Prowizoryczne przeciwwagi

Andrzej
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Prowizoryczne przeciwwagi

Post autor: Andrzej »

Mały dodatek do urządzenia Lylygo T-Beam, ale powinno działać dla innych. Wystarczy zdjąć kawałek izolacji na środku przewodu i zakręcić go wokół spodu gniazda antenowego:

Obrazek

Końce jeszcze dodatkowo zabezpieczyłem taśmą. Pod drukowaną obudową nic nie widać.
Ostatnio zmieniony 24 stycznia 2024, 12:27 przez Andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

Re: Prowizoryczne przeciwwagi

Post autor: ioioio »

Andrzej pisze: 23 stycznia 2024, 20:26 Mały dodatek do urządzenia, ...
A jakiego urządzenia?
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
katowicecentrum
Kontakt:

Post autor: katowicecentrum »

Witaj, dzięki Ci za tę uwagę. Rzeczywiście taki prosty zabieg powoduje polepszenie zasięgu?
Andrzej
Kontakt:

Post autor: Andrzej »

ioioio pisze: 24 stycznia 2024, 01:41
Andrzej pisze: 23 stycznia 2024, 20:26 Mały dodatek do urządzenia, ...
A jakiego urządzenia?
Przepraszam, wyedytowałem post. Urządzenie T-Beam od Lylygo.
katowicecentrum pisze: 24 stycznia 2024, 07:09 Witaj, dzięki Ci za tę uwagę. Rzeczywiście taki prosty zabieg powoduje polepszenie zasięgu?
Witam również. Musi działać, eksperymenty z analizatorem antenowym pokazują spadek SWR, a poza tym to sprawdzony sposób na znaczne zwiększenie zasięgu ręcznego radia (posiadam pozwolenie radiowe). Szczerze mówiąc, to nie sprawdziłem bez, bo to był mój odruch od początku i wszystkie moje płytki mają takie zamontowane w obudowach.
ODPOWIEDZ