antena i tak sprawuje się wyśmienicie ale mam w planie wywalić orginalny symetryzator i wstawić pętlowy z przewodu koncentrycznego tu pokazano jak to wykonać http://sp7pki.iq24.pl/default.asp?grupa ... 6&nr_str=2 A przelicznik dla 869,525 mhz to 300/869,525=0,345 czyli fala ma 345 mm a pół fali to 172,5 mm do tego trzeba doliczyc współczynnik skrócenia przewodu np RG316 ma 70 % to da nam 120,7 mm czyli zaokrąglając 121 mm czyli to jest odcinek z którego zrobimy tą pętlę według rysunku z linku masy ekrany wszystkie ze sobą łączymy lutujemy Tu poradnik Ultra krótkofalowca po sciągnięciu na stronie 860 jest pokazane jak wykonać symetryzator pętlowy jest to dość proste https://www.lewczuk.pl/do-pobrania/file ... tkofalowca
Ostatnio zmieniony 13 maja 2025, 14:17 przez sq9uu, łącznie zmieniany 1 raz.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Na rysunku uzyty jest przewod koncentryczny a nie symetryczny i na wyjsciu daje impedancje 75Ohm zamiast 50Ohm. Bedzie klopot choc niewielki :D
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Pektosol
Kontakt:

Re: Antena GSM ATK-10 800-980MHz nie wiem co myśleć

Zrobiłem edit pierwszego posta.

W dużym skrócie:
Rozebrałem antenę z myślą że będzie dawca elementów do inne anteny, niestety nie miałem odpowiednich wymiarów aby coś z tego zrobić, więc złożyłem tak jak producent przysłał.

Po pomiarach SWR spadło do 2,2 i stała się bardziej zestrojona w okolicy 850mhz.

Więc nie wiem co myśleć.
Z drugiej strony przy tej częstotliwości zaczynają się dziać takie cuda że ciężko wyciągać jakieś wnioski.
Pietrow
Kontakt:

Post autor: Pietrow »

Post grubo po czasie, ale moze komus sie przyda.

U mnie tez wisi do testow ATK-10. Stroi ladnie w okolicach 868 MHz. Ale! Z antena trzaba uwazac przy jej skladaniu. Ma bardzo maly dystans miedzy pierwszym directorem a dipolem petlowym radiatora. Odrobina nieuwagi i mamy promiennik zwarty do masy przez director. Moze to byla przyczyna zlego strojenia sie anteny u autora watku.
Pozdrawiam
Dzielac sie wiedza na tym forum nalezy poziom przekazu dopasowac do zdolnosci poznawczych rozmowcy oraz nie dawac rozmowcy okazji do okazania przez niego glebi niewiedzy. Inaczej bedziesz nazwany "pasozytem" albo dostaniesz miesiecznego bana.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Dotarl do mnie wektorowy miernik anten (DeepVNA 101). Pierwsze proby i ustawienia konfiguracyjne dla anten na 869,525 MHz (Meshtastic) zakres +- 10MHz. Mam kilka stacji przenosnych z zakupionymi antenami, wedlug sprzedawcow na 868MHz, i niestety zadna z nich nie stroi sie ostro w tym zakresie. Konfiguracja CENTER - SPAN zeby widziec dokladnie czy antena stroi dla pozadanej czestotliwosci bo co mi z tego, ze sie stroi na siedemset kilkadziesiat?
Zakupilem go do badania anten w nizszym zakresie i tutaj jest nieco lepiej. Chyba trzeba bedzie zamowic anteny u dobrego wykonawcy. Swoja droga na tak niedopasowanych antenach udawalo mi sie przy dobrej propagacji uzyskiwac dalekie polaczenia to co by bylo jakby anteny byly na wlasciwa czestotliwosc?
Antena 4cm dolaczana do zestawu S11 LOGMAG 3dB= -13 dB Smith 76 Ohm rezonans 996Mhz.
Antena dipol chinski LOGMAG 3dB= -3,9db Smith 30 Ohm.
Mierzone w domu przy oknie. Moze poza domem beda lepsze wyniki?
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Trzeba myslec o tym, ze Meshtastic nadaje na jednej czestotliwosci standardowo 869,525 wiec kupowanie anten na pasmo LTE opisanych jako 868 wynika z niedoinformowania kupujacego przez sprzedawce. Potem pojawiaja sie problemy, ze trzeba doinstalowac filtr zeby chcialo dzialac w zaszumionym srodowisku. LTE to:
2100 MHz (zakres 1900–2290 MHz), 1800 MHz (zakres 1710–1785 MHz oraz 1805–1880 MHz), 900 MHz (zakres 876–915 MHz oraz 921–960 MHz), 800 MHz (zakres 791–821 MHz oraz 832–862 MHz)
Jesli kupujemy antene sygnowana pasmem przykladowo 800-980MHz to musimy wziac pod uwage, ze LTE bedzie nam zaklocac pasmo Meshtastica i to sporo silniejszym sygnalem z BTS.
Najbardziej by mi odpowiadalo zeby moc zakupic antene Slim Jim zestrojona dokladnie i ostro na 869,525 moze nie miec takiej dobroci jak dlugie gotowce ale unikniemy problemow z zakloceniami i parametrem SNR. Niestety reklamy anten jako dla LoRa to tylko najczesciej chwyt marketingowy bo testy Kolegow posiadajacych analizator pokazuja, ze nie jest tak dobrze a poza tym Koledzy skupiaja sie na parametrze SWR, ktory jesli chodzi o strojenie nie jest decydujacy ale jest zblizony.
Chinska antena ZIISOR 20cm splaszczony koniec i uciety ze skosa rezonanse:
-296MHz
-603MHz
-886MHz
-966MHz
Dla 869,525 SWR=2,3 drugi egzemplarz SWR=2,5.
Chinska antena 20cm walcowa z cienszym czubkiem rezonanse:
-486MHz
-896MHz
Dla 869,525 SWR=1,6
Chinska antena 37cm walcowa rezonanse:
-186MHz
-476MHz
-866MHz
Dla 869,525 SWR=1,23
Wyglada ze ta trzecia ktora uzywam na WRW1,i WRW2, WRW4 i jednej z przenosnych stacji jest najlepsza.
Chyba moje stanowisko robocze nie nadaje sie do takich testow bo za duzo tu metalu, anten, krazkow drutu itp.
ODPOWIEDZ