StaCh47 pisze: ↑19 września 2025, 09:28
Dlatego wlasnie pisze o stalych stacjach posredniczacych o lepszym zasiegu co chyba jest realizowane w Meshcore.
Koledzy na Slasku i w Bialymstoku juz to organizuja. Mam tez informacje o takich stacjach w Warszawie.
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, że piszesz o Meshcore.
Mam 2 stale stacje CLIENT na terenie Warszawy (3-cia na razie nie ma lokalizacji) reszta to przenosne CLIENT_MUTE (przeznaczone w razie potrzeby dla rodziny i znajomych). Jesli ktos uzywa stacji bez akumulatora z miniaturowa antenka dolaczana do zestawu to nie ma co sie dziwic, ze nie ma zasiegu ale po to sa stale stacje aby ten zasieg powiekszyc poza mozliwosci "maluchow".
No tak, ale jak twoja stała stacja daleko jest to twoja stacja mobilna nie będzie miała zasięgu do niej. I z całej koncepcji szkieletu nici bo jakaś mniejsza stacja mobilna może być lepsza od tej twojej stałej. Pomijam problem, że jak te z CLIENT_MUTE są mobilne to w obszarze pozbawionym stacji stałych zapewne spokojnie mogłyby przekazywać wiadomości gdyby były CLIENT. A to zaledwie preludium do zmiany presetów. Ja trochę jeżdżę ze stacjami mobilnymi i nie widzę możliwości łapania eteru bez automatycznej zmiany presetu. Bo jadąc przez Polskę można trafić na przeróżne presety a przecież nie będę ręcznie iterował między nimi podczas jazdy.
Moje przenosne korzystaja z anten dodatkowo zakupionych o dlugosci 17cm wiec i tak maja lepszy zasieg niz te miniaturowe z zestawu. Jesli mam lacznosc na okolo 100km (Radom 2 skoki, Lublin 3 skoki) to mam szanse, ze ktos z tych miejscowosci za ich posrednictwem moze uzyskac polaczenie. Ze stacji na Zoliborzu na 10 pietrze mam jeszcze dalsze zasiegi Gdansk, Olsztyn, Bialystok, Lodz.
Ale masz dwukierunkową łączność? Bo ja tu już pisałem jak to na północy miałem w zasięgu stacje, które nie potwierdzały moich wiadomości wysłanych na kanał główny. To samo dzisiaj miałem, że stacja mobilna na dość dobrej antenie, w obszarze który dotąd był białą plamą, odbierała jakieś stacje, ale wysłać nie była w stanie. Bo jakby wysłała to by potwierdzenie dostała. A normalnie stacje mobilne są z natury słabe, nie mają lepszych anten tylko właśnie słabiutkie.
Wystepuje jeszcze jeden problem ze stacjami ruchomymi. Informacja jest wysylana najczesciej co minute i przy jezdzie samochodem czy pociagiem, bedac na granicy zasiegu, w ciagu tej minuty traci sie zasieg bo to jest juz okolo 1 kilometra.
Ale, że telemetryczna?
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social