jak sprawdzać zasięg w realu?

Awatar użytkownika
lykamspam
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

jak sprawdzać zasięg w realu?

Post autor: lykamspam »

Widziałem kilka map z realnym zasięgiem.

Czy ktoś może krok po kroku pokazać jak się to robi? np. jak ustawić by co minutę klient wysyłał komunikat?
Jak zrobić by co ileś tam sekund wysyłał położenie. Zazwyczaj potem się zbiera te dane z pliku log.
Jak to potem obrobić?

ktoś wie coś?
katowicecentrum
Kontakt:

Re: jak sprawdzać zasięg w realu?

Post autor: katowicecentrum »

Trzeba sporo samozaparcia, żeby znaleźć prawidłową drogę do rozwiązania problemu, który opisujesz. Niby są dedykowane narzędzia, ale czy one działają tak jak należy?! No nie koniecznie... Sam próbowałem ogarnąć temat w sposób, który pozwalałby mi stworzyć tutaj na forum poradnik, jak to należy krok po kroku ruszyć.

Wchodzimy w ustawienia > ustawienia modułu > range test
Tam uruchamiamy ten skrypt i wpisujemy co ile sekund dana LoRa ma wysyłać próbkę wiadomości, która brzmi "Seq 1 ... 2 ... 3 ... 999" itd. Dana stacja będzie ciągle wysyłała te SEQ co daną ilość sekund.
Powyżej opisany skrypt uruchamiamy po stronie LoRy, której zasięg chcemy sprawdzać, np. stacja na dachu.
No i już tutaj pojawia się pierwszy problem, bo SEQ słyszą wszyscy, a więc jak sprawdzić zasięg, skoro SEQ będzie wszystkim spamowało? Musiałbym przełączyć daną stację (której zasięg chcę sprawdzić) na inny kanał, a po całym teście wyłączyć moduł "range test" no i przełączyć ją na poprzedni kanał (na którym ma domyślnie pracować).

Noszone urządzenie LoRa ( z którym chcę chodzić po mieście i sprawdzać gdzie się łączy z powyżej opisaną stacją ) mogę przełączyć w tryb TRACKER w lokalizacji:
ustawienia > Device > Role > TRACKER
W tym momencie aktualizowanie lokalizacji jest podobno priorytetem. Niestety jednak jak to testowałem to dalej było słabo... Ustawiałem sobie częste SEQ np. co 60 sekund na urządzeniu stacjonarnym LoRa i wychodziłem na spacer z urządzeniem noszonym LoRa. Spacerek trwał z 20-30 minut, a efektem spacerku były zaledwie 3-6 znaczników, które się zapisały.

O jakim piszę teraz miejscu?
W urządzeniu noszonym klikamy to menu gdzie są m. in. ustawienia. I tam mamy do wyboru "Export rangetest.csv". To właśnie w tej lokalizacji mają nam się zapisywać dane, które później radośnie możemy sobie przetwarzać. I samo przetwarzanie / obróbka tego pliku jest łatwa / daje się łatwo zapamiętać jak się tego dokonuje. No ale jak sam plik nie zawiera tego, co zawierać powinien to cóż... jesteśmy bezradni, no chyba że mamy za dużo czasu i ręcznie będziemy sobie tam wpisywać dane typu "współrzędne", "SNR" czy "RSSI".

Są jeszcze kolejne kwiatki jak w postaci współrzędnych. Np. na takim urządzeniu LILYGO T-LoRa nie ma możliwości użycia tego narzędzia "range test", bo moduł ten nie ma w sobie GPS'a. Co prawda jak się wejdzie w ostatnią zakładkę aplikacji "meshtastic" to można zaznaczyć na samym dole "Podaj lokalizację telefonu do sieci". No i w tym momencie włączamy GPS na szmatfonie po czym widzimy w aplikacji "meshtastic" w drugiej zakładce od góry, jak nasza lokalizacja jest pobierana i aktualizowana. Wszystko ładnie pięknie, ale (niestety - nad czym ubolewam) to się nijak ma do uzupełnianej zawartości pliku "range test".

No więc jakie rozwiązanie tego problemu?!
Rozwiązaniem jest zakup urządzenia LoRa z modułem GPS jak LILYGO T-BEAM. Wtedy rzeczywiście (w końcu) łaskawie do pliku "range test" czasem zapisują się lokalizacje. No i to by było na tyle ;) Powodzenia przy odkrywaniu tego tematu. Wielu już próbowało, ale może Twoje efekty tych dociekań będą owocniejsze od naszych.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Re: jak sprawdzać zasięg w realu?

Post autor: StaCh47 »

Zeby sprawdzic zasieg w realu trzeba zdecydowac miedzy czym a czym ma to byc zasieg. Jesli tak jak opisal to tworca watku to pozostaje, opisana poprzednio, metoda wydzielenia kanalu, na ktorym beda pracowaly te dwa urzadzenia i wysylanie z roznych miejsc krotkich informacji ze stacji ruchomej.
Natomiast jesli chodzi o zasieg w terenie to urzadzenie musi byc wyposazone w GPS i wtedy na kanale LongFast widac wszystkie stacje, ktore rowniez maja GPS wlaczony i z ktorych dotarly do nas sygnaly. Widac to w aplikacji Meshtastic na smartfonie po nacisnieciu na "mapke" gdzie sa pozycje poszczegolnych stacji. Tylko co mi po zasiegu skoro zadne informacje nie docieraja? Dokladnosc modulow GPS tez przedstawia wiele do zyczenia.
30.01
Przeszedlem sie dzisiaj z urzadzeniem mobilnym zastanawiajac sie jak mozna sprawdzic zasieg?
Otoz przy ustawieniach standardowych nie da sie tego zrobic :shock:
Dlaczego? Otoz nadajniki pracuja w rezimie czasowego ograniczenia lacznosci, GPS sprawdza pozycje co 15 minut wiec czasem trzeba by dlugo czekac zeby uzyskac polaczenie z okreslonego miejsca. Trzeba liczyc na to, ze inni tez maja albo wbudowany modul GPS albo wpisany na sztywno w stacje stala. Czy jest lacznosc bezposrednia mozna sie zorientowac po ilosci przeskokow. Jak przeskokow nie ma to jest lacznosc bezposrednia tak jak bylo u mnie z routerem na Joteyki czy tez ze stacja w miejscowosci Ameryka.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
ODPOWIEDZ