To pasmo 3MHz nie wynika z niedokladnosci sprzetu pomiarowego tylko z tego, ze nie chcialo mi sie konfigurowac kolejnego presetu dla tego doswiadczenia. W jednym przypadku jest to wartosc kilku pF a w drugim kilku nH. Tak wiec rezonans lezy gdzies wewnatrz tego zakresu.
Jesli uzyskujemy nizszy SWR to mamy zysk bo wiekszy udzial dostarczonej mocy do anteny jest wypromieniowany a nie odbity. Sprawnosc znanych mi modulow mocy zalezy od modelu czyli konstrukcji i waha sie w zakresie okolo 35-55%.
Jesli chodzi o zakresy czestotliwosci to w zasadzie malo kto interesuje sie wplywem czestotliwosci na organizm czlowieka (ogolnie ssakow) bo czestotliwosci nie da sie opatentowac. To nie pigulka. Interesuje niektorych tylko zla strona/szkodliwosc promieniowania RF.
Odpowiem Ci cytatem:" gdybym Ci powiedzial to musialbym Cie zabic".
Antena Qoltec 8 dBi (ryzykowny zakup)
-
StaCh47
- MODERATOR
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Re: Antena Qoltec 8 dBi (ryzykowny zakup)
Myslenie nie boli.
Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie 
To wlasnie nazywamy niedokladnoscia sprzetu pomiarowego.StaCh47 pisze: ↑05 lutego 2026, 17:40 To pasmo 3MHz nie wynika z niedokladnosci sprzetu pomiarowego tylko z tego, ze nie chcialo mi sie konfigurowac kolejnego presetu dla tego doswiadczenia. W jednym przypadku jest to wartosc kilku pF a w drugim kilku nH. Tak wiec rezonans lezy gdzies wewnatrz tego zakresu.
Hmmm... Tylko ze ja nie pisalem o sprawnosci nadajnika, lecz o antenie. Jest subtelna roznica.
Natomiast w temacie wzmiankowanej przez Ciebie sprawnosci nadajnika, to 55% jest mocno intrygujace. Znasz nadajnik, ktory jest w stanie pobrac z sieci 100W i wypromieniowac w antene 55W? A co na to Twoj SWR? Bo przypomne, ze dopasowanie, czyli ukochana "jedyneczka" oznacza identyczne impedancje po stronie stopnia mocy i anteny. A wtedy moc rozklada sie po rowno miedzy stopien mocy i antene. Jakim wiec cudem nadajniki, ktore znasz, potrafia wysmuchnac w dopasowana antene 55% mocy doprowadzonej do stopnia koncowego?
Szepne, ze moj KF-owy staruszek Yaesu potrzebuje prawie 250W zeby wydmuchnac 100W w antene. Jasne, troche pozera reszta elektroniki, ale nie sadze, zeby sprawnosc jego nadajnika przekraczala 50%
Ale mimo, ze na 70cm tez moge chodzic i moj sprzet umie w 466, to jednak w sytuacjach, gdy potrzebuje wejsc na PMR, uzywam Baofenga BF-T1 a nie Quansheng UV-K6 - bo jemu tam nie wolno. A cos mam wrazenie, ze Twoja antenka na 465MHz ma wlasnie PMRowe zastosowanie. Ale o tym nizej.
Nie bardzo wiem do czego nawiazujesz. Jesli do pasma 465MHz, to napisze tylko, ze o ile czestotliwosci opatentowac sie nie da, to sa urzedy i organizacje (w tym krajowi regulatorzy - jak przykladowo UKE w Polsce), ktorzy maja prawo czestotliwosciami zarzadzac. A wyzej napisalem o PMR. Z dodatkowa, demontowalna antena tam wchodzic nie wolno. A i obowiazujacy limit mocy jest dosc niski. Chyba, ze masz ochote porozmawiac z pracownikami Urzedu Komunikacji Elektronicznej.
Nadal nie bardzo wiem, do czego nawiazujesz, ale Twoja odpowiedz nie wydaje mi sie ani powazna ani dorosla. A juz na pewno nie przystoi ona administratorowi forum odpowiadajacemu na zapytanie uzytkownika. A ludzie czytaja i widza... Dobrze, ze mozesz wymoderowac na swoja korzysc.
Ostatnio zmieniony 07 lutego 2026, 17:38 przez Pietrow, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzielac sie wiedza na tym forum nalezy poziom przekazu dopasowac do zdolnosci poznawczych rozmowcy oraz nie dawac rozmowcy okazji do okazania przez niego glebi niewiedzy. Inaczej bedziesz nazwany "pasozytem" albo dostaniesz miesiecznego bana.
Emisja czestotliwosci nie sluzy wylacznie do namierzania obiektow czy komunikacji. To wlasnie sugeruje moja wypowiedz. A jesli chodzi o sprawnosc nadajnikow to trzeba poszukac modulow serii RA lub M. Producenci udostepniaja szczegolowe datasheet.
Myslenie nie boli.
"Emisja czestotliwosci" - OMG! Panie... Energie, wacpan, emitujesz, a nie czestotliwosc.
Rozumiem. A anteny sluza takze do wieszania prania. Na Delta Loopach biala posciel obniza nawet SWR do wartosci 0.7
No to malutkie pokerowe "Sprawdzam" - wyszukalem sobie notki, wyczytalem i oto wyniki:
RA-02 - dane z noty katalogowej https://xonstorage.z8.web.core.windows. ... onlink.pdf (tu wersja 450-500MHz, ale dla wersji 850-900MHz nie spodziewam sie miazdzacej roznicy w wyliczeniach)
Napiecie zasilania: 3.3V
Pobor pradu podczas nadawania: 97mA
Moc w nadajniku: 18dBm (przeliczone: 0.0631W)
Moc pobierana wyliczona: 3.3V * 0.097A = 0.3201W
Sprawnosc wyliczona: 0.0631 / 0.3201 * 100 = 19.7%
E22-900M33S - dane z noty katalogowej https://www.cdebyte.com/pdf-down.aspx?id=4216
Napiecie zasilania: 3.3 - 5.5V (przyjalem 5V, bo przy 3.3V uklad nie rozwija mocy 33dBm)
Pobor pradu podczas nadawania: 1.1-1.2A (wezmy 1.1A, zeby wyliczenie bilansu mocy poprawic)
Moc w nadajniku: 33dBm (przeliczone: 2W)
Moc pobierana wyliczona: 5V * 1.1A = 5.5W
Sprawnosc wyliczona: 2 / 5.5 * 100 = 36.4%
Wniosek: Z przyjetych do obliczen ukladow ze wskazanych rodzin RA oraz E w zakres sprawnosci "okolo 35-55%" w nadajnikuledwo-ledwo zmiescil sie E22. I to tylko dlatego, ze przyjalem mu do obliczen dolna wartosc pradu podczas nadawania. Gdybym przyjal 1.2A, to sprawnosc wyszlaby 33.3% i by sie ukladzik nie zmiescil. Ale tu ledwo-ledwo szorujemy po dolnej wartosci z Twojego zakresu, a ja nadal chcialbym sie dowiedziec skad wziales 55% sprawnosci.
Do przeliczenia z dBm na W uzylem kalkulatora https://www.everythingrf.com/rf-calcula ... m-to-watts
Odeslanie mnie do not katalogowych mialo swoj urok. Ale akurat lubie takie zabawy, wiec chetnie sobie policzylem. Dziekuje. Wyliczenie zrobione w sposob jawny - moze w takiej formie przyda sie czytelnikom gdyby sami chcieli cos policzyc a nie wiedzieli jak.
Temat bilansu mocy uwazam za ogarniety. Rzeklbym nawet "pozamiatany".
A teraz moze wrocimy do glownego watku. Ciekaw jestem dalszych wiesci z zycia antenki opatulonej w PCVke.
Ostatnio zmieniony 07 lutego 2026, 17:41 przez Pietrow, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzielac sie wiedza na tym forum nalezy poziom przekazu dopasowac do zdolnosci poznawczych rozmowcy oraz nie dawac rozmowcy okazji do okazania przez niego glebi niewiedzy. Inaczej bedziesz nazwany "pasozytem" albo dostaniesz miesiecznego bana.
Czy wiesz co to jest "konski horyzont"? To oznacza, ze nie widzisz dalej niz czubek wlasnego nosa. Nawet nie masz pojecia do czego sluza emisje czestotliwosci poza transmisja radiowa. Zawsze mozna wybrac taki modul, ktory ma sprawnosc w dolnej granicy. Nie mam zamiaru wskazywac jakich modulow uzywam i do czego bo to przekracza zakres zainteresowania spolecznosci Mestastic i Meshcore czyli tego Forum a moze byc przedmiotem postepowania patentowego.
"
NIE BĄDŹ PASOŻYTEM 
Niniejsze fora umożliwiają Ci poczynanie postępów. Dziel się uzyskanymi efektami. "
Haslo naczelne tego Forum to wymiana doswiadczen z budowy i eksploatacji urzadzen a Ty nic nie napisales co zrobles w temacie lacznosci Meshtastic co moglo by sie przydac innym uczestnikom. Jedynie stwierdziles, ze nie udalo Ci zestawic polaczenia na odcinku 40 paru kilometrow, za to wykazujesz sie znajomoscia nomenklatury co niczego nie wnosi do tematu. Potraktuj to jako ostrzezenie i wracaj do meritum bo ja nie lubie takich "zabaw".
"
Niniejsze fora umożliwiają Ci poczynanie postępów. Dziel się uzyskanymi efektami. "
Haslo naczelne tego Forum to wymiana doswiadczen z budowy i eksploatacji urzadzen a Ty nic nie napisales co zrobles w temacie lacznosci Meshtastic co moglo by sie przydac innym uczestnikom. Jedynie stwierdziles, ze nie udalo Ci zestawic polaczenia na odcinku 40 paru kilometrow, za to wykazujesz sie znajomoscia nomenklatury co niczego nie wnosi do tematu. Potraktuj to jako ostrzezenie i wracaj do meritum bo ja nie lubie takich "zabaw".
Myslenie nie boli.