katowicecentrum pisze: ↑22 stycznia 2024, 20:35
No jest to uruchomione na linuxie od którego jest podłączona LoRa. Co jakiś czas odpala się polecenie meshtastic --info i te informacje poprzez CURL są wysyłane do mapy, która potrafi je ładnie przetworzyć.
No to pewnie pokazuje te same bzdury co apka.
Teraz mój router nie jest osiągalny przez WiFi więc i nie działa mu połączenie z MQTT przez to WiFi. Ostatnie wiadomości na kanale 0 są sprzed 3 dni. Natomiast stacje wewnętrzne nie są podłączone do MQTT tylko normalnie z routerem gadają LoRą. No i apka na jednej takiej stacji wewnątrz sieci pokazuje mi wszystkie urządzenia sieci z niewielkim opóźnieniem około '20 min' a wszystkie na zewnątrz '3 dni'. Czyli wygląda poprawnie pomijając, że moje stacje są przesunięte o magiczne '20 min'.
Po przeładowaniu routera. Wiele stacji zewnętrznych oraz wszystkie moje wewnętrzne pokazują się z opóźnieniem około '20 min' i wiele z opóźnieniem '3 dni'. Po przeładowaniu stacji na której sprawdzam ... różne stacje mają '20 min' a moje '5 h' i nie zamierzają się odświeżyć mimo że przesyłam do nich, pytam o pozycje, o trasę. Czyli moje stacje 'odleciały w czasie'. Wydaje się, że wpływ podłączenia się do MQTT.
Po jakimś czasie wszystko jest przynajmniej '5 h', nie ma już niczego '20 min' lub tp. Czyli wszystko 'odleciało w czasie'. Ja podejrzewam, że to jakiś problem z czasem jest, bo stacje raczej nie zaprzestają wysyłania informacji o sobie. I np te informacje są ignorowane albo nieprzekazywane dalej bo są z przeszłości lub tp. Przyszła np wiadomość z godziną 17-tą a mam 22-gą, czyli te 5h wcześniej. Kij wie czy ona ma zły czas czy faktycznie jest sprzed 5h.
Wydawało mi się, że po 'NodeDB reset' przez jakiś czas wszystko jest w porządku, ale to resetuje węzeł i trzeba od nowa ustawiać pozycję czy co tam jeszcze resetuje się.
Nie wiem co z tego wynika poza tym, że kompletnie nie działa. Można spróbować bez MQTT, ale mi się już nie chce.
Pracuję nad usiatkawianiem (ang. mesh) świata. Komunikuję się bezprzewodowo z LoRa. Buduję moduły elektroniczne i programuję. Własna biblioteka MeshHandler. Zarządzam kilkoma węzłami Meshtastic i własnymi itp
Mastodon [atat]rocking_horse[myszka]mastodon.social