Zakupiłem antenę kierunkową w sklepie Dipol antena GSM 20-elementowa ATK-20/800-980 MHz zysk 16,5 dBi długość to 180 cm jest to 20 elementowa yaga która doskonale nadaje4 się do meshtastica 868 mhz .Zamontowałem ją na obrotnicy na maszcie na wysokości 22 m nad ziemią a metr wyżej jest antena GP dookólna firmy Paradar ta 11,5 dBi mająca 205 cm długości czyli o dość dobrym zysku i zrobiłem test porównawczy Antenę kierunkową ustawiałem dokładnie na jakiegoś odległego noda nie będę opisywał sposobu ustawiania bo szkoda czasu i porównywałem z anteną dookólną i tak nod Kamieńsk odległy o 50 km antena GP rssi -132 a snr -9,3 antena yaga rssi-107 a snr-2,5
Buk Jurajski odległy o 21,7 km GP rssi -118 snr +1 yaga rssi-92 snr +6,3
3 rzeki odległy o 24,4 km GP rssi -123 a snr 1,8 yaga rssi -103 snr -6
hałda Małgosia odległa o 5,2 km GP rssi-119 snr +2,5 Yaga rssi -96 snr +0,3
Kawie Góry 8,4 km GP rssi-115 snr =5,3 yaga rssi-93 snr +0,3
Złota Góra 4 km GP rssi-101 snr +12,3 yaga rssi -75 snr +8,8
Podsumowanie4 jest takie ze antena Yaga miała silniejsze sygnały od anteny dookólnej która i tak jest bardzo zyskowna bo to ta co ma 2 metry długości i sygnały były mocniejsze z Yagi o rssi 26 , 25 26 , 22 , 23 , 20 , więc jeśli byśmy7 mieli odległego noda którego odbieramy z sygnałem rssi -134 to takie połączenie jest słabe nie stabilne a skierowanie na tego noda yagi 20 elementowej da nam sygnał rssi -114 w najsłabszym wypadku a w najlepszym o te 26 czyli da rssi -108 czyli z sygnału bardzo słabego na dookólnej antenie Yaga da bardzo mocny sygnał Antena Yaga w sklepie Dipol ostatnio kosztowała 77 zł . Wiadomo antena kierunkowa nie każdemu będzie potrzebna wręcz tylko sporadycznie i w sytuacjach podbramkowych gdzie ktoś mieszka bardzo daleko od sieci mesh lub zlinkowanie dwóch odległych miast i wtedy yaga 20 el w jednym mieście i druga taka yaga w innym mieście nakierowane na siebie Mój test może się przyda właśnie takim osobom a ja głównie stosuję anteny dookólne a tą antenę Yagi zostawię na maszcie na obrotnicy raczej do eksperymentów przy podwyższonej propagacji .Ale sam jestem miło zaskoczony przyrostem sygnału ciekaw jestem jaki by był w porównaniu z słabszą anteną GP taką np 8 dBi 113 cm np firmy Qoltec zresztą mam i taką ale wchodzenie na maszt 22 m w te i z powrotem nie bardzo mi się chce , zapewne przyrosty sygnały rssi były by wtedy i do 30
[admin] Powyższą treść pozwoliłem sobie edytować na czytelniejszą:
Test anteny kierunkowej Yagi ATK-20/800-980 MHz
Zakupiłem antenę kierunkową w sklepie Dipol:
ATK-20/800-980 MHz, 20-elementowa Yagi o zysku 16,5 dBi i długości 180 cm. Jest ona doskonała do Meshtastica na częstotliwości 868 MHz.
Zamontowałem antenę na obrotnicy, na maszcie na wysokości 22 m nad ziemią. Metr wyżej znajduje się antena dookólna GP firmy Paradar o zysku 11,5 dBi i długości 205 cm.
Przeprowadziłem test porównawczy między obiema antenami. Antenę kierunkową precyzyjnie ustawiałem na konkretnego, odległego noda. Oto wyniki:
Wyniki testów
1. Kamieńsk (odległość: 50 km)
GP: RSSI -132, SNR -9,3
Yagi: RSSI -107, SNR -2,5
2. Buk Jurajski (odległość: 21,7 km)
GP: RSSI -118, SNR +1
Yagi: RSSI -92, SNR +6,3
3. Trzy Rzeki (odległość: 24,4 km)
GP: RSSI -123, SNR +1,8
Yagi: RSSI -103, SNR -6
4. Hałda Małgosia (odległość: 5,2 km)
GP: RSSI -119, SNR +2,5
Yagi: RSSI -96, SNR +0,3
5. Kawie Góry (odległość: 8,4 km)
GP: RSSI -115, SNR +5,3
Yagi: RSSI -93, SNR +0,3
6. Złota Góra (odległość: 4 km)
GP: RSSI -101, SNR +12,3
Yagi: RSSI -75, SNR +8,8
Podsumowanie wyników
Antena Yagi osiągnęła znacznie silniejsze sygnały niż antena dookólna GP. Różnice w RSSI wynosiły:
26, 25, 26, 22, 23, 20.
Przykładowo, dla bardzo słabego sygnału odbieranego przez antenę GP (RSSI -134), antena Yagi dałaby sygnał:
RSSI -114 (najgorszy przypadek)
RSSI -108 (najlepszy przypadek).
To oznacza, że antena kierunkowa pozwala przekształcić bardzo słaby sygnał w stabilne połączenie.
Uwagi końcowe
Antena Yagi kosztowała w sklepie Dipol 77 zł. Jest to rozwiązanie dedykowane do sytuacji, gdy:
mieszkamy daleko od sieci mesh,
chcemy połączyć dwa odległe miasta (wystarczy jedna Yagi w każdym mieście skierowana na siebie).
Choć sam preferuję anteny dookólne, antenę Yagi pozostawiam na maszcie do eksperymentów. W przyszłości mogę porównać ją z anteną GP o mniejszym zysku (np. 8 dBi, długość 113 cm, firma Qoltec), jednak wejście na maszt o wysokości 22 m to spore wyzwanie. Szacuję, że przyrosty sygnału RSSI mogłyby wynosić nawet 30.
Antena kierunkowa yaga
-
sq9uu
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Re: Antena kierunkowa yaga
Anteny kierunkowe niekiedy sa bardzo potrzebne. Szczegolnie w terenie zabudowanym kiedy anteny sie nie widza poprzez na przyklad las czy inne zabudowania. Mam 2 moduly LoRa na 868MHz o mocy 30dBm i dwie lokalizacje do polaczenia w odleglosci okolo 3km w miescie. Anteny sie nie widza po drodze jest las i niskie zabudowania. Na razie mam 2 dookolne anteny 12dBi (tak podaja chinczycy) jedna na wysokosci 2m nad ziemia a druga na wysokosci 5m nad ziemia. Jesli antena niska jest przed budynkiem to lacze dziala jesli przestawie ja za sciane do wewnatrz lacznosci brak. Nie moge tej niskiej anteny ani umiescic na zewnatrz ani na kawalku masztu ze wzgledu na 99% wandalizm.
Kupilem antene panelowa kierunkowa do niskiej lokalizacji ale teraz pojawia sie problem. Jak ustalic azymut z jakich zrodel skorzystac zeby ta antene kierunkowa ustawic we wlasciwym kierunku. Na mapach Geoportalu moge zmierzyc odleglosc i narysowac nitke polaczenia na mapie ale jak ustalic azymut bo mam busole i moglbym sie nia posluzyc.
Antena wysoka pozostanie dookolna bo bede sie z nia laczyl z urzadzenia przenosnego w celu przekazywania polecen z tabletu.
Kupilem antene panelowa kierunkowa do niskiej lokalizacji ale teraz pojawia sie problem. Jak ustalic azymut z jakich zrodel skorzystac zeby ta antene kierunkowa ustawic we wlasciwym kierunku. Na mapach Geoportalu moge zmierzyc odleglosc i narysowac nitke polaczenia na mapie ale jak ustalic azymut bo mam busole i moglbym sie nia posluzyc.
Antena wysoka pozostanie dookolna bo bede sie z nia laczyl z urzadzenia przenosnego w celu przekazywania polecen z tabletu.
Myslenie nie boli.
Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie 
Można np za pomocą tego programu https://heywhatsthat.com/ czy każdy inny który pozwala postawić punkty i rozciąga linię między tymi punktami .Ja robię tak rozciągam linię między punktami ostatnio to było między moim domem a nodem Buk Jurajski oddalonym o 22 km i przełączam mapę na widok z satelity robię mocne zbliżenie na moją okolicę i widzę ze linia przecina przez garaż sąsiada 200 m dalej więc stojąc na dachy mojego budynku ustawiłem antenę kierunkową ATK 20 https://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20- ... _A7025.htm by celowała dokładnie w ten garaż .Wiem ze nie zawsze tą metodą można się posłużyć bo być może mieszkasz obstawiony wysokimi budynkami czy drzewami i nic nie widzisz ale ten programik pokazuje też w stopniach tak jak np aprs.fi a zapewne do tel kom można sporo programików wgrać które pokazują w stopniach ,więc jakieś rozwiązanie jest .Pozdrawiam
Dziekuje za podpowiedz! Troche sie musialem wglebic w funkcje programu ale mozna uzyskac duzo informacji. Bede probowal za pomoca busoli i orientacji na budynek widoczny w odleglosci okolo 200m ustawic antene kierunkowa panelowa. Program w panoramie nie pokazuje lasu tylko budynki i to moze byc mylace ze jest dobry widok i propagacja. 700m gestego lasu i dla tego zestawu 2 anten dookolnych nie ma zasiegu.
Myslenie nie boli.
Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie