[admin] Powyższą treść pozwoliłem sobie edytować na czytelniejszą:
Budowa anteny ćwierćfalowej do samochodu
Postanowiłem zbudować antenę ćwierćfalową do samochodu, wykorzystując istniejącą antenę na podstawie magnetycznej. Użyłem anteny sprzedawanej jako AT-GSM-MAG (średnica podstawy: 70 mm), której specyfikacja podaje częstotliwość pracy: 900/1800 MHz (dual-band). Link do produktu:
https://www.napad.pl/produkty-860-7750- ... sm-mag-9db
Antena już w fabrycznej formie nadaje się do Meshtastica na częstotliwości 868 MHz, ponieważ posiada dwie zalane cewki na promienniku. Używam jej w samochodzie, gdzie jest podłączona do noda Meshtastica.
Dostosowanie anteny:
Skróciłem przewód zasilający, który oryginalnie miał 3-5 m, do około 140-150 cm. Skrócenie zapobiega stratom sygnału w.cz. w długim przewodzie.
W sklepie budowlanym zakupiłem tuleję mosiężną (rozporowa kotwa z gwintem wewnętrznym, fi 6 mm).
W innym sklepie nabyłem pręt mosiężny fi 4 mm.
Połączyłem pręt z tuleją, lutując je cyną. Dzięki mocnej lutownicy (100 W) poszło to sprawnie. Uważałem, by nie zalać gwintu cyną.
Strojenie anteny:
Strojenie przeprowadziłem za pomocą analizatora NanoVNA.
Długość całkowita promiennika (z tuleją) wynosi 56 mm według pomiaru suwmiarką.
Choć 1/4 fali na 868 MHz wynosi około 81 mm, w obliczeniach uwzględniłem współczynnik skrócenia (~94-95%) oraz fakt, że z podstawy magnetycznej wystaje śruba fi 6 mm, co prawdopodobnie sumuje się z długością promiennika.
Parametry końcowe:
SWR: 1/1,1
Impedancja: 50 ohm
Zdjęcia i materiały
Poniżej przedstawiam zdjęcia anteny, pomiarów oraz tulejki rozporowej. Koszt tulejki to jedynie 70 gr, więc kupiłem ich kilka, aby w przyszłości wykonać promienniki na inne częstotliwości, np. 70 cm czy PMR 446 MHz.
Podsumowanie:
Antena działa zgodnie z oczekiwaniami. Jest tania w budowie, a wyniki pomiarów wskazują na bardzo dobre parametry.