Nowa niekompatybilna wersja 2.3.* Meshtastic
-
StaCh47
- MODERATOR
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Re: Nowa niekompatybilna wersja 2.3.* Meshtastic
I kolejny problem, ktory moglby pomoc w organizacji wlasnej sieci lokalnej.
Czy ktos z praktyka moglby wskazac jak zalozyc kanal administracyjny dla wlasnych stacji aby moc je nadzorowac zdalnie przez siec? Jak to sie rozni od zalozenia wlasnego kanalu informacyjnego dla ograniczonej liczby stacji?
Czy ktos z praktyka moglby wskazac jak zalozyc kanal administracyjny dla wlasnych stacji aby moc je nadzorowac zdalnie przez siec? Jak to sie rozni od zalozenia wlasnego kanalu informacyjnego dla ograniczonej liczby stacji?
Myslenie nie boli.
Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie 
Wchodzisz w ustawienia tam wybierasz chanelss a w chanelss klikasz na samym dole + otwiera się nowe okno a tam masz nazwa kanalu wpisujesz Admin poniżej w PSK klikasz w tą strzałeczkę w kształcie kółka i za chwilę losowo wybierze klucz 44 znakowy najlepiej sobie go gdzieś potem skopiować ja mam w notatniku w tel kom . Naciskasz ok i WYŚLIJ i w tym nodzie już masz kanał Admin tak samo robisz w innych nodach z tym ze tam wklejasz ten klucz w to okno PSK i oczywiście nazwe kanału nadajesz Admin ja dałem A z dużej litery więc wszędzie tak daję https://youtu.be/BOG9gGd1rYo?si=jp56NSZZPczxSLH-&t=382 Bardzo podobnie tworzy się kanał szyfrowany ustawienia potem chanelss nazwe kanału szyfrowanego sobie wymyślasz np Czołg w okienko PSK klikasz w strzałke losowo wybierze klucz ok wyślij i warto potem skopiować ten klucz by przeslać innym lub jak z kimś z grupy się spotkasz to pozwalasz jak by zrobić zdjęcie kodu QR co jest w meshu czyli w aplikacji masz u góry symbol wiadomości obok w prawą stronę symbol ludziki potem symbol mapa i takie kuleczko z kreseczkami wejdz tam i masz kod QR w nim są wszystkie twoje kanały czyli ten admin i ten szyfrowany i jak dasz komuś co też ma aplikacje meshtastic zrobić tego zdjęcie to on z automatu dostanie te kanały i hasła do nich robiliśmy to testowo 2 razy i dwóch moich kumpli dostało te nastawy ale można tak jak wyżej opisałem ręcznie kopiuj i wklej czyli wysyłasz znajomemu SMS a z tym kluczem i nazwą kanału np tego szyfrowanego Czołg i on to wkleja w te rubryki i wszystko jest ok nie wiem jak te najnowsze softy może coś się pozmieniało na lepsze lub gorsze he he bo do tej pory było to dziecinnie łatwe nie pamiętam chyba na kanale hotel foxtrot tango echo na YT gość to pokazywał .Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2025, 07:42 przez sq9uu, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo dziekuje za informacje. Pewnie komus sie jeszcze przyda. Czyli wlasciwie jedyna roznica przy tworzeniu lokalnego kanalu to nazwa kanalu admin? Czyli nazwa nie jest obowiazkowo "admin" skoro piszesz, ze moze byc "czolg"? A jak to sie ma do zdalnego zarzadzania taka stacja? Czy jak wchodzisz w symbol stacji w kolorowej obwodce naciskasz "wiecej" i tam na dole jest zdalne zarzadzanie stacja, to zadziala tylko dla stacji, z ktora masz utworzony wspolny szyfrowany kanal i pod warunkiem, ze jest dostepna / aktywna?
Znalazlem informacje ze jesli utworzy sie nowy kanal z oznaczeniem "0" z wlasnym kluczem, a drugi z oznaczeniem "1" i ten z oznaczeniem "1" bedzie kanalem LongFast z odpowiednim kluczem publicznym"AQ==" to pewne informacje o stacji beda przekazywane tylko w kanale "0" a nie w kanale ogolnym LongFast. Stworzylem taki kanal dla moich stacji i teraz inne stacje LongFast maja w opisie w aplikacji "ch.1". Wedlug zrodla tej informacji dane o polozeniu przekazywane sa tylko w kanale oznaczonym "0". Dla mnie to dobrze bo bede mial informacje o lokalizacji moich stacji ruchomych i o to mi wlasnie chodzilo.
Pare osob tu zaglada i informacje pewnie im sie przydadza. Pozdrawiam.
Niestety zdalne zarzadzanie nie dziala pokazuje sie "Blad Nieautoryzowany klucz publiczny". Wiadomosci na wlasnym kanale docieraja prawidlowo.
Podobno na oprogramowaniu 2.5.* dziala to inaczej.
Znalazlem informacje ze jesli utworzy sie nowy kanal z oznaczeniem "0" z wlasnym kluczem, a drugi z oznaczeniem "1" i ten z oznaczeniem "1" bedzie kanalem LongFast z odpowiednim kluczem publicznym"AQ==" to pewne informacje o stacji beda przekazywane tylko w kanale "0" a nie w kanale ogolnym LongFast. Stworzylem taki kanal dla moich stacji i teraz inne stacje LongFast maja w opisie w aplikacji "ch.1". Wedlug zrodla tej informacji dane o polozeniu przekazywane sa tylko w kanale oznaczonym "0". Dla mnie to dobrze bo bede mial informacje o lokalizacji moich stacji ruchomych i o to mi wlasnie chodzilo.
Pare osob tu zaglada i informacje pewnie im sie przydadza. Pozdrawiam.
Niestety zdalne zarzadzanie nie dziala pokazuje sie "Blad Nieautoryzowany klucz publiczny". Wiadomosci na wlasnym kanale docieraja prawidlowo.
Podobno na oprogramowaniu 2.5.* dziala to inaczej.
Myslenie nie boli.
mieszasz dwa wątki opisałem tworzenie kanału Admin wchodzisz w ustawienia i w chanels tam klikasz + w okno nazwy kanału piszesz Admin a w oknie PSK klikasz w to kółko strzałke wygeneruje ci klucz 44 znakowy i ok i wyślij i w innych urządzeniach wpisujesz Admin i wklejasz ten klucz czyli i kanał wszędzie musi być Admin i klucz ten sam wszędzie i masz nadzór nad nodami .Ja najdalej sięgam z Częstochowy do noda koło Tuszyna .A z tym czołgiem to opisałem tworzenie kanału szyfrowanego dla jakiejś grupy ludzi. Ja mam kanał Admin utworzony w zeszłym roku czyli sporo miesięcy temu teraz w nowych softach coś pozmieniali jakiś klucz publiczny itd nie wiem czy to jest lepsze moim zdaniem nie miej 10 nodów w terenie pod nadzorem i liste tych kluczy publicznych he he .Polecam starsze softy są na gitchub te poniżej 2.5xx https://github.com/meshtastic/firmware/ ... fc27f2.zip , tam tworzenie kanału Admin jest jak opisałem proste jak budowa cepa
Ostatnio zmieniony 20 lutego 2025, 07:59 przez sq9uu, łącznie zmieniany 1 raz.
A teraz jak się tworzy kanał szyfrowany który nie ma nic wspólnego z kanałem Admin .Wchodzimy w ustawienia potem w chanels klikamy u dołu + w rubryce u góry nazwa kanału wpisujemy co chcemy np Tajny a poniżej w rubryce PSK klikamy obok strzałkę zwiniętą w kółko generuje nam klucz 44 znakowy w tym są cyfry , litery i znaki specyjalne . Teraz w innych urządzeniach wpisujemy tak samo Tajny a klucz wklejamy w rubryke PSK .taki klucz można grupie zaufanych przyjaciół co mają meshtastika przesłać czy to sms-em czy na e-mail czy przepisać mozolnie na kartkę i podać lub otworzyć zakładkę z kodem QR w naszym telefonie i pozwolić by kolega mający meshtastika zrobił tego zdjęcie to jak by z automatu wskoczy z tym ze jak mamy już stworzony wcześniej kanał Admin to to też wskoczy więc ostrożnie z rozdawaniem kodu QR https://youtu.be/PecCIULHdFc?si=gsHI8Xr7rQYrRR92&t=402
Problem jest w taki ze zarowno aplikacja jak i firmware sa w trybie beta testow i wiele opcji jest zmienianych. Ja korzystam z aplikacji na smartfona 2.5.16 i firmware 2.5.18. Procedura tworzenia zdalnego zarzadzania podobno nie wymaga juz tworzenia osobnego kanalu ale nie mam dokladnego opisu jak to zastosowac. Jesli chodzi o kanal do wymiany informacji dla wlasnych stacji to juz go utworzylem i dziala.
Z procedury opisanej przez Ciebie wynika, ze tworzenie kanalu admin niczym sie nie rozni od tworzenia wlasnego kanalu wymiany informacji tylko nazwa kanalu Admin. Procedura jest identyczna. Poniewaz wszystkie moje stacje sa na razie w moim zasiegu oprocz chwilowo WRW2 to za pomoca 2 smartfonow moge kopiowac kod QR na kazdy po kolei zeby utworzyc prywatny kanal informacyjny. Ze zdalnym zarzadzaniem poczekam na rozwoj wersji oprogramowania a takze na zdalne wgrywanie nowszej wersji firmware.
Na 2 nowe stacje przenosne wgralem najnowsza wersje 2.5.20 i na jedna starsza nawet wgralem wczesniej ERASE (Meshtastic_nRF52_factory_erase_v3_S140_6.1.0.uf2) i niestety nadal jest problem dane konfiguiracyjne nie zostaly skasowane. Probowalem inna wersje Meshtastic_nRF52_factory_erase_v3_S140_7.3.0.uf2 i taki sam efekt.
21.02
Trzeba sie uzbroic w cierpliwosc bo okazuje sie, ze czasem kolejne wersje "kloca sie" z ustawieniami, ktore pozostaja niezmienne pomimo wgrania nowej wersji. To jest wygodne bo nie trzeba konfigurowac stacji od zera po kazdym upgrade ale wymaga od programistow przestrzegania rezimu. aby nie bylo kolizji, ktore jednak wystepuja. Prawdopodobnie stalo sie to w moich 2 stacjach gdzie na liscie wyboru nazwa jest wyszarzona a takze QR kod szyfrowania wyszarzony i nie mozna sie dostac do ustawien. Czy ktos wie jak wyzerowac stacje zostawiajac bootloader?
Poza cierpliwoscia jest jeszcze sprawa organizacji produkcji oprogramowania firmware i software dla Androida. Zazwyczaj dobra praktyka jest wypuszczanie co jakis czas wersji Stable dla zwyklych uzytkownikow a tak to wszyscy jestesmy betatesterami kolejnych wydan i mamy z nimi problemy. Poza tym dobra praktyka nie polega na oznaczaniu kolejnych beta wersji liczbami calkowitymi a wersjami zaczynajacymi sie od "0." Dopiero wersje Stable oznacza sie w ten sposob zaczynajac od "1.0".
Z procedury opisanej przez Ciebie wynika, ze tworzenie kanalu admin niczym sie nie rozni od tworzenia wlasnego kanalu wymiany informacji tylko nazwa kanalu Admin. Procedura jest identyczna. Poniewaz wszystkie moje stacje sa na razie w moim zasiegu oprocz chwilowo WRW2 to za pomoca 2 smartfonow moge kopiowac kod QR na kazdy po kolei zeby utworzyc prywatny kanal informacyjny. Ze zdalnym zarzadzaniem poczekam na rozwoj wersji oprogramowania a takze na zdalne wgrywanie nowszej wersji firmware.
Na 2 nowe stacje przenosne wgralem najnowsza wersje 2.5.20 i na jedna starsza nawet wgralem wczesniej ERASE (Meshtastic_nRF52_factory_erase_v3_S140_6.1.0.uf2) i niestety nadal jest problem dane konfiguiracyjne nie zostaly skasowane. Probowalem inna wersje Meshtastic_nRF52_factory_erase_v3_S140_7.3.0.uf2 i taki sam efekt.
21.02
Trzeba sie uzbroic w cierpliwosc bo okazuje sie, ze czasem kolejne wersje "kloca sie" z ustawieniami, ktore pozostaja niezmienne pomimo wgrania nowej wersji. To jest wygodne bo nie trzeba konfigurowac stacji od zera po kazdym upgrade ale wymaga od programistow przestrzegania rezimu. aby nie bylo kolizji, ktore jednak wystepuja. Prawdopodobnie stalo sie to w moich 2 stacjach gdzie na liscie wyboru nazwa jest wyszarzona a takze QR kod szyfrowania wyszarzony i nie mozna sie dostac do ustawien. Czy ktos wie jak wyzerowac stacje zostawiajac bootloader?
Poza cierpliwoscia jest jeszcze sprawa organizacji produkcji oprogramowania firmware i software dla Androida. Zazwyczaj dobra praktyka jest wypuszczanie co jakis czas wersji Stable dla zwyklych uzytkownikow a tak to wszyscy jestesmy betatesterami kolejnych wydan i mamy z nimi problemy. Poza tym dobra praktyka nie polega na oznaczaniu kolejnych beta wersji liczbami calkowitymi a wersjami zaczynajacymi sie od "0." Dopiero wersje Stable oznacza sie w ten sposob zaczynajac od "1.0".
Myslenie nie boli.
Podajesz w ustawieniach klucz publiczny stacji, które mają zarządzać i odtąd te stacje mogą zmieniać ustawienia tych, w których podano klucz.StaCh47 pisze: ↑20 lutego 2025, 08:40 Problem jest w taki ze zarowno aplikacja jak i firmware sa w trybie beta testow i wiele opcji jest zmienianych. Ja korzystam z aplikacji na smartfona 2.5.16 i firmware 2.5.18. Procedura tworzenia zdalnego zarzadzania podobno nie wymaga juz tworzenia osobnego kanalu ale nie mam dokladnego opisu jak to zastosowac. Jesli chodzi o kanal do wymiany informacji dla wlasnych stacji to juz go utworzylem i dziala.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
Poniewaz wiekszosc moich stacji na nRF52840 dziala na firmware 2.5.20 a pojawila sie w sieci wersja 2.6.11 postanowilem sprawdzic czy warto to zmieniac. Wniosek taki nie warto. Po wgraniu *.uf2 posypala sie cala konfiguracja i w zasadzie musialem wgrac od nowa wersje 2.5.20 i wszystko ustawic od poczatku. Bardzo jestem ciekaw kim sa ci, ktorzy sprawdzaja kod i zatwierdzaja do stosowania? Oczywiscie zabezpieczaja sie, ze to jest faza Beta ale ile ta faza Beta moze trwac? Nowa aplikacja na smartfona dziala na Androidzie od 8 w gore i wlasciwie sa glownie kosmetyczne zmiany, wiekszosc bez sensu na przyklad przeniesienie belki z gory na dol, ekran wybierania z BT i innych zrodel. I wcale mnie nie dziwi, ze niektorym uzytkownikom wyczerpala sie cierpliwosc i porzucili stosowanie tego projektu na rzecz Meshcore. Poniewaz aplikacja i urzadzenia maja mi sluzyc do nieco innego celu pozostane przy dotychczasowych ustawieniach bo szkoda nerwow
.
Myslenie nie boli.
Ale jak to? Po co wgrałeś stary firmware by ustawić konfigurację a nie zrobiłeś tej konfiguracji w nowym jak wyszło, że jest problem? Mnie chyba poszło wgranie konfiguracji z poprzednich wersji do nowych, ale w sumie nie wiem, jestem już znieczulony na kolejne problemy. Co za różnica czy mi się wszystko przeniosło czy nie przeniosło, ustawiło czy nie ustawiło, jak i tak nie mogę używać Meshtastica do niczego sensownego.StaCh47 pisze: ↑13 lipca 2025, 15:27 Poniewaz wiekszosc moich stacji na nRF52840 dziala na firmware 2.5.20 a pojawila sie w sieci wersja 2.6.11 postanowilem sprawdzic czy warto to zmieniac. Wniosek taki nie warto. Po wgraniu *.uf2 posypala sie cala konfiguracja i w zasadzie musialem wgrac od nowa wersje 2.5.20 i wszystko ustawic od poczatku.
A przypominam sobie, przy ostatniej aktualizacji, ale nie wiem między jaką wersja a jaką, szlag trafił wybrane ustawienia np wypychania i pobierania kanałów.
Te nowe wersje 2.6 chyba niwelują problem ciągłego przeładowywania ESP32 ale dla innych modułów mogą nie być użyteczne.
A to jakiś poważy projekt jest by się tym przejmować?Bardzo jestem ciekaw kim sa ci, ktorzy sprawdzaja kod i zatwierdzaja do stosowania?
Przed czym? Beta może nie skończyć się, nie widzę problemu. Problem jest z jakością, bezsensownością tudzież niespójnością tego co przychodzi.Oczywiscie zabezpieczaja sie, ze to jest faza Beta ale ile ta faza Beta moze trwac?
I nowa aplikacja nie chodzi na starych firmware'ach. Nie wiem od której wersji, ale mam jakąś stację wcale nie nie wiadomo jak starą i taki komunikat mam.Nowa aplikacja na smartfona dziala na Androidzie od 8 w gore i wlasciwie sa glownie kosmetyczne zmiany, wiekszosc bez sensu na przyklad przeniesienie belki z gory na dol, ekran wybierania z BT i innych zrodel.
A co wnosi Meshcore?I wcale mnie nie dziwi, ze niektorym uzytkownikom wyczerpala sie cierpliwosc i porzucili stosowanie tego projektu na rzecz Meshcore.
Ja lubię sobie poprzesyłać samodzielnie LoRą. Używam 433 bo moduły LoRa w takiej wersji kosztują grosze i mogę sobie natłuc ile chcę urządzeń a nie przejmować się, że najtańsze moduły pod Meshtastica kosztują 100zł. No ale w ten sposób nie mogę wymieniać się pokryciem z innymi. Nie potrzebuję też tego żałosnego komunikatora w Meshtasticu co to nie wiadomo kto do kogo gada chyba, że robią czat 1:1.Poniewaz aplikacja i urzadzenia maja mi sluzyc do nieco innego celu pozostane przy dotychczasowych ustawieniach bo szkoda nerwow.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Korzystam z Heltec T114 na nRF52840 i pisalem juz o problemie, ktory polega na tym, ze pewien obszar pamieci nie jest zerowany przy wgrywaniu nowszych wersji i bywa z nimi niekompatybilny.
Musze chyba zalozyc konto na portalu Heltec i zaczac pisac o problemach z ich sprzetem choc nie wiem czy cos wskoram
.
Musze chyba zalozyc konto na portalu Heltec i zaczac pisac o problemach z ich sprzetem choc nie wiem czy cos wskoram
Myslenie nie boli.