Chciałem Was zainteresować układem TPL5010 stworzonym jako wachdog o bardzo niskim poborze prądu.
Typowo - 25nA ....i to jest najważniejsza cecha tego rozwiązania
Poniżej można pobrać datashet producenta
https://www.ti.com/lit/gpn/TPL5010
Jest tam opisany schemat podłączenia i wszystkie parametry.
Cena układu to około 2zł
Układ jest gotowy od ręki do działania. Wymaga jedynie dwóch rezestorow.
Jeden ustalający czas obserwacji a drugi do podciągnięcia napięcia na sygnale reset.
Układ działa w następujący sposób że wysyła sygnał WAKE i jeśli nie ma odpowiedzi na pinie DONE w określonym czasie to robi RESET..
Czas ustalamy rezystorem od kilku ms do 2h
Generalnie można by olać sygnał WAKE i tylko odbierać z lory świecenie diody na wejściu DONE.
Jeśli w odstępie np 1min nie będzie nic na DONE to zrobi reset.
Wiem że tutaj na forum jest już wachdog, ( z którego ja również korzystam z powodzeniem) jednak to rozwiązanie pobiera znacznie mniej prądu co w rozwiązaniach solarnych jest bardzo istotne.
Może komuś będzie się chciało zrobić taki układ na płytce z wlutowanymi rezestorami i pinami do wlutowaniu kabelków.
Wachdog TPL5010 o poborze 25nA
-
Pektosol
- https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
- Kontakt:
Re: Wachdog TPL5010 o poborze 25nA
Ciekawy uklad scalony i rzeczywiscie nadaje sie do energooszczednych aplikacji zasilanych panelami slonecznymi.
Jesli chodzi o uklad opisany wczesniej to zastosowanie IC NE555 w wersji CMOS obnizylo by zapotrzebowanie na energie tego ukladu. Trzeba by sprawdzic na prototypie czy rzeczywiscie wystarcza jeden sygnal impulsow LED (DONE) zeby uklad pracowal poprawnie i jak sie zachowa w momencie kiedy napiecie zasilajace modul obnizy sie do poziomu, ze chroniony obwod sie wylaczy. Poza tym, ze plytka bedzie bardzo mala to zeby zlecic wykonanie zakladowi produkcyjnemu trzeba bedzie zamowic "formatke produkcyjna", ktora moze zawierac wiele egzemplarzy plytek i co z nimi zrobic?
Z moich dotychczasowych obserwacji modulu Heltec T114 nie widze potrzeby montowania dodatkowo takiego ukladu.
Jesli chodzi o uklad opisany wczesniej to zastosowanie IC NE555 w wersji CMOS obnizylo by zapotrzebowanie na energie tego ukladu. Trzeba by sprawdzic na prototypie czy rzeczywiscie wystarcza jeden sygnal impulsow LED (DONE) zeby uklad pracowal poprawnie i jak sie zachowa w momencie kiedy napiecie zasilajace modul obnizy sie do poziomu, ze chroniony obwod sie wylaczy. Poza tym, ze plytka bedzie bardzo mala to zeby zlecic wykonanie zakladowi produkcyjnemu trzeba bedzie zamowic "formatke produkcyjna", ktora moze zawierac wiele egzemplarzy plytek i co z nimi zrobic?
Z moich dotychczasowych obserwacji modulu Heltec T114 nie widze potrzeby montowania dodatkowo takiego ukladu.
Myslenie nie boli.
Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie 
A co "wstawaniem" helteca gdy rozładuje się Aku ?
Ja używam wachdog w heltec v3 bo nie potrafi uruchomić się gdy akumulator padnie a później będzie podladowany np z solara.
A poza tym z doświadczenia wolę zamontować takiego wachdog wszędzie tam gdzie nie mam ochoty wspinać się tylko po to by nacisnąć reset.
A co do tego układu to zawiera tak mało elementów że wystarczy jakakolwiek płytka prototypowa
Ja używam wachdog w heltec v3 bo nie potrafi uruchomić się gdy akumulator padnie a później będzie podladowany np z solara.
A poza tym z doświadczenia wolę zamontować takiego wachdog wszędzie tam gdzie nie mam ochoty wspinać się tylko po to by nacisnąć reset.
A co do tego układu to zawiera tak mało elementów że wystarczy jakakolwiek płytka prototypowa
Bo w Twoim (V3) jest inny procesor i inne oprogramowanie niz w moich T114. Sprawdzalem jak sie zachowa modul gdy akumulator z zabezpieczeniem sie rozladuje i odetnie zasilanie. Po podlaczeniu ladowania przez USB modul spi az do momentu przerwy w ladowaniu i po przerwie wstaje sam spowrotem i pracuje dalej.
WRW3 jest doladowywany panelem slonecznym 5V 1,5A max. a WRW2 raz w tygodniu ladowarka USB.
WRW1 testuje panel 5V 0,5A max i na razie daje rade ale nie ma dlugich okresow bez slonca.
WRW4 jest podlaczony caly czas do ladowarki USB.
WRW3 jest doladowywany panelem slonecznym 5V 1,5A max. a WRW2 raz w tygodniu ladowarka USB.
WRW1 testuje panel 5V 0,5A max i na razie daje rade ale nie ma dlugich okresow bez slonca.
WRW4 jest podlaczony caly czas do ladowarki USB.
Myslenie nie boli.
Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie