T-Beam pobór mA - co wskazuje miernik

katowicecentrum
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

T-Beam pobór mA - co wskazuje miernik

Post autor: katowicecentrum »

Wg. witryny meshtastic.org zakupiłem taki oto model urządzenia: https://meshtastic.org/docs/hardware/supported/tbeam czyli LILYGO® TTGO T-Beam. Mój od tego urządzenia spod linku różni się tym, że nie ma modułu GPS, a różnica w cenie jest spora. GPS mi średnio potrzebny. Nie ma również przycisku do zmiany ekranu wyświetlacza - tego akurat nie wiedziałem. Nie zwróciłem na to uwagi i sami również uważajcie przy zakupie.
Wpis prezentuje mało precyzyjne - ale jednak - pomiary poboru natężenia prądu przez poniższe urządzenie.
Obrazek
Przechodząc do meritum. Do urządzenia T-beam podłączyłem akumulator lit-ion 18650. Podłączenia dokonałem przez amperomierz i obserwowałem wskazania. Dokładniejszych wskazań nie mogłem obserwować, ponieważ gdy chciałem podłączyć miliamperomierz to urządzenie t-beam ciągle się resetowało. Już kiedyś doświadczałem takiego efektu, ale do dzisiaj nie wiem z czego to wynika. Miałem tak na tanim multimetrze za 20zł ale również na droższym za 200zł. Wskazania więc były następujące:
Podczas uruchamiania urządzenia: 70-100 mA
Podczas zwykłej pracy: 60-70mA
Podczas nadawania: 140mA
Włączenie bluetooth'a nie miało wpływu na obserwowane wskazania.
katowicecentrum
Kontakt:

Pobór prądu w stanie czuwania

Pobór prądu w stanie czuwania
Obrazek
Zmieniłem ustawienia urządzenia T-beam w taki sposób, aby wymusić stan czuwania, przy którym jednak urządzenie będzie odbierało wiadomości i przekazywało je dalej. Czyli zaznaczyłem, aby działało ono jako "router" oraz zaznaczyłem opcję "solar". Teraz T-beam wchodzi w tryb uśpienia, gdzie bluetooth i wyświetlacz nie działają. Mimo tego podczas odbioru wiadomości urządzenie prawidłowo przekazuje pozyskaną wiadomość dalej. Urządzenie w takim trybie uśpienia pobiera 15mA. Pomiaru udało się dokonać miernikiem analogowym, gdyż cyfrowe ciągle resetowały urządzenie T-beam.

Ustawień dokonałem pobierajac i instalując program "meshtastic flasher" z https://github.com/meshtastic/Meshtasti ... r/releases. Jesli chcemy dla windowsa to wybieramy meshtastic-flasher-win.exe. Podłączyłem urządzenie przewodem USB i dalej klikałem jak poniżej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oczywiście urządzenie T-Beam podczas odebrania wiadomości i rozsyłania jej dalej nie pobiera cały czas 15mA. Czuwanie czuwaniem, ale fizyki nie oszukamy.
katowicecentrum
Kontakt:

Re: T-Beam pobór mA - co wskazuje miernik

Kolega Tomek @Hunterwinter na telegramie dnia 24.11.22 r. napisał:
Wiem, że ktoś już wcześniej liczył zużycie prądu jednego noda bez GPS więc postanowiłem sprawdzić TTGO , włączone wszystko Bt, GPS LCD (wygaszenie po 3min) puściłem kilka wiadomości żeby wybudzić LCD i tak po 24h zjadł 2100mah.
Jak uda mi się zainstalować aplikację nie ze sklepu play aby mieć dostęp do ustawień zrobię nowy test bez Bt i GPS powinnio mocno zaoszczędzić akumulator.

Czyli na chwilę obecną w najgorszej opcji bez oszczędzania energii i bez panela słonecznego wystarczy jakieś 60ah 3,6V na miesiąc pracy noda lub zwykły 12V jakieś 20 pare ah.

Natomiast w okresie zimowym po wyłączeniu niepotrzebnych rzeczy i uwzględnieniu krótkiego dnia nawet po zasypaniu śniegiem panela nie powinno być dużym problemem utrzymanie noda na większym aku aby przetrwał trudny okres.
ODPOWIEDZ