Projekt Powiat

sprawy forum
MATTTN
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/

Projekt Powiat

Post autor: MATTTN »

Witam Serdecznie wszystkich forumowiczów, jestem tutaj nowy pochodzę z województwa świętokrzyskiego.

Mam małą ekipę osób którzy wspólnie spędzają czas w tematyce militarnej, strzeleckiej itd.

Pojawił się w głowie pewien pomysł zbudowania łączności na tzw wypadek W. Obserwując wydarzenia na UA oraz ich rozwiązania i podejście do pewnych rzeczy uświadomił mi że wypada zachować łączność w przypadku jakichkolwiek zagrożeń wewnętrznych i zewnętrznych idąc do meritum sprawy.

Jestem w tym laikiem więc liczę na wyczerpująca pomoc a wręcz prowadzenie za rękę.

Chciałbym stworzyć sieć łączności na dużym lokalnym obszarze by każdy z naszej ekipy miał możliwość łączności się w naszej grupie bez zasięgu GPS gms i internetu. Chcemy korzystać u uruchomić aplikację ATAK aby widzieć się na mapie w czasie rzeczywistym. Mamy możliwość wykorzystania masztu około 40 metrów.

Pytanie co i jak zrobić żeby mieć te nody stele na tym maszcie czy dachu domu. Plus podręczne urządzenia bezpośrednio spięte z telefonami na kamizelkach chociażby by móc się łączyć pisać i widzieć się na mapie.

Jakie urządzenia, jak je zlepić jakie anteny czy z GPS czy też bez?

Jak wygląda sytuacja z umiejscowieniem tego na dachu domu czy na maszcie czy ściąga to pioruny czy trzeba jakoś uważać czy może dojść do samo zapłonu instalacji.

Czy faktycznie jestem w stanie osiągnąć taki obszar w sieci? Wykrywalność tych urządzeń jest czy raczej są to urządzenia nie wykrywalne? Albo ich treść jest zakodowana w sposób ciężki do rozkodowania przez potencjalnego przeciwnika.

Mam nadzieję że trafiłem w dobre miejsce i pomożecie taki projekt uruchomić i poszerzyć rozpromowac ten system.
katowicecentrum
Kontakt:

Re: Projekt Powiat

Post autor: katowicecentrum »

Jakie urządzenia, jak je zlepić jakie anteny czy z GPS czy też bez?
Jakie urządzenia
Ja kupuje te urządzenia spod pkt. 1. Kupuje je z tego powodu, że pasują do opracowanego przez nad modułu watchdog. Moduł ten jest przydatny do kontrolowania pracy urządzenia na dachu.
viewtopic.php?f=14&t=56
Są oczywiście jeszcze inne modele urządzeń, ale one już mają inne wyprowadzenia pinów i znów trzeba by się zastanawiać co i jak podłączać.

jak je zlepić
Zależy czy urządzenie na dach czy urządzenie noszone. Te na dach są tutaj w dwóch przykładach. https://lora.waw.pl/linki pkt. 5 a pod nim są dwa linki na forum. Te urządzenia noszone wystarczy podłączyć pod antenę i baterię. Można oczywiście dokładać inne funkcjonalności czy chociażby obudowę. https://lora.waw.pl/linki pkt. 4

jakie anteny
Jeżeli chodzi o antenę na dach to ta poniżej sprawuje mi się najlepiej, viewtopic.php?f=13&t=65 chociaż była też testowana antena viewtopic.php?f=13&t=76 która wypadła bardzo podobnie do tej samoróbki. Jeżeli chodzi o antenę do urządzenia noszonego to ja polecam to spod poniższej grafiki:
Obrazek

z GPS czy też bez?
To zależy od Ciebie. Nie ma jednoznacznej opinii czy z nawigacją czy bez. To zależy od potrzeb użytkownika, czy takowej potrzebujesz. Np. nie ma sensu kupować urządzenia z modułem GPS, które ma być zainstalowane na dachu. Ja jeszcze nigdy nie kupowałem urządzenia LoRa z modułem GPS bo nie widzę zastosowania.
Czy faktycznie jestem w stanie osiągnąć taki obszar w sieci?
Pytanie jest ogólnikowe, ale rzeczywiście tak. Urządzenia dokonują samoorganizowania się w sieci i to rzeczywiście działa. Np. jest gościu Robert z Kętów, który nakierował swoją kierunkową antenę w stronę Siemianowic Śl. i odziwo jest sygnał, a to jest odległość 47 km. Coś niebywałego. A to wszystko z mocą 40 mW (czyli 0,04 W). Robert dzięki temu jest ciągle widoczny w sieci. Wiadomości wysyłane do niego nie zawsze dochodzą, ale sam fakt, że pojawia się połączenie już jest niebywały.
Wykrywalność tych urządzeń jest czy raczej są to urządzenia nie wykrywalne?
Ciężko tu coś jednoznacznie powiedzieć. Bardziej spotkałem się z opiniami dotyczącymi możliwości zakłócania transmisji i rzekomo modulacja CSS generowana przez te moduły LoRa należy do trudniejszych w zakłóceniu, a co do wykrywalności to nigdy nie spotkałem się z jakąś opinią, którą mógłbym przytoczyć.
czy może dojść do samozapłonu
Czemu nie. Urządzenia są zasilane ogniwami lit-ion więc wszystko jest możliwe. Aczkolwiek wykorzystywałem już takie testy temperaturowe, żeby zobaczyć czy wybuchnie, ale jakoś do niczego nie doszło:
viewtopic.php?f=14&t=78
czy ściąga to pioruny
Mam już kilka tych urządzeń rozlokowanych na dachach. Było już sporo burz i jakoś nie miałem sytuacji awarii po burzy. Aczkolwiek jak ma jebnąć to jebnie.
ODPOWIEDZ