ogniwa lit-ion - próba temperatury

katowicecentrum
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

ogniwa lit-ion - próba temperatury

Post autor: katowicecentrum »

Dnia dzisiejszego 21.05.2023 mieliśmy na tyle upalny dzień, że można było wypróbować pewną teorię. Jako że ogniwa lit-ion stosujemy w routerach są one wystawione na warunki pogodowe. Jednym z czynników, który może spowodować eksplozję ogniwa lit-ion to wysoka temperatura. Dnia dzisiejszego przeprowadziłem obserwację dwóch ogniw litowo-jonowych wystawionych na działanie słońca. Ogniwa poprzedniego dnia wieczorem zostały w pełni naładowane. Jedno ogniwo 1700 mAh, a drugie 1900 mAh. Jedno zwykłe, a drugie z dodatkowo wbudowanym zabezpieczeniem. Ogniwa zostały umieszczone w pudełkach z metalu, pokrytych czarnym tworzywem od środka i zewnątrz. Zostały one położone również na czarnym pudełku wiec cała ta powierzchnia powinna dobrze absorbować promieniowanie słoneczne.

Obrazek Obrazek

Godzina 13:00 na dworze 24,4*C. Po 15 minutach wystawienia na słońce obudowa była już nagrzana do 53*C, a w środku 38*C.

Godzina 14:00. Na zewnątrz 48-50*C, a w środku 44*C.
Godzina 16:20. Temperatura na zewnątrz obudowy 45-46*C a w środku 42*C.

Nic nie wybuchło ;)
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Re: ogniwa lit-ion - próba temperatury

Post autor: StaCh47 »

Moj przyczynek do korzystania z akumulatorow 18650.
Pojawila sie kiedys na Allegro oferta bardzo tanich akumulatorow tego typu. Sprzedawca podal, ze pochodza z demontazu (blaszki) z pakietow ale sa sprawdzone i podana jest ich aktualna pojemnosc. Najpierw kupilem 2 akumulatory i sprawdzilem czy rzeczywiscie maja taka pojemnosc jak podano (mam sprzet do testow). Potem kupilem jeszcze kilka bo budowalem Power Banki do zasilania moich urzadzen. Jeden z power bankow przekazany do eksploatacji po kilku ladowaniach stracil pojemnosc z drugim tez byly klopoty. Jakos przegapilem podstawowy parametr jakim jest ilosc ladowan. Pozostal mi jeden taki akumulator, ktory jakos sie trzymal wiec uzywalem go do testow jako zabezpieczenie przed odlaczeniem zasilania. Ostatnio wstawilem go do obudowy z ESP8266 podlaczony do ladowarki 5V poprzez diode krzemowa 1A i nieopatrznie zostawilem go na dluzej bo zajalem sie czyms innym. Wieczorem slysze huk myslalem, ze to w kuchni cos spadlo ale nie to z pokoju. Zapalilem swiatlo o zobaczylem jakiego balaganu moze narobic takie ogniwo jak wybuchnie dobrze, ze nie wywolalo pozaru. Wiecej juz nie kupuje zadnych akumulatorow ani LiIon ani LiPoly bez zabezpieczenia pola pracy.
Teraz musze posprzatac ten balagan co nie bedzie latwe bo jest pelno jakiegos czarnego proszku wszedzie na biurku.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Pektosol
Kontakt:

Post autor: Pektosol »

Ja od dłuższego czasu używam odzyskanych ogniw 18650.
Najczęściej są to ogniwa które pochodzą z rozebranych bateri laptopów.
Prawie zawsze jest tak że na 12ogniw w takiej bateri 2 mają zwarcie a reszta jest sprawna.
Jakiś czas temu kupiłem na aliekspress tester pojemności i rezystancji wewnętrznej do takich i teraz wiem które ogniwo mogę gdzie dać.

Generalnie nie ma z nimi żadnego problemu trzeba tylko ładować je specjalnymi ładowarkami do ogniw a jeśli używamy do zasilania np wkrętarki to trzeba zastosować BMS.
Na aliekspress jest takich gotowych rozwiązań cała masa i kosztują grosze 2..8zl za szt w zależności od zastosowania.

Te ognia wybuchają/ zapalają się jak zostanie przebite lub zgniecione.
Również ładowane zbyt dużym napięciem może wydzielić się wewnątrz gazy które rozszadza ogniowo.
Dlaczego trzeba obowiązków stosować BMSy i specjalne ogniwa.
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Post autor: StaCh47 »

Przyszly 2 akumulatory 21700 z zabezpieczeniem po 4Ah kazdy. Koszyki sa w drodze. Zgadzam sie z tym co kolega napisal wyzej bo:
- albo kupujemy akumulatory z zabezpieczeniem
- albo do ladowania uzywamy ladowarki z zabezpieczeniem pola pracy.
Inaczej moze byc nieprzyjemnie :-)
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
ODPOWIEDZ