panel 10W

StaCh47
MODERATOR
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

Re: panel 10W

Post autor: StaCh47 »

Ten obrazek nie zgadza sie z danymi astronomicznymi dla Polski. Gdzies na forum sa moje wyliczenia. Slonce nad horyzontem jest na wysokosci okolo 14 Stopni zima (styczen) a 60 stopni latem (czerwiec) co srednio daje okolo 37 stopni.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Pietrow
Kontakt:

Post autor: Pietrow »

Do tematu panelowni podszedlem inaczej. Moje panele z systemu off-grid wisza prawie na poludnie i prawie pionowo. Sa po prostu ustawione w miare optymalnie na zimowe niskie slonce. Latem i tak energia nie miesci mi sie w akumulatorach. Za to zima - oj, tu jest biednie i tu warto powalczyc.
Pozdrawiam
Prywatnie "pampers". Znaczy... Niby preppers, ale taki dziadkowy. Robie zapasy, szykuje wlasne przetwory, pieke chleb, robie piwo... Prawie jak moi dziadkowie. A do tego radioamator z papierem ale juz dawno bez zachwytu.
Zima1999
Kontakt:

Post autor: Zima1999 »

Na swoje potrzeby zrobiłem taką kalkulację:

1. Na stronie producenta modułu RAK19007+ RAK4631, RAK19007 https://docs.rakwireless.com/product-ca ... I0MTUzNTU. https://docs.rakwireless.com/product-ca ... I0MTUzNTU. znalazłem informację, że pobór prądu w spoczynku to ~10mA a podczas transmisji ~100mA
2. Zakładając że czas transmisji do czasu spoczynku to 1:10 (Zawsze można przyjąć inne wartości)
3. Wówczas dobowe zapotrzebowanie na energię będzie wynosić:
Cykl nadawanie/ spoczynek = 1/10
Prąd w spoczynku 10mA x 21,6h = 216mAh
Prąd podczas transmisji 100mA x 2,4h = 240mAh
Łącznie: 456 mAh
4. Załóżmy że na zasilaniu akumulatorowym moduł musi pracować przez tydzień bardzo pochmurnej pogody. To daje tygodniowe zapotrzebowanie na poziomie 3 192 mAh

Czy gdzieś popełniam błąd w rozumowaniu?
Zima1999
Kontakt:

Idąc dalej:
W takim układzie, dla pewności działania zastosował bym równolegle 2 x 2500 mAh
Nie umiałem znaleźć dobrych danych, jaką sprawność elektryczną ma układ ładowania + akumulator 18650. Dlatego zakładam, że 80%. To oznacza, że jeśli chciałbym w pełni naładować 2 akumulatory 2500, to potrzebuję 5000mAh / 80% = 6,25Ah

W dokumencie ze strony https://www.google.com/url?sa=i&url=htt ... HQAAAAAQBA zalałem informację, że miesiącem o najniższej ilości energii słonecznej docierającej do ziemi w centralnej Polsce jest grudzień.
Grudzień 19 kWh/m2/miesiąc = 0,63 kWh/m2/dzień

Jeśli panel o sprawności 20% i byłby ustawiony dokładnie prostopadle do światła, to dawałby: 0,63 kWh/m2/dzień x 20% = 126 Wh/m2/dzień

Jeśli założę, że napięcie na jego wyjściu USB jest 5V to z 1m2 mam 126 Wh / 5V = 25,2Ah/dzień

Wyżej wspomniałem, że potrzebujemy 6,25Ah to znaczy, że potrzebujemy panelu o powierzchni: 6,25Ah/dzień / 25,2Ah/dzień =~ 0,25 m2

Panele najczęściej mają ~200Wp/m2, wiec potrzebuję panelu o mocy szczytowej 50Wp by zapewnić pewne zasilanie LoRa w zimie?
MaMi
Kontakt:

Post autor: MaMi »

StaCh47 pisze: 25 listopada 2025, 16:28 Ten obrazek nie zgadza sie z danymi astronomicznymi dla Polski. Gdzies na forum sa moje wyliczenia. Slonce nad horyzontem jest na wysokosci okolo 14 Stopni zima (styczen) a 60 stopni latem (czerwiec) co srednio daje okolo 37 stopni.
Myślę, że ten obrazek jest jak najbardziej prawidłowy, przedstawia graficznie wydajność PV w zależności od kierunku i kąta ustawienia. Popatrz, Twoje wyliczone średnie 37st. jest w zakresie kiedy panele ustawione na południe pod kątem od 30st do 40st. osiągają 100% wydajności. Więc co się nie zgadza ?
Manic Miner
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Kolego Zima bledu nie ma w rozumowaniu tylko w metodyce (panel pod katem prostym do promieni slonecznych).
Ja zrobilem tygodniowe pomiary zapotrzebowania na energie dla modulow ktorych uzywam z GPS i bez GPS bez udzialu energii ze slonca.
Kolego MaMi jest zasadnicza roznica w podejsciu do pomiarow. Ja sie opieram na wysokosci katowej slonca nad horyzontem a dane na stronie podaja zaleznosci od odchylenie od poziomego dachu.
Jak wezmiemy poprzednia strone i podstawimy miesiac styczen oraz kat od poziomu dachu 15 stopni to efekt sloneczny wyniesie zero.
Myslenie nie boli. :) Zaslyszane: Suma inteligencji na planecie jest stala a populacja rosnie :D
Zima1999
Kontakt:

StaCh47 pisze: 26 listopada 2025, 16:58 Ja zrobilem tygodniowe pomiary zapotrzebowania na energie dla modulow ktorych uzywam z GPS i bez GPS bez udzialu energii ze slonca.
A podzieliłbyś się wynikami? Jakie to moduły?
StaCh47
MODERATOR
Kontakt:

Zima1999 pisze: 26 listopada 2025, 19:03
StaCh47 pisze: 26 listopada 2025, 16:58 Ja zrobilem tygodniowe pomiary zapotrzebowania na energie dla modulow ktorych uzywam z GPS i bez GPS bez udzialu energii ze slonca.
Moduly to Heltec T114 z modulem GPS i bez modulu GPS. Pomiary sa na tym Forum.
Zima1999
Kontakt:

StaCh47 pisze: 26 listopada 2025, 19:33
Zima1999 pisze: 26 listopada 2025, 19:03
Moduly to Heltec T114 z modulem GPS i bez modulu GPS. Pomiary sa na tym Forum.
Chyba znalazłem. Pisałeś o 426mAh/dobę z wyłączonym GPS. To blisko tego co wyliczyłem (456mAh/dobę) dla RAK19007+ RAK4631.
Pietrow
Kontakt:

Post autor: Pietrow »

Panowie
Macie swiadomosc, ze takie pomiary moga sie Wam mocno rozjechac? Zalezy to od roli w jakiej pracuje nod. Im czesciej uzywa nadajnika, tym wiecej mocy pobierze. Pomiar dobowy dla Klienta i dla Cichego Klienta bedzie rozny. Zwlaszcza w sieciach z duza iloscia nodow, ktore Klient bedzie "przekaznikowal", a Cichy Klient nie.

Nie neguje koncepcji pomiaru. Zwracam jedynie uwage, ze trudno jest dokonac wiarygodnego pomiaru w nieizolowanym (albo nieustandaryzowanym - a na to nie mamy szans) srodowisku.

Z tej wlasnie przyczyny nie traktowalbym pomiarow jako wyniku wejsciowego do projektu. Raczej jako jakis tam punkt odniesienia na minimum minimorum nie zapewniajace ciaglasci pracy noda. A w procesie tworzenia noda poszedlbym droga duzej nadmiarowosci zasilania - i to calego zasilania. Akumulatory i panele konkretnie przewymiarowane. I moze dzieki temu Wasze nody przetrwaja zimowy pochmurny czas.
Poza tym polimerowe akumulatorki nie kochaja zimna (a LiFePO4 to juz wogole sa cieplolubne), co sklanialoby mnie do rozdzielenia noda i jego zasilania. W miare mozliwosci oczywiscie. Wpakowalbym akumulatory chocby w wylot pionu wentylacyjnego na kominie. Tam w zimie bedzie prawdopodobnie nieco cieplej niz na otwartej przestrzeni. A latem dla odmiany bedzie nieco chlodniej.

Jako uzasadnienie podam jeden argument: Mojha domowa fotowoltaika, ktora w maju / czerwcu potrafi naprodukowac pod 30kWh dziennie, w ciagu minionych 7 dni sumarycznie zrobila 11kWh, przy czym 24.11 bylo 0.74kWh, 25.11 bylo 0.89kWh, a 26.11 bylo okraglutkie zero kWh. Trzy bardzo glodne dni jeden po drugim.
I takie cos nod musialby przetrwac na akumulatorach.

Pozdrawiam
Prywatnie "pampers". Znaczy... Niby preppers, ale taki dziadkowy. Robie zapasy, szykuje wlasne przetwory, pieke chleb, robie piwo... Prawie jak moi dziadkowie. A do tego radioamator z papierem ale juz dawno bez zachwytu.
ODPOWIEDZ