problem z odświeżaniem informacji o sieci

katowicecentrum
https://www.homebook.pl/profil/1295630/meble-kuchenne-warszawa/
Kontakt:

problem z odświeżaniem informacji o sieci

Post autor: katowicecentrum »

Zastanawia mnie sytuacja, gdzie odświeżanie informacji o sieci jest tak rzadkie jak w poniżej opisanej sytuacji. Urządzenie MQTT, które pobiera stan sieci i wysyła do mapy meshtasticmap.pl jest w tym samym budynku na którym jest zainstalowana stacja, która wg. mapy nie daje znaku życia, co jest nie prawdą. Do tego na grafice są inne działające stacje z którymi na pewno jest łączność, ale wg. informacji przekazanych do mapy łączność ta jest martwa.

Obrazek

W ustawieniach urządzenia (device) znalazłem takie coś. Poniżej oryginalny opis z witryny projektu:
Node Info Broadcast Seconds
This is the number of seconds between NodeInfo message broadcasts from the device. The device will still respond ad-hoc to NodeInfo messages when a response is wanted.
Obrazek

Niestety po ustawieniu tego parametru na 10 minut (600s) nadal nic się nie zmieniło. W ustawieniach modułu znalazłem jeszcze coś takiego jak "Neighbor Info". Oryginalny opis modułu wrzucam poniżej.
Neighbor Info Module Usage
The Neighbor Info Module is for sending information on each node's 0-hop neighbors to the mesh. Config options are: Enabled and Update Interval.
In order to use it, make sure your devices use firmware version 2.2.0 or higher.
Obrazek

Włączyłem ten moduł i ustawiłem na 10 minut (600s) niestety nie dało to pożądanych efektów. Ktoś ma jakiś pomysł co daje zadawalający skutek, aby stacje się wzajemnie odpytywały i były (świadome) swojego sąsiedztwa?!
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

Re: problem z odświeżaniem informacji o sieci

Post autor: ioioio »

katowicecentrum pisze: 01 stycznia 2024, 22:27 Zastanawia mnie sytuacja, gdzie odświeżanie informacji o sieci jest tak rzadkie jak w poniżej opisanej sytuacji. Urządzenie MQTT, które pobiera stan sieci i wysyła do mapy meshtasticmap.pl ...
Jak konkretnie to twoje urządzenie działa?
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
katowicecentrum
Kontakt:

Post autor: katowicecentrum »

No jest to uruchomione na linuxie od którego jest podłączona LoRa. Co jakiś czas odpala się polecenie meshtastic --info i te informacje poprzez CURL są wysyłane do mapy, która potrafi je ładnie przetworzyć.
Awatar użytkownika
ioioio
Kontakt:

Post autor: ioioio »

katowicecentrum pisze: 22 stycznia 2024, 20:35 No jest to uruchomione na linuxie od którego jest podłączona LoRa. Co jakiś czas odpala się polecenie meshtastic --info i te informacje poprzez CURL są wysyłane do mapy, która potrafi je ładnie przetworzyć.
No to pewnie pokazuje te same bzdury co apka.
Teraz mój router nie jest osiągalny przez WiFi więc i nie działa mu połączenie z MQTT przez to WiFi. Ostatnie wiadomości na kanale 0 są sprzed 3 dni. Natomiast stacje wewnętrzne nie są podłączone do MQTT tylko normalnie z routerem gadają LoRą. No i apka na jednej takiej stacji wewnątrz sieci pokazuje mi wszystkie urządzenia sieci z niewielkim opóźnieniem około '20 min' a wszystkie na zewnątrz '3 dni'. Czyli wygląda poprawnie pomijając, że moje stacje są przesunięte o magiczne '20 min'.
Po przeładowaniu routera. Wiele stacji zewnętrznych oraz wszystkie moje wewnętrzne pokazują się z opóźnieniem około '20 min' i wiele z opóźnieniem '3 dni'. Po przeładowaniu stacji na której sprawdzam ... różne stacje mają '20 min' a moje '5 h' i nie zamierzają się odświeżyć mimo że przesyłam do nich, pytam o pozycje, o trasę. Czyli moje stacje 'odleciały w czasie'. Wydaje się, że wpływ podłączenia się do MQTT.
Po jakimś czasie wszystko jest przynajmniej '5 h', nie ma już niczego '20 min' lub tp. Czyli wszystko 'odleciało w czasie'. Ja podejrzewam, że to jakiś problem z czasem jest, bo stacje raczej nie zaprzestają wysyłania informacji o sobie. I np te informacje są ignorowane albo nieprzekazywane dalej bo są z przeszłości lub tp. Przyszła np wiadomość z godziną 17-tą a mam 22-gą, czyli te 5h wcześniej. Kij wie czy ona ma zły czas czy faktycznie jest sprzed 5h.

Wydawało mi się, że po 'NodeDB reset' przez jakiś czas wszystko jest w porządku, ale to resetuje węzeł i trzeba od nowa ustawiać pozycję czy co tam jeszcze resetuje się.

Nie wiem co z tego wynika poza tym, że kompletnie nie działa. Można spróbować bez MQTT, ale mi się już nie chce.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social
ODPOWIEDZ